SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Wednesday, May 17, 2006

Oni mladji (sada vecinom bivsi) gradjani Banjaluke nisu imali sansu da zapamte zeljeznicku stanicu koja je jos prije poprilicno vremena pretvorena u umjetnicku galeriju. Odmah iza hotela Bosna je bila rampa a jos jedna na Titovom drumu, odmah kod Uciteljske skole.

Stara zeljeznicka stanica, kao i mnoge druge u Bosni, su izgradjene za vrijeme Austrougarska vladavine. Sve ove stanice su imale neku posebnu draz i dusu i bile prepoznatljive po svojoj arhitekturi. Uvijek ce mi u sjecanju ostati karakteristicne visece korpe s cvijecem koje su se mogle vidjeti na gotovo svakoj.


Kada danas pogledam ono ruglo od nove zeljeznicke stanice u Banjaluci (imao sam priliku da proslog ljeta putujem vlakom od BL do Mostara) ne mogu a da se ne zapitam koja je budala donijela odluku da se stara stanica porusi.

Danas se stanica u gradu koristi kao umjetnicka galerija (cudno je da i ona nije srusena, i ona je izgradjena od 'neprijatelja naroda' ) dok je ona na Titovom drumu pretvorena u restoran.

1 Comments:

Anonymous muris said...

Juče sam popričao na par minuta sa profesorom srpsko-hrvatskog jezika ovdje na Cornell-u, izvjesnim
profesorom Brown-om. U priči smo došli do diskusije o gradovima u kojima se može vidjeti austro-ugarski uticaj. Po njegovom, ako su pošta i željeznička stanica jedna pored druge, to je dobar znak da su Austro-Ugari umješali svoje prste. Tako izgleda i u BL, dok ne napraviše novu i ljepšu željezničku stanicu. Ustvari samo 'novu'...

Wednesday, 17 May, 2006  

Post a Comment

<< Home