SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Wednesday, May 17, 2006

Stara Banjaluka

Natasa mi je poslala dvije veoma zanimljive fotografije stare Banjaluke koje zrace posebnim duhom i bude sjecanja na prosle dane.

Na prvoj je prikazana ulica Josipa Sose Mazara s minaretom Ferhadije u pozadini. S lijeve strane se prepoznaju trgovine kojih se ne sjecam. Neke od gradjevina su jos u nase doba bile porusene.

Ako bi me neko pitao sta mi se vise svidja, danasnja arhitektura ili ove stare gradjevine, uvijek bih se odlucio za ovo poslednje. Pitam se sta bi Mostar bio bez starog mosta i stare carsije? Koliko bi turista doslo da razgleda nove zgrade koje lice jedna na drugu kao jaje jajetu? Gdje je ljepota u naselju Borik, Bulevar ili recimo, Nova Varos?

U Banjaluci je unisteno gotovo sve sto je imalo neku historijsku vrijednost i taj dio njene proslosti se nikada nece moci nadoknaditi. Taj trend je zapoceo mnogo prije ovih zadnjih dogadjanja, zapravo od katastrofalnog zemljotresa 69. godine kada se desila prva seljacka revolucija. Cini mi se da je ova druga bila samo logican nastavak.

1 Comments:

Anonymous Emira said...

Bas sam jucer dobila jedan cijeli set starih razglednica. Na njima bivsi sud ili sudentski dom, stare skole Zmaj Jovina i Kociceva itd…itd.Mnoge zgrade s tih razglednica su nestale kao posledica velikog zemljotresa iz 1969, druge su nestale zbog zuba vremena , trece zbog nedostatka novca da se onemoguci propadanje i da se konzerviraju,a zadnji rat je dodatno pokazao svu nebrigu ‘ratnika’za istoriju i kulturu ljudi koji tamo zive ili su zivjeli.. Zaista steta. Bilo je jedinsvenih ulica, kuca, cesmi, a da ne spominjem Gornji Seher, banje… I sigurno bi uvijek sve to privlacilo ne samo poglede banjalucana vec i turista. Moglo se mnogo toga lijepog I korisnog napraviti u ulici Sose Mazara ili nekoj drugoj. Galerije,ateljei ( kao u Mostaru, Sarajevu, Dalmaciji) male zanatske radnje, restorani.

Jos davno prije zadnjeg rata je pocelo to oduzimanje istorije gradu. Da nije bilo Kastela i Ferhadije izgledalo bi kao da je nas grad i nije imao. Sve se nastojalo srusiti, sakriti, ili bi se ubacivanjem neke nove ogromne zgrade izmedju starih kucica , skretalo paznju na tu zgradu, a ostalo je sve propadalo.

Mislim da se svaki grad, a tim I njegove ulice mijenja svakodnevno. Rast trazi prosirivanje i promjene pa je tako i BL morala rasti, nije se moglo izbjeci nastajanje i rast novih naselja . Sve u svoje vrijeme, kako je znao govotiti moj rahmetli Sado, moj tata. Nova naselja nisu bila lijepa kao stare ulice, ali su bili vise po mjeri tadasnjih stanovnika. Sjetite se samo - grijanje, topla voda, skole i vrtici, prodavnice, sve blizu, pod nosom. Ta naselja su takodje imala svoj sarm, jako malo je nedostajalo pa da ne budu samo spavaonice. Malo vise parkova, restorana, poneka galerija, biblioteka ili kino. Sjecam se da su jedno vrijeme mladi umjesto iz Borika u grad, navecer isli u Borik. "Kajak" i taj dio ulice Save Kovacevica je za neke nove klince bio sto je nama bilo korzo.
Samo je trebalo maste (nje je nedostajalo vise nego novca) i zelje da se sacuva istorija i duh grada za buduca pokoljenja. Njih nije bilo ni prije zadnjeg rata, a pogotovo ne za vrijeme i nakon njega. Sad pogotovo treba ukloniti sve sto podsjeca na stanovnike iz proslih stoljeca ili na sve nas rasute po svijetu.

Jednog lijepog dana ce se valjda naci neko, ko ce se sjetiti da nema sadasnjosti ni buducnosti ako nije postojala istorija.

PS
Imam jedan prijedlog. Umjesto ‘Slike i dogadjaji’ da stranicu nazoves Co-NN.

Wednesday, 17 May, 2006  

Post a Comment

<< Home