SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Saturday, December 03, 2011

Moja zavjesa (firinga)

Domaćicama su oduvijek zavjese bile važan ukras u stanu. Čak su se komšinice nadmetale cija će zavjesa biti ljepša. Prije mi se cinilo da je stan gol bez slika i zavjesa. Danas više ne mislim tako. Još prije rata moja prijateljica Sinajka skinula je zavjese i mi smo se čudili. Oko zavjesa ima dosta posla kada se peru,peglaju i vješaju, a pored toga skupljaju prašinu i mirise (smrad od cigara i kuhanja). Trebalo mi je godina i godina da shvatim da je bila u pravu. Moj sin davno je skinuo zavjese u svojoj sobi, ali ja u dnevnom boravku još uvijek imam ovu zavjesu iz sentimentalnih razloga.


Ovo je pola zavjese iz maminog stana, koju sam zatekla 1998 godine, a drugu polovicu otuđio je zlotvor Brane R. - jajćanin, koji je nekoliko ratnih godina živio u njemu. Već sam o tom pisala, kako mi se zahvalio.

Zavjesu je mama nabavila iz Italije i svi smo joj se divili. Do neki dan nisam bila svjesna da je zbog te zavjese moja mama izgubila život. Naime, ona je bila velika ćistunica. Otac je u šali znao reći da će joj na grob staviti krpu za brisanje prašine, jer ju je vjecito imala u rukama. Kada je zadnji puta skidala tu zavjesu da ju opere nije dobro postavila merdevine (starinski visoki plafoni), pala je i slomila nogu u predjelu gležnja. Mirovala je 1,5 mjesec sa nogom u gipsu, navečer joj je pozlilo - gušila se od ugruška krvi koji je stao u plućima. Dobila je plućnu emboliju, i umrla dok je stigla hitna pomoć.

Imala je samo 64 godine, bila je jako dobra osoba i jako mi nedostaje. Doktor nije dao ništa za cirkulaciju, mi nismo ništa znali o tome i desilo se najgore.


Sada mi zavjesa krasi prozor i upozorava da moram biti pažljiva, jer za tren se izgubi život - ono najvrijednije što imamo.

Enisa

1 Comments:

Anonymous dubravka said...

Draga Niskana
ovaj prilog mi je nekako promakao, sad sam ga nasla.
U nekim ranijim prilozima, vidjeli smo slike tvojih roditelja i mene impresionira ta neizmjerna ljubav tvoga oca i svih vas prema tvojoj mami. Vidi se da je bila izvanredna osoba. Nije cudo da ti nedostaje.

pozdrav od Dubravke

Saturday, 24 December, 2011  

Post a Comment

<< Home