SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Tuesday, September 22, 2015

Kanjon rijeke Ugar

U dolini kanjon Ugra
Bila sam pet dana u Banjaluci. Išli smo putem Sarajevo - Travnik - Skender Vakuf - Banja Luka.

Nisam duže vrijeme išla ovim putem i novine sa završenom mini hidrocentralom su me rastužile. Ulazak vode u cijevi hidrocentrale napraviše od Ugra samo kamenu pustaru ispod koje se tu i tamo pojavi neka mala barica vode. Znam koliko su banjalučki ribari voljeli tu pritoku Vrbasa, mi smo je u školi imali ucrtanu u zemljopisne karte a ribe iz njene lijepe zelene vode su bile posebnog ukusa.

Dalje naidjosmo na krasan restoran kojeg se ne bi postidila ni jedna evropska zemlja. Bila je subota oko 13 sati, dan prelijep. Za razliku od gradskih temperatura u cjeloj bivšoj Jugi i njenim gradovima do 36 stepeni Celzijusa ovde je bilo ugodnih dvadesetpet-šest.
Mislim da je udaljen od Banja Luke nekih četrdesetak km.

Tužno je bilo gledati prazne stolove i stolice. Kažu da je to čovjek uradio za svoju ljubav ali da mu finansijska situacija nije sjajna. Tako reče jedan od gostiju. Ne znam je li tačno jer je rekao "da ljudi u RS-u nemaju ni za kifle". Oni papci koji imaju para idu tamo gdje mogu da budu vidjeni i da im se na parkingu vide auta iz kojih izlaze. Ovo je za njih pustara.

Sad šaljem nekoliko fotografija da vidite koliko je lijepa ova naša Bosna, za koju se vjekovima osvajači otimaju.

Pozdrav Saima


Prazna bašta

Predivan ambijent

Zelenilo na sve strane

Kućica do koje teče voda

Još jedan pogled na kućicu

Prazna bašza

Bazen iz kojeg teče vode sve do posebne kućice
i stolica s pogledom na kanjon

Uživala sam istinski

Labels:

1 Comments:

Anonymous Nataša said...

Draga Saima,
vratila si mi sjećanja na predivan Vlašić i dolinu Ugra u njegovom podnožju.
Prekrasna planina, u svim godišnjim dobima, bujna tamna šuma, uglavnom crnogorična, bujne sočne livade, divljina, ovce po livadama i u podnožju vijugav srebrn Ugar. Puno puta smo mu se približili, ali nikad preblizu da bi ušli u rijeku, bojali smo se zmija.
Ljepota toga kraja se ne zaboravlja, ostaje u trajnom sjećanju, baš onakav i drago mi je da ga više nikad neću posjetiti. To je jedini način da se očuvaju lijepe uspomene.
Nedostaje mi, naravno, ali se mirim s gubitcima, jer tako treba ili mora biti.
Ništa nije trajno, ni u zlu, ni u ljubavi.
A restoran je zaista lijep i na prekrasnom je položaju.

Pozdrav, Nataša

Wednesday, 23 September, 2015  

Post a Comment

<< Home