SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Saturday, March 18, 2017

Holandski izbori

Odlučio sam se da pišem malo o izborima u Holandiji, onoliko koliko ja sve to poznajem (odrastao sam i formirao se u potpuno drugoj sredini).  Kroz pisanje, naravno da ću se dotaći i nekih naših razmišljanja, naime mojih, kao i upoznavanja kako to ovdje ide, kako funkcioniše ?

Pa da počnemo. U Holandiji su sinoć završeni izbori za parlament (Tweede kamer). Poslije žestoke kampanje, priča i obećanja, neka je i to gotovo. Običnom čovjeku malo "lakne", odmoriš se.
Ove godine (više nega ikada) na izborima su učestvovale 24 partije.  Ja ću navesti desetak najvećih, uz podjelu, naime ... da li su desničari, ljevičari ili centar.

DESNE partije :

VVD – Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (Narodna partija za slobodu i demokratiju)
CDA – Christen Democratisch Appel (Krscansko Demokratska partija)
PVV- Partij voor de Vrijheid (Parrtija za slobodu) vodja partije je sjedekoso - plavokosi radikalac koji je do prije 8 godina bio clan VVD, pa se odvojio.
Postoji još nekoliko manjih partija, ali nisu toliko značajne i uglavnom služe za pravljenje koalicije, ukoliko je potrebna.

LIJEVE partije :

P.v.d.A – Partij van de Arbeid (Radnička partija)
SP – Socialistische Partij (Socijalistička partija)
GROENLINKS  (Zeleni ljevičari)
PvdD – Partij voor de Dieren (Partija za zaštitu životinja), zadnje godine sa proširenim programom

CENTAR partije :

D66 - Democraten 66  (Demokratska partija osnovana 66)
CU – Christen Unie  (Kršćanska unija)

U  zadnjem četverogodišnjem periodu vlada-kabinet se sastojala od VVD (imali su tada 41 mjesto u parlamentu)  i P.v.d.A (koja je u to vrijeme imala 38 mjesta), znači u kolaciji 79 mjesta … dovoljno za ‘’jaku većinu’’). Naime, Holandski parlament se sastoji od dva dijela : Eerste Kamer i Tweede Kamer.  Sada su bili izbori za TWEEDE KAMER koji se sastoji od 150 mjesta.  Partija koja pobijedi na izborima gotovo uvijek pravi koaliciju pošto nijedna ne može samostalno da osvoji više od 75 mjesta u parlamentu, a zatim formira valadu-kabinet.

Izbori za EERSTE KAMER se vrše u drugo vrijeme (bili su 2015-e i ponovo će biti 2019-e), kao i na drugi način. Naime narod prvo bira članove za Provincije (Provinciale Staten) a oni biraju članove za EERSTE KAMER koji broji 75 mjesta i zadatak mu je da kontroliše rad TWEEDE Kamera. Možda izgleda malo komplikovano ??

Ali vratimo se na sadašnje, aktuelne izbore. Čini mi se da nikada do sada nisu bili interesantniji s obzirom na radikalizam koji se širi čitavim svijetom.  Naravno da i ovdje postoji veoma radikalna partija koju predvodi sjedokosi-plavokosi čupavac (PVV – Partija za slobodu). Čuj... partija za slobodu,  od koga i čega …. Pojma nemam??  Ali tokom kampanje u posljednjih par sedmica, po mome …. mislim da su najveću ulogu odigrali mediji i angažiranost prije svega mladih ljudi  (humorista, glumaca, mladih sa TV) koji nisu propagirali nijednu domaću partiju ali pritisak i ‘’kritika’’ na dogadjaje u Americi, Velikoj Britaniji, Francuskoj  ili općenito o radikalizmu a sve protkano humorom i zezanjem trajali su svakodnevno. Tako su sve prognoze da će radikalci (do zadnjih deset dana su vodili na listama) pobijediti, pale u vodu.

S druge strane desile su se promjene u odnosu snaga pojedinih partija ali ono što ja mislim, radikalci nisu pobijedili ŠTO JE NAJVAŽNIJE a sve druge partije imaju mnogo dodirnih tačaka, dosta zajedničkog.

U Holandiji je trenutno oko 13 miliona glasača.  Na prošlom glasanju 2012 godine odziv glasača se kretao oko 70 %, na ovim izborima je izašlo 82 % glasača.

U odnosu ‘’snaga’’  DESNICE i LJEVICE, ljevičari su izgubili mnogo više mjesta u parlamentu (Radnička partija P.v.d.A, je imala 38 a sada je pala na 9), najveći poraz u istoriji partije.
Što se tiče desničara, vodeća partija VVD je takodje izgubila na ovim izborima (od  41 mjesta sa proslih izbora izgubili su 8 mjesta). Ali ... ipak su i sa 33 osvojena mjesta pobijedili na ovim izborima.

Ono što je veoma bitno (kažu ovdje), najveći pomak su napravile dvije partije : D66, osvojivši 19 mjesta (partija centra) i GROENLINKS sa 14 mjseta (Zeleni ljevičari).

Takodje, prognoze su da će biti težak zadatak sastaviti koaliciju (vladu-kabinet) ali baš iz tih razloga (poznavaoci politike) kažu da DESNICA i LJEVICA u saradnji sa CENTROM moraju da saradjuju pošto nijedna partija ne želi saradnju niti koaliciju sa RADIKALNOM DESNICOM PVV.

Vjerovatno i svi drugi faktori koji se dešavaju (ili su se desili) u Evropi i svijetu ... će imati uticaja na promjenu ‘’igre’’ političara. Mislim da je to dobro.  Nadam se da će mladi (prije svega oni) uspjeti da sacuvaju Evropu i da spriječe  ... negdje sam pročitao … BALKANIZACIJU EVROPE.  
I prije a i sada moja djeca se šale i pitaju me … ’’Stari, jesi li ponovo glasao za D66 (demokratska partija osnovana 1966)’’.  Ja kažem .... ’’Jesam, naravno jer se najviše bore i izdvajaju za ŠKOLSTVO i OBRAZOVANJE !”

Njihov komentar je ... ‘’Stari je bio i ostao Titov pionir, uvijek priča o besplatnom školovanju.’’

Sve što sam napisao, možda je isuviše komplikovano ali čitajući i pomalo prateći ‘’politiku’’ u bivšoj Jugi, mislim da je ovdje sve mnogo jednostavnije.

Šaljem vam i dvije slike glasačkog listića ili bolje rečeno ‘’glasačkog čaršava’’ koji je ovoga puta bio velicine 3xA4, pošto su na izborima učestvovale čak 24 partije.

Glasački list - strana 1

Glasačkilist - strana 2

Toliko za sada. Ako bude komentara, javiću se sa odgovorom ukoliko budem znao. Takodje, kada se oformi nova vlada-kabinet, napisaću vam tko je sve u koaliciji … I šta to ovdje znači, pravac i put Holandije u naredne četiri godine.

Svima želim dobro zdravlje uz pozdrav !!

Sega

Labels: ,

1 Comments:

Blogger co said...

Moram priznati da sam bio zabrinut šta će se desiti u Nizozemskoj jer se oblak populizma i nacionalizma širi na sve strane. Svjestan sam da su zločini ISIS-a i teroristički napadi u Evropi plodno tlo za širenja straha od drugih i drugačijih, naročito poslije svega što se dogodilo kod nas. A kod nas, u vremenima kada su nacionalisti iskoristili priliku da se dočepaju vlasti, nije bilo ni ISIS-a, ni terorizma ali su oni ipak uspjeli zaluditi narod i ludilo traje sve do današnjih dana.

I kod mene ovdje u USA sjeme ludila koju je posijao Tramp je našlo pogodno tlo i buja, raste, razvija se, bez obzira što je mnogima jasno da je baštovan psihički bolestan. Ljudi su ovce, u to nema nikakve sumnje. U pogodnom trenutku je dovoljno pogoditi žicu svjetine i onda nastaviti s istim pristupom i usjeh je zagarantiran.

Da li će se Nizozemska uspjeti oduprijeti izazovima teško mi je prognozirati. U životu sam u sličnim situacijama tri puta pogriješio. Prvi puta je to bilo kod nas krajem osamdesetih, drugi puta se to desilo kada je na izborima za predsjednika USA pobijedio Buš, a pobjeda Trampa je moja treća greška. Od trenutka pobjede Trampa sam počeo razmišljati da nađem neko mirnije mjesto gdje ću provesti penzionerske dane i Nizozemska se našla na listi potencijalnih destinacija. Posljednji događaji u Evropi nagovještavaju da bi nacionalizam mogao zavladati svugdje i da su vremena mirnog života iza nas.

Sunday, 19 March, 2017  

Post a Comment

<< Home