SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, January 31, 2022

Godišnjica

Ne znam kako je to s drugima ali meni se čini da kako čovjek stari vrijeme leti sve brže i brže. Sjećam se, kada sam bio djete, godine su, bar mi se tako činilo, trajale mnogo duže a sada se samo slažu jedna za drugom a da ni sam ne znam kada su prošle. Evo već je kraj januara 22., ravno deset godina od kako sam otišao u penziju. A kao da je to bilo jučer kada sam posljedni put ušao u svoju kancelariju u biblioteci Pravnog fakulteta Duquesne univerzita u Pittsburgh-u.

U penziju sam otišao sa 63 godine i 8 mjeseci starosti iako sam mogao, da sam to želio, raditi i sada i niko me s posla ne bi otjerao. U USA nema zakona koji ograničavaju do kada neko može raditi. Moj direktor je radio do svoje 77., zamjenik direktora do 73., a još nekoliko radnih kolega su 70-tu dočekali na radnom mjestu. A ja sam otišao, kako bi to kod nas rekli, u prijevremenu penziju jer za moje godište u USA se puna penzija dobija nakon napunjenih 66, a zdravstveno osiguranje sa 65.

Bilo je velike frke kada sam prihvatio ponudu univerziteta da svim starijima od 60 godina ponude jednu godišnju plaću ako odluče da odu u penziju jer su tih godina zbog ekonomske krize htjeli da smanje troškove poslovanja. Kada dugo radiš u jednoj firmi, uz redovita godišnja povećanja plaća, u starijim godinama se može jako dobro zaraditi i to je, naravno, financijsko opterećenje, naročito u slučaju ekonomskih kriza. U USA se prije desetak godina već izvjesno vrijeme osjećao umanjeni interes za obrazovanje, broj novih studenata se smanjivao (naročito u nekoliko oblasti), i univerziteti su tražili načine da se održe u „životu“ u ogromnoj konkurenciji i borbi za svakog studenta. Jedan od načina je smanjenje broja dobro plaćenih radnih mjesta a to se moglo ostvariti zapošljavanjem mlađih osoba, na početku karijere, čije su plaće znatno manje. Univerziteti su koristili različite taktike da to ostvare a kod nas je to bila ponuda jednogodišnje plaće za one koji odluče da ponudu prihvate.

Kada su moji na fakultetu saznali da sam odlučio da prihvatim ponudu, nastala je frka. Moj direktor, profesor Liu, me danima ubjeđivao da se predomislim (čak je jednom došao kod mene u kancelariju i rekao da će, ako će to pomoći da svoju odluku promijenim, kleknuti i zamoliti me da ostanem, od čega sam ga teškom mukom odgovorio) a i dekan univerziteta, proferor Gormley (koji je kasnije postao predsjednik univerziteta), me je tri dana „masirao“ u svojoj kancelariji da odluku povučem jer sam, prema ponudi, imao sedam dana da se predomislim. Ja se nisam predomislio i nikada se zbog te moje odluke nisam pokajao.

Od tog dana je prošlo tačno deset godina i evo me danas na drugoj strani svijeta, u Istri, nakon još jedne životne odluke zbog koje se nisam pokajao. Možda mi je jedino žao što ovu zadnju odluku nismo donijeli ranije, iako smo svjesni da je, zbog određenih razloga, to nismo mogli uraditi. Istra nas je oduševila svojom ljepotom, svojim ljudima, i za sada, lijepim vremenom, a da ne spominjem načinom života koji se ne može porediti s onim prije toga. Evropa je ipak nešto drugo i život u USA i Evropi se ne može porediti. Istina je da USA svakome pruža priliku da se „snađe“, da solidno zaradi (ako baš nije totalni beter) ali mnogi pri tome izgube osjećaj za prostor i vrijeme, plaćajući visoku cijenu u trci za zaradom. Jer, teško se odreći dobre zarade, naročito kada se napravi poređenje s našim krajevima gdje posla uglavnom nema i gdje mnogi rade za minimalne plaće.

Danas je kod nas oblačno vrijeme i godišnjicu neću moći proslaviti onako kako bih želio, uživajući u kavi na terasi kafića Yes, ali već sutra će biti sunčano kao što je to bilo većinu dana od odlaska ljeta. A uz gotovo svakodnevnu kavu često mi na pamet padne ona naša: „Ovo nam je naša borba dala“, ironično se sjećajući nekih iz starog kraja kojima su se planovi iz devedesetih prošlog stoljeća izjalovili i sada “uživaju” u penzionerskim danima uz minimalne penzije s kojima jedva spajaju kraj s krajem.

2 Comments:

Anonymous sega said...

Co, prvo srdacne cestitke za godisnjicu a ono prvo sto pises... vrijeme ne da brzo prolazi nego ´godine lete´. Dok se dva puta okrenes..Nova godina. Ipak je to samo nas penzionerski osjecaj...haha..ha. Mnogo pozdrava, dobro vam zdravlje SVIMA !!!!
Sega

Monday, 31 January, 2022  
Blogger Saima said...

I ja sam 2005 uradila istu stvar .Bila sam na god odmoru u Rakovom selu 18 dana Godišnje odmore smo morali koristiti u dva dijela Jedan u ljetnim mjesecima a drugi od 15 septembra pa do kraja godine. Meni je trebala cijela nedelja zbog puno obaveza i dolaska Zlatka iz Holandije . Jedva sam izmolila šefa idobila odobrenje od 15 radnih dana ali da da se vratim u četvrtak Jedan petak i dva dana vikenda su mi bili uskraćeni.
Došla sam u petak na posao i vidim na stolu kod kolegice u protokolu stoji neka obavijest Pročitam i vidim da se nudi zaposlenicima odlazak u prijevremenu penziju .Uslovi su bili Vise od 35 god staza i vise od 55 god života Ja odmah upitam kolegicu o čemu se radi . Ona objasni da cijelu nedjelju je važio taj usov i da se svi zainteresovani jave do petka . Bilo je 14 sati petak 13-ti sat do kraja radnog vremena .Ja odmah krenem u u kadrovsku a moja kolegice krene da me zaustavlja uz “ nemoj danas u petak trinaestog” Reče da je dobra sa šeficom kadrovskog i da pitam da se prijavim u ponedeljak Ja je samo zaobidjem i predam zahtjev Od 58-ro koje su imali isti uslov javilo se samo 7 zainteresiranih. Možda sam ovo već pisala . Tada su me prozvali ludom jel je Plata bili oko 1100 KM penzija 490. Poslije dvije godine iznosila je 750 KM Vice je već bio u penziji zbog beneficiranog staza.jer je bio od prvog dana do zadnjeg rata u Armiji BIH.To je bilo najljepših 19 god naseg života A u godini kad nas je napustio bilo bi punih 50 -god poznanstva a Slijedeće 50 - god braka Danas kad me sretnu bivše kolege iz Telekoma uvijek kažu da sam najpametnija žena u BH Telekomu Plata im se nije povećala ni marke od tada a primljeno je stotinu radnika po rodbinskim i kumovski vezama Medju ljudski odnosi katastrofa . Sretna sam sto mi nikad novac nije bio na prvom mjestu a i Vice i ja smo sačuvali zdravlje. On je otišao u snu 1 j nuara u 05 satima u Gruziji kod sina bez ikakve dijagnoze i lijekova . Ja još do danas ne idem doktorima nemam nikakve dijagnoze i ne pijem nikakve lijekove
Drago mi je da si napisao ovaj prilog i želim od srca da ti čestitam na tvom stavu i tvojoj odluci i da ti poželim da i slijedećih 10 napišeš nešto sa svojom Nerom i da ti opet neki iz generacije cestitaju
Pozdrav Saima

Saturday, 05 February, 2022  

Post a Comment

<< Home