Pages

Saturday, March 19, 2011

Petar Lukovic - borac za istinu


Dajmo podrsku covjeku koji se bori da se istina o nama ne zaboravi.

Ko ne voli Nemanju, ide na sluzbeni put s ocem

2 comments:

  1. Petra Lukovica cjenim od kad sam se opredijelila da u zivotu ne budem samo posmatrac nego sam uvijek citajuci sve i svasta, mogla u svojoj glavi praviti rang listu onih ljudi koji su u svim sistemima bili isti tj. dosljednji i otvoreni, da sve o cemu pisu prvo dobro ispitaju, vide svojim ocima i cuju svojim usima.Gospodin Petar je uvijek takav.

    A mi, kakvi smo mi kao pojedinci.Koliko smo glupi, puni predrasuda, "vidimo trn u tudjem oku, a ne vidimo balvan u svom".

    U subotu je u BL bio organizovan protest (poveli ga mladi ljudi), doslo stotinjak ljudi, u Sarajevu pred katedralom takodje.Niko se nije zaustavio.Samo usputni prolaznici.Stala sam i gledala te mlade ljude koji su to organizovali.Na licima im se vidjela praznina.Pitanje " gdje je taj obrazovani svijet"? Za one druge se zna. Lutaju i traze koricu kruha i stoje u redovima pred narodnim kuhinjama, da ne umru od gladi.
    I onda pomislim, sigurno ovi prvi
    satima sjede na raznim svojim i tudjim intrnet stranicama, u toplim sobama i sa gotovim ruckom.
    Kad zele da vrijedjaju i lazu, (tako se zabavljaju -moze im se) onda su anonimusi.A Petar Lukovic, vodi borbu za opstanak,jer novac moze dobiti samo svojom pamecu i radom.Mukotrpnim, podnositi klevete, uvrede, raditi i istrazivati nocima, biti ignorisan, biti meta raznim budalama.Ali budalama koje imaju NOVAC, koje imaju vlast i kojima niko nista ne moze.

    Mi to procitamo, neko se odusevi, neko ga ispljuje, i gotovo.
    Niko koristi od toga.Kad je Emira jednom davno poslala na ovom blogu ziro racun da se pomogne , ne Petru, nego istini.Koliko nas je bilo.
    Nastavit ce se.....

    ReplyDelete
  2. Kad sam upoznala Radmilu, vidjela sam da smo na razlicitim zivotnim putevima, imale iste oceve.
    Moj je penziju docekao u Sudu (bio je jedan) ne znam kako se zvao.Srusio ga zemljotres a bio na mjestu danasnjeg "Vodovoda" preko puta EL.tehn. fakulteta.Odlucili da mu daju stan, a on postavio pitanje "Sto ce meni stan, ja imam kucu?".Radmilin otac - profesor u Budzaku dobio kucu, i bio zadovoljan, napravio od nje kucicu u cvijecu i ima preko 80.Sretan. Moj umro u 80- toj. sretan.Taj odnos prema materijalnom usadio i u mene.Ovo sto sad imam kucu u BL i Vice u Rakovom selu, je nasa sudbina,jer roditelje, porijeklo i mjesto gdje cemo se roditi, ne biramo Ovaj stan u Sarajevu je rezultat naseg rada iz vremena u kojem je sistem tako funkcionisao.
    Pogledajte sad nase nove drzave.Sve rasprodate, a oni koji su ih rasprodavali, svi i djeca i unuci, a bit ce i praunuci, bogatiji od vlasnika tvornica u bjelom svijetu.
    A danas "nasi" politicari prave vladu kao Milosevic 90-tih.Izisli Slovenci, Srbi htjeli sve sebi i raspade se zemlja a tek rat koji radi toga nastade.
    Danas izisli Hrvati u Federaciji,Bosnjaci hoce sve sebi DA li tako moze biti Bosne? Da li je odgovornost na vecini ili manjini? Da li ovo sve ne traje dzaba 20- god.Probalo se na sve nacine razbiti zemlju, da se sve lakse pokrade. A na vlasti stalno oni koji su dobro pokrali pa sad traze da se ukida sud na kojem su svi "upisani" kakandidati sa optuznicama..A mi ponovo kao bjesni psi,i glozemo se.Uhvate najpostenije i najnevinije da nas jos vise raspucavaju.A mi pomazemo njima svesrdno.Umjesto Petru, Natasi (Biserko),Radmili(i mnogim pripadnicima najbrojnijeg naroda), u bivsoj zemlji,koji nisu prepoznali za kim treba krenuti.I odvedose najvise sami sebe u propast.
    Nas Bosance ne smatraju dzaba glupim.Kopiramo samo tudju glupost.Smucilo mi se vise slusati o proslosti i "ko je koga".Moram reci pa bilo kome pravo ili ne( po mom misljenju u tome su jaci od nas mnogi iz dijaspore - na sve tri strane.)A sad vidim da se nista ne moze ni sada u "demokratiji" promjeniti, a kamo li kad su ludaci oruzjem, mogli da urade sta im je god palo na pamet.A svjetski faktori cekali tri i pol godine da to promjene.
    Ja sam shvatila da nama svima preostaju samo zivoti na licu mjesta.
    Pozdrav Saima

    ReplyDelete