SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Thursday, May 18, 2006

Sjever calling

Prilog uz koji je moj komentar suvisan (za sada):

Dragi Co...!

Evo, dakle, još jednog predstavnika lijeve (ako se gleda sa parkinga) ili desne (ako se gleda sa ulice) strane ulaza br. 27 u jednoj od rijetkih banjalučkih ulica koja se i danas zove onako kako se oduvijek zvala (što me malo čudi, ali o tom neki drugi put).

Planiram Vam se javiti još otkako sam na "Kajaku" našao adresu "Slika i događaja", ali, evo... kako to već biva... Malo obaveze, malo, ako ćemo sasvim iskreno, i lijenost, a tu je i krivična prijava koju sam protiv Vas morao "sročiti" i predati švedskim organima gonjenja zbog kršenja autorskih prava :-) Uglavnom, ko god je bio u prilici da se dopisuje sa mnom zna koje su to muke.

Blogom sam zaista oduševljen: bez imalo pretencionizma i patetike kao na nekim drugim stranicama - toplo i iskreno. Kao što ste vjerovatno već primjetili, ja navratim vrlo često (uz jutarnju kafu), uvjerim se da Dr-a Đede br. 27 nisam samo sanjao, kratko "Dobar dan, komšija, kako ste?" i dalje, u rat sa obavezama. Skoro kao da nas niko i nije (o)tjerao (što Vam je Internet)... Posebno su me se dojmili Vaši tekstovi o 22. aprilu i 4. i 7. maju. Nisam ih komentarisao iz prostog razloga što mislim da je bilo kakav komentar suvišan. Ni meni nije jasno da su nam uspomene i dostojanstvo nekad vrlo jeftina roba. Vaše razočarenje time sam i sam doživio dok smo promovisali onu pjesmu o kojoj ste takođe pisali (vidi dole). Sasvim mi je jasno da danjašnji žitelji Banjaluke na svaki način izbjegavaju bilo kakav razgovor na ovu i slične teme, ali zašto to radimo mi koji smo rastjerani po cijelom svijetu - to nikada neću shvatiti.

Moram, naravno, pomenuti i tekstove o mlađoj (prijeko potrebnoj) generaciji banjalučkih muzičara u dijaspori :-) Uzgred, žitelji naših drugih gradova (i sela, tj. većina) se čude kako "svi Banjalučani sviraju gitaru..." ("a niko 'armoniku?!" obično prešute, ali se može osjetiti kako taj nastavak visi u zraku i traži objašnjenje). Kad sam još jedan dan na vrhu stranice ugledao žute dresove moje dvojice Amira, oduševljenju nije bilo kraja. Hvala Vam i na objavljivanju teksta o nama i na pozitivnim kritikama - ovakve stvari i jesu bile glavni razlog za cijeli taj, kako to narodnjaci kažu, projekat. Amisp i KUD "Kumovi" danas, nažalost, postoje samo formalno. Šta da se radi: zub vremena, obaveze, manjak volje i totalna nekonkurentnost na tržištu muzike u bh. dijaspori ("Dobro to, ali znate li vi šta od Sinana?") - tješimo se, što se ovog posljednjeg tiče, da i principi vrijede barem malo.

Za početak Vam šaljem jednu, da je tako nazovemo, muzičku razglednicu (ako Amisp i KUD "Kumovi" više ne sviraju, ne znači da sam i ja odustao) snimljenu prošlog vikenda i specijalno za "Slike i novosti" (svi ostali šalju slike, pa rekoh da malo izvariramo sadržaj). Amir je predlagao da Vam ponudimo jednu notu za svaki prasak polufudbalke od zeleni lim dobro znanih vrata garaže, ali kako on i nije bio neki fudbaler i kako sam ja shvatio da ni Dačo ni ja po ovom dogovoru ne bi prošli bez barem kraće opere - ja sam prijedlog samovoljno odbacio. Dakle,


http://www.student.itn.liu.se/~murti439/Milonga.mp3.

Kompozicija se zove "Milonga", kompozitor Jorge Cardoso (iz Venecuele, čini mi se), a svira dole potpisani bivši polaznik Muzičke škole I stepena.

Ostalo ću (slike i malo konkretnije informacije o zbivanjima na Sjeveru) ostaviti za drugi put - ionako sam već pretjerao. Nadam se da ćemo se još čuti i želim Vam svako dobro! Veliki pozdrav iz sunčane, ali prohladne Skandinavije za sve Komljenoviće!

Vaš bivši (a i sadašnji - na neki čudan način povezan sa Vašim blogom) komšija

Muris Tiro

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Murise, pjesma mi se strasno svidja. Gdje mogu naci tablature ove pjesme? Nevjerujem da cu moci nauciti ovo svirati u manje nego 6 mjeseci ali bih zelio bar pokusati. Zanima me koji akordi se koriste, u kojem je kljucu napisana pjesma, i nacin sviranja. Predpostavljam da je ova pjesma namjenja klasicnoj gitari i da si sve odsvirao prstima, bez trzalice. Moram priznati da si stvarno odlicno odsvirao!

Hej, znas li kako mogu nauciti ovakav stil sviranja - bas (ritam0 i melodija sa jednom gitarom? Mislim, prvo bas nota, pa onda melodija, pa bas nota, pa melodija, itd. Preporucujes li koju knjigu ili web stranicu? I jos jedno pitanje. Znas li najbolji nacin (knjiga, web stranica, ili neka vrsta vjezbanja) da naucim svirati blues gitaru? Vidio sam nekoliko knjiga u prodavnicama i izgleda da bih mogao mnogo nauciti ali zelim naci nesto sto ce me polako i opsirno nauciti svirati blues gitaru.

Sto se tice sviranja, samo nastavi. Kao sto sam i Amiru Zisko predlozio, trebali bi napisati bar jednu pjesmu zajedno. Ja mogu najmanje jedan sat dnevno, a i vise tokom vikenda, posjetiti toj pjesmi. Da krenemo sa nekim ritmom, dodamo drugu gitaru, dodamo bas gitaru, vokale, i onda ako mozemo, bubnjeve i sta god treba dodati (violina ili truba ne bi bilo lose - ovisi o pjesmi). Stil bi bio ili nesto sto ja zozvem "depresivno" - mracni gitarski ritam (kao Alice in Chains i bar jedna akusticna gitara), mozda neki zesci rok (ja mogu nesto snimiti sa svojom Les Paulicom), a mozda nesto izmedju. Uglavnom, sta god nam padne na pamet. Sta mislis? Hajde, Amir i ti mi se javite pa cemo nesto krenuti.

Cujemo se,

Davor

Monday, 22 May, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Murise, nasao sam tablaturu za onu pjesmu. Molim te, reci mi da li ja tacna ili je bar blizu?

http://perso.wanadoo.fr/le_coin_des_guitaristes/pdf/milonga.pdf

Davor

Monday, 22 May, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Pa, gdje si, Dačo?

Tablatura "is the one". Ova kompozicija je jako slabo poznata, sjećam sa da ni moj bivši nastavnik gitare nije znao za nju kad sam ja prevrtao Internet tražeći note, ali je meni jedna od najdražih. I samo naprijed! Vjerovatno znaš i sam da se uloženi trud i te kako isplati kad se note (prije ili kasnije, nije važno) slože svaka na svoje mjesto.

Što se ostalog tiče, samo mi javi svoj e-mail, a ja ću ti poslati svoje prijedloge.

Puno pozdrava iz zemlje Zlatana

Muris

Monday, 22 May, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Email je jednostavan: davorkomljenovic@hotmail.com.

Pozdrav,

Davor.

Tuesday, 23 May, 2006  

Post a Comment

<< Home