SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Wednesday, April 26, 2006

Piramida

Lijepo je kada se mladi javljaju, a jos ljepse kada se javljanje odnosi na Bosnu i desavanja u njoj. Danasnji prilog je veoma aktuelan ovih dana (cak je bio prilog na CNN-u), a da li ce se teorija pokazati ispravnom, vidjet cemo. U svakom slucaju zahvaljujem se Amiru na prilogu a mozda nam neko iz nasih starih krajeva posalje jos pokoju zanimljivost vezanu za sva ova dogadjanja oko piramide sunca.

Veliki pozdrav kume. Ne znam koliko si upoznat sa situacijom oko piramide, pa sam odlucio da ti posaljem jedan mali prilog u vezi toga, jer nemam nista pametnije da napisem. Ja sam, kao sto sam mozda spomenuo, odavno u tom folu, a evo sad su se i prvi blokovi koje cine tu piramidu ukazali. Ovom prilikom ti/vam saljem par linkova gdje se moze pratiti sve u vezi tog projekta j dednu fotografiju za prilog.


http://www.piramidasunca.ba (stranica fondacije)
http://www.visoko.co.ba/ (ovdje pod linkom "foto korner" se nalaze sve fotografije).
Knjiga o citavoj tezi + mnoge druge se moze naci na www.alternativnahistorija.com

Ja se za Visoko spremam u junu, datum jos neznam, jer cekam da mi Ajla (rodjaka) javi kad ce ona dole, tako da se mozemo vidjeti i zajedno u tome svemu sudjelovati. Sto bi rekli, da ubijemo dvije muhe jednim udarcem. Svi koji zele da vide ili mozda pomognu su dobrodosli. U Visokom je sad ludnica, to je trenutno najveci arheoloski park u svijetu. Nema ko im u grad nije dosao, a evo od danas i na CNN-u ce da emitiraju emisiju o svemu ovome.


http://www.radioq.co.ba emituje program non stop sa Visocice, odnosno sa Bosanske piramide sunca.

Toliko o ovome. Veliki pozdrav Amir

12 Comments:

Anonymous Anonymous said...

bilo bi lijepo da i Bosna dobije jedno svjetsko cudo, ali izgleda da je 'mrka kapa'. Na mjestu iskopavanja se nalazio srednjevjekovni bosanski grad Visoki, pa otkrice kamenih blokova nije dovoljan dokaz da su faraoni bili izbjeglice iz Bosne. Pogotovo sto je gosp.Osmanagic arheolog-amater. U tom smislu je i struka trazila da se sacuva lokalitet nulte kategorije.
Za svaki slucaj, na ljeto cu prosetati po 'Valley of the Kings'.
Pozdrav.

Thursday, 27 April, 2006  
Blogger co said...

Mislim da ovo sto se sada tamo desava i nije tako lose. Vidim da ima dosta znatizeljnika, 'biznis' je procvjetao, ljudi pricaju o necem drugom a ne samo o svakodnevnim problemima.

Mozda Bosni i treba ovako nesto pa makar ne bilo istina.

Thursday, 27 April, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Vise mi se svidja da stizu vijesti o arheoloskim iskopavanjima pa makar i amaterskim, nego kao i obicno nesto negativno.
Naravno, vec su krenuli i vicevi:
"Prije vise stotina godina zivjela dva brata Ramiz i
Ramzes...
Ramiz ostane u Visokom a Ramzes ode u Egipat..."
Pozdrav blogerima

Thursday, 27 April, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Sinoć je i Jon Stewart (on je bio voditelj dodjele Oskara ove godine), na svojim 'lažnim vijestima' na humorističkom kanalu posvetio par minuta bosanskim piramidama. Šaljivo, naravno...

Thursday, 27 April, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Moram reci da se gazda moje firme licno zainteresirao za piramidu.
Ja licno mislim da je to prilika da se nasa omladina iz cijelog svijeta opet skupi.

Pozdrav svim mladim koji ce ucestvovati na ovom projektu.

Teta Nera

Thursday, 27 April, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Ja licno mislim da je Semir napravio ono sto je htjeo. Glas o piramidi je obisao citav svjet, pa bila on tu ili ne:-)A Kraljevski grad se nalazi na vrhu visocice. U zasticenoj zoni koja je 200metara od trenutnih iskopavanja. I isti taj grad je u fazi raspadanja. Sto je zalostno. Jer ce opet ona djeca dole, biti prisiljena da ponavljaju iste greske, kao i svi do sad prije njih. A nikad nece znati pravu pricu koja lezi ispod fasade lazi sto smo svi zajedno generacijama iz skolski klupa iznjeli:o)... Pa i ako je prirodni fenomen, onda moramo biti zahvalni majci prirodi sto nam je dala brdo sa 4 jednake strane, koje se podudaraju sa stranama svjeta i kosmickim sjeverom, tj zvijezdom sjevernjacom. Koje ima stranice 365m duzine. I tunele koje vode duboko ispod zemlje. Ista ta piramida cini pravilan trougao sa ostale 2 piramide. Koji je precizniji od onih egipatskih. Sto ce reci , piramida je tu, bila ona vjestacka ili prirodna, ona je tu:-).... Semir mozda jeste kako ga nazivaju "amater", ali je on jedini covjek sto je obisao sve piramide latinske amerike, i jos mnogo toga. Tako da veceg strucnjaka za piramide u Bih mi nemamo. Iako je "amater" opet ima vise znanja o tim gradjevinama nego sve i jedan strcni arheolog u nasoj drzavi, ciji se trud i rad sad otkriva uporedo sa piramidom. Tako da su se sad svi prepali za svoje fotelje. Ako je kraljevski grad onako propao, znaci da ostatak historije nase drzave nije u puno boljem stanju. Kamo srece da imamo vise amatera koji su spremni da urade nesto. Od ovih nasih strucnjaka nema puno koristi. E sad je dosta ovog mog pametovanja. Budite mi pozdravljeni.

Friday, 28 April, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Vidim da je Amir u toku i ima sve informacije. Nije to lose. I ja sam u njegovo vrijeme (vjerojatno kad sam bio malo mladji, negdje u srednjoj skoli) gutao Denikena i njegove knjige o starim civilizacijama.

Sto se tice Bosne, ovo sto se desava je odlicno, posebno za mladju raju. Kako vidim tamo se ponovo desavaju 'radne akcije', kao u ona nasa vremena. Mladi i onako nemaju posla pa im ovo moze biti odlicna prilika da se malo opuste, druze i zaborave na svakodnevne probleme.

Amire, od tebe ocekujemo detaljan izvjestaj s lica mjesta. Ti ces biti nas CNN. Kako i Davor ovo ljeto ide u stare krajeve, mozda i on navrati da vidi sta se desava.

Friday, 28 April, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Naravno, sve sto vidim, cujem i naucim ima da vam prenesem. Po mogucnosti sa slikama. Mada ima do juna jos vremena...Dobar je von Deniken:-)

Friday, 28 April, 2006  
Blogger co said...

Evo citam da su pri iskopavanju piramide otkrili ploce koje cine samu piramidu (tako bar kaze ovaj nas arheolog-amater). Mozda Amire ima nesto u svemu ovome!

Saturday, 29 April, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Pozdrav blogerima.
Prodje i praznik rada,ovdje (a i u BL) je jako hladno i kisa,tako da su "bekani" ostali NE POJEDENI.Nisu vise ni PRVI Majevi kao sto su bili.
Nego vezano za Visoko:Pojavio se autentican svjedok za postojanje piramide,g.Semso, koji ima zapisnike koji su vodjeni prilikom iskapanja iz Keopsove piramide.Veli da je mumija faraona bila u trendovskoj koznoj jakni s etiketom "Kozna industrija Visoko" iz Visokog. Pozdrav.

Tuesday, 02 May, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Dobar na račun piramida u Bosni :-)

Izađu dvije mumije nedavno iz piramide u Visokom i razgledavaju po Visokom i pita jedna mumija drugu:

"Znaš li ti majke ti jel' ovdje vrijeme išlo unaprijed il' unazad?"

Friday, 12 May, 2006  
Blogger co said...

Evo samo da proslijedim danasnju vijest iz Nezavisnih Novina:

Ali Abdulah Berekat, doktor geologije i jedan od vodećih egipatskih stručnjaka za istraživanje piramida, potvrdio je jučer da pronađeni kameni blokovi na obroncima brda Visočica nisu djelo prirode već ljudskih ruku, saopšteno je iz Fondacije "Arheološki park - Bosanska piramida Sunca".

Berekat, geolog zaposlen u Javnoj egipatskoj ustanovi za rudna bogatstva, u ponedjeljak kasno naveče je stigao u BiH i zajedno sa bh. stručnjacima narednih mjesec dana detaljno će provjeriti do sada nađene dokaze i raditi na izvođenju novih dokaza o postojanju bosanskih piramida.

"Odmah po dolasku na Visočicu doktor Berekat je kazao da sve upućuje na to da je riječ o piramidi. Naravno da ćemo tek pristupiti detaljnim analizama, ali Berekat je za samo jedan dan istraživanja kazao da su kameni blokovi plod ljudskih ruku, te da se vezni materijal poklapa s materijalom koji je pronađen na egipatskim piramidama. Kazao je i da popločani plato nedvojbeno ukazuje da je riječ o piramidi", rekao je juče Mario Geruci, izvršni direktor ove fondacije.

Geruci kaže da je Berekat osoba koja godinama radi na egipatskim piramidama i čija su riječ i mišljenje jako bitni u izvođenju dokaza, "tako da je njegova eventualna potvrda da se radi o piramidama jako bitna u cjelokupnom procesu istraživanja".

"Očekujemo i skori dolazak Nensi Gal, arheologa iz Grčke, koja će takođe svojim stručnim znanjem i iskustvom upotpuniti stručni tim Fondacije", najavio je Geruci.

Wednesday, 17 May, 2006  

Post a Comment

<< Home