SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Tuesday, April 23, 2019

Festival ili vašar za odrasle

Od januara do aprila je u našem malom mistu puna sezona. Penzioneri sa sjevera dolaze u južne krajeve da izbjegnu zimu i ugriju svoje reumatične kosti. Zimi je u gradu vrlo teško naći parking, gužva u prodavnicama,  za mjesto u restoranu se čeka dugo...   sve u svemu gužva slična onoj kod nas ljeti.

Medjutim sezona donosi i dosta lijepog, jer se u gradu uvjek nešto interesantno dešava. Koncerti na otvorenom, izložbe po parkovima i u centru grada, festivali, mnoga sportska takmičenja. 
        
Festivali su najsličniji našim vašarima. Obično se  održavaju u down town, uzduž glavne ulice. Saobraćaj se u potpunosti zaustavlja. Štandovi su sa strane, iza njih restorani, a šeta se sredinom ulice. Gužva podsjeća na gužvu u našim turističkim mjestima.
       
Prošla sam tri km u jednom pravcu i isto toliko u drugom. Skuhala se od vrućine, ali se imalo šta i vidjeti. Toliko različitih slikarskih tehnika od standardnih akvarela do ulja pa do specijalnih tehnika i slika napravljenih od olovki, kamenčića, školjki, palminog lišća i do umjetničkih rezbarija u naplavnom drvetu. Nažalost, najljepše eksponate nisam mogla slikati jer vlasnici ne dozvoljavaju. To se mora poštovati. Žele da zaštite svoje originalne ideje. Cijene slika se kreću od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dolara. Iako ne pamtim imena umjetnika, prepoznajem njihove radove jer su redovni gosti već godinama.  
         
Mnogo je i drugih interesantnih stvari. Odjeća, kozmetika na bazi prirodnih materijala, svijeće , sapuni,  baštenski ukrasi, posudje, ukrasi za kuću i oko kuće.  Naravno tu je i cvijeće i puno malih štandova sa svježe pripremljenom hranom, pićem. Prvi put ove godine dozvoljeno je prodavati cannabis (marihuanu) u raznim varijantama za medicinsku upotrebu. Nekoliko kućica za prodaju odmah na početku ulice. Očekivala sam veću gužvu ispred njih.

Naravno, tu su i muzičari. Pjevači, svirači, imitatori, klovnovi i baloni.  Gleda se, pregleda, kupuje...

A samo jednu ulicu dalje mir kao da se ništa ne dešava. Stara kuća u New Orleans stilu spava u hladovini. Izgleda zaboravljena u prostoru i vremenu. 

Meni nesto zapela za oko pa sam je morala uslikati.

Emira

Labels:

2 Comments:

Anonymous Posmatrac said...

Emira je zaboravila spomenuti jednu 'sitnicu' o kojem se mjestu radi

Wednesday, 24 April, 2019  
Anonymous Nataša said...

Draga Emira,
lijepo si nam u dva navrata dočarala svoje okruženje.
Volume takve priloge, upoznajem nove i drugačije sredine.
Posebno mi je drago da si se javila.

Kako nisi mogla snimiti izložene slike, prikupi malo hrabrosti i pokaži nam svoje slikarske radove.
Slike su ti jako dobre, zaslužile su da ih osim mene vide i drugi blogeri.
Pozdrav, Nataša

Wednesday, 24 April, 2019  

Post a Comment

<< Home