SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Wednesday, December 13, 2023

Prljavo kazalište

Ferid, Aida i Nera prije nego što se kamenolom
napunio posjetiocima
U našem komšiluku, desetak minuta hoda od našeg stana, nalazi se napušteni kamenolom Cave Romane u kojem su još stari Rimljani vadili kamene blokove za građevine koje su u to doba gradili. I poznata pulska Arena je izgrađena od kamena iz ovog kamenoloma i eno je još i danas stoji, prkoseći raznim nepogodama, vjetru, vlažnom morskog zraku. Srećom da naši banjalučki „neimari“ nisu stigli do ovih krajeva jer ko zna da li bi Arena bila još tu. Možda bi je srušili kako bi zatrli tragove da je neko drugi osim njih živio u ovim krajevima.

Nastup odlične predgrupe
Iz ove perspektive se može steći
dojam o veličini kamenoloma
Bilo kako bilo, Arena je još uvijek tu, a i kamenolom, koji su ovdašnji ljudi sa smislom za biznis iskoristili i pretvorili ga u prostor u kojem se tokom godine nešto događa. Od 1995. godine se u kamenolomu održava ljetna međunarodna kiparska kolonija a na 40-tak metara visokim liticama uređeno je sportsko penjalište. Općina Medulin krajem jula i početkom avgusta u kamenolomu organizira Rocks & Stars Festival na kojem svake godine nastupaju poznata muzička imena iz Hrvatske i okoline ali i iz svijeta. Uz interesantne svjetlosne efekte i odličnu akustiku, posjetioci imaju priliku da uživaju u lijepim istarskim ljetnim noćima i muzici koju vole.

A evo i Prljavaca
I za nas, koji smo zašli u godine, se nađe po nešto. Kiparstvom se ne bavimo a nije nam ni do penjanja, pa su nam ostali nastupi poznatih pjevača i muzičkih grupa. Ove godine smo se odlučili za Prljavce, zagrebačku kultnu grupu Prljavo kazalište na čelu s Jasenkom Hourom. Prostor kamenoloma je bio ispunjen do posljednjeg mjesta a mi smo se smjestili malo dalje od pozornice, iako smo u prostor kamenoloma ušli kada nije bilo puno svijeta i dok je nastupala odlična predgrupa. Pustili smo one mlađe kojima jaka pojačala ne smetaju a mi smo cupkali u ritmu poznatih hitova na pristojnoj udaljenosti. Promatrajući masu oko nas, zaključili smo da smo, uz Žiške, vjerojatno najstariji fanovi popularne zagrebačke grupe koja je bila popularna još u naše vrijeme.

Noć se spustila nad kamenolom a "temperature" među posjetiocima sa svakom pjesmom raste 

Kući smo odšetali po završetku koncerta zadovoljni što smo pod stare dane u prilici da prošetamo do mjesta gdje svake godine nastupaju neka draga lica iz muzičkog života iz nama lijepih vremena. To nam dođe kao dodatni bonus za sve ono što su nam neki drugi prije tridesetak godina pripremili, jer da nije bilo toga nikada ne bismo saznali da u blizini nekog malog mjesta u blizini Pule postoji nekakav kamenolom u kojem nastupaju poznati i manje poznati pjevači i sastavi na radost onih koji uživaju u dobroj muzici. 

0 Comments:

Post a Comment

<< Home