SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Tuesday, July 27, 2010

Eto bas hocu

Ovaj tekst vjerojatno nikada ne bi ugledao svjetlo dana ne bi nekih komentara na prilog o zgradi vlade manjeg blentiteta u Banjaluci. Naime, javi se Made sa par komentara i spomenu nekakvu opasnost (Made, samo tebi na znanje, neko iz Laktasa se cesce interesira za tebe), onda se na kratko javi i Saima, a na kraju stize jedan anonimni komentar (iz Beograda, recimo da znam ko ga je poslao) koji nisam objavio. Nerado odustajem od svog principa da sve reakcije objavim (ma kakve bile) ali ovaj put sam odlucio da napravim iznimku jer anonimci, osobe bez hrabrosti da ono sto zele reci kazu javno, ne zasluzuju da se njihovo piskaranje stavi na uvid drugima.

Ovih nekoliko dogadjaja me podsjeti na slicnu situaciju od prije nekoliko mjeseci kada su uvrede na moj racun od osoba koje sam smatrao prijateljima bile jos svjeze i kada sam pokusavao da razumijem sta se to desava. Madino spominjanje ‘bloga njegovog kuma’ me navede da provjerim o cemu Saima pise ali, onako na brzinu, komentar ne nadjoh. Ali zato nadjoh nekoliko drugih priloga i komentara koji me iznenadise jer se bave politikom (dnevnom i onom od nekada) i ljudskim sudbinama (Srebrenica, profesor Zivanovic, vladika Kacavenda, nogomet i popovi, itd). Bi to za mene iznenadjenje jer kada sam jos tamo davno navratio na isti blog (bilo je to onih dana kada sam svoj ‘zatvorio’) sve je bilo med i mlijeko: umjetnost, poezija, relaksacija, jednom rijecju, ljepota. A sada, nekoliko mjeseci kasnije, neke nove teme.

Moram priznati da me je to u prvi mah zbunilo ali kada to povezah sa anonimnim komentarom, stvari mi se pocese polako razbristravati. Dakle, postoje osobe koje smatraju da su samo one bogom dane da pisu o dogadjajima koji nam odredise ili odredjuju sudbine (naravno, onako kako njima odgovara), a sva ostala nastojanja da se o tim istim sudbinama pise iz jednog drugog ugla, bez uljepsavanja, iz prve ruke, nastoje suzbiti. Ovaj zadnji anonimni komentar me ponovo uvjeri da se covjek mora boriti za istinu i da ne smije na precac donositi odluke, onakve kakve neki prizeljkuju. A nastojanja nekolicine je da se o nasim sudbinama ne prica iz prve ruke jer to je, kako kazu, mrznja. U isto vrijeme kopiranje pisanja drugih, narocito ako nisu direktno vezana za nas grad ali se mogu podvesti pod siri kontekst dogadjanja u bivsoj mi domovini, je dozvoljeno. Uz to se, naravno, moze ubaciti ponesto od svog misljenja, tek tako da se ne kaze da nismo pravedni i da se i mi ne borimo za istinu.

Eto zbog toga odlucih da moje zabiljeske bacene na papir jednog prelijepog dana na obali Pacifika ipak objavim. A pisane su u danima kada sam blogu rekao zbogom i kada sam odlucio da se manem coravog posla i okrenem se ljepoti koja me okruzuje. Dakle, bilo je to onih dana kada sam odlucio da prihvatim savjete upucene od nekolicine bivsih posjetilaca bloga koji su svojim postupcima upravo to prizeljkivali.

Pisano krajem marta 2010.

Sjedim na klupi u parku-setalistu iznad plaze u Santa Monici, Kalifornija, nekoliko stotina metara daleko od Promenade, ‘Santa Monicke’ Gospodske. Vrijeme prekrasno, suncano, oko 22 stepena. Sjedim tako i malo citam Jergovica, malo gledam setace (ispod oka posmatram zenu zrelijih godina kojoj licni trener pomaze da odrzi liniju, iako ce to tesko ici), ponekad zadrijemam, pomalo razmisljam. Zivot je ovo tako drugaciji od svakodnevice koja podrazumijeva rano ustajanje, ispijanje jutarnje kave, dorucak, setnju psa, odlazak na posao. Nakon posla, rucak, malo relaksacije u dvoristu ili povrtnjaku, opet setnja psa, popodnevna kavica, onda ulazak u kucu, pregled najnovijh vijesti na TV ili u lokalnim novinama, dok je u isto vrijeme laptop ukljucen i provjerava se email, blog, stokovi (treba misliti na penziju).

Ambijent koji me okruzuje mi se svidio vise nego bili koji drugi koji sam u USA posjetio (a imao sam za ovih 15-tak godina prilike da vidim dosta toga) i uhvatih se kako razmisljam kako bi bilo lijepo skrasiti se ovdje kada dodje vrijeme za penziju: jutarnje setnje uz okean su tako osvjezavajuce, nakon toga kavica u Promenadi i posmatranje jutarnjih prolaznika, nazad u apartman na dorucak pa ponovo prema okeanu, ovaj put uz neku dobru knjigu. Bilo bi to lijepo kada Kalifornija ne bi bila jedna od najskupljih drzava USA, gdje za bilo kakav zivot treba pravo malo bogatstvo. Razmisljam tako o danima koji dolaze ali isto tako misli mi se vracaju u proslost. Mozda je tome razlog upravo Jergovic koji pise o nekim davnim vremenima, onima prije ovog zadnjeg rata kojih se vecina s radoscu prisjeca. A mozda je to i zbog zadnjih ruznih diskusija na blogu koji sam odlucio zatvoriti ne ocekujuci tako ruzne reakcije, narocito ne od osoba za koje sam mislio da ih poznajem.

Sjedim tako na toplom kalifornijskom suncu i uhvatim se kako si sam postavljam pitanja i sam na njih odgovaram. Da mi neko moze citati misli pomislio bi da sa mnom nesto nije u redu. A ja znam da me razum jos uvijek dobro sluzi i da me upravo on tjera da se stalno vracam istoj temi koja je za mene jos uvijek velika nepoznanica i za koju nastojim naci prave odgovore.

Gdje sam to ja?
- U Americi. Tacnije, u USA.
Zasto?
- Takva mi sudbina. Ili, bolje receno, tako mi drugi odredise.
Je li mi lijepo?
- Jeste. Imam lijep posao, ljude me cijene (da li me vole, to ne znam jer iskustvo me uci da u tim procjenama treba biti jako oprezan), kucu davno otplacenu, svoj backyard (i vlastito brdasce sa ‘cardakom ni na nebu ni na zemlji’),cak i psa, dakle sto bi amerikanci rekli, ostvaren americki san. Familija ‘fala bogu’ dobro: djeca pozavrsavala fakultete, svi rade. Cak nas i ova svjetska ekonomska kriza mimoisla (jest’ da mi pojede dosta penzije ali valjda ce sve izaci na dobro, pa jos nedavno sam pocinjao od nule). A evo me svako malo putujem, vidio sam vise Amerike u ovih 15-tak ‘izbjeglickih’ godina nego Bosne u 45.
Da li mi je drago sto sam ovdje?
- I jeste i nije. Da me je put naveo u ove krajeve mojom vlastitom zeljom vjerojatno si sva ova pitanja ne bih nikada postavljao. Ali nije bilo tako.

Nadjoh se u Americi (a ovih dana u ovom mondenskom gradicu koji se stisnuo izmedju okeana i Los Angeles-a) zahvaljujuci svojim bivsim komsijama, skolskim i radnim kolegama, poznanicima i ponekom ‘prijatelju’ (bar sam godinama zivio u ubjedjenju da su mi prijatelji.) Sudbinu su mi odredili neki drugi, kao i desetinama hiljada slicnih meni koji svoj rodni grad zamijenise gradovina svijeta pa sada vecinu prijatelja srecem na svojim putovanjima na mjestima na kojima nisam mogao ni sanjati da cu ih sretati.

Sjedim tako na proljetnom suncu na zapadnoj obali Amerike a misli mi idu dalje, u nedavnu proslost. Ponovo se javljaju pitanja. Ovaj put drugacija. Za vecinu odgovore znam ili mogu sa velikim procentom sigurnosti predpostavljati o cemu se radi a za neke jos uvijek nemam objasnjenja. Jos uvijek se borim da ih pronadjem ali tesko mi ide. Ponekad mi se ucini da sam odgovor nasao a onda vec slijedeceg trenutka shvatim da vjerojatno grijesim. U ovih svojih sezdeset i kusur godina naucio sam da vecina pitanja ima logican odgovor. U to sam se uvjerio mnogo puta: bilo kada sam trazio rjesenja za neki problem vezan za posao kojim se bavim, ili se pak radilo o nekom od mojih mnogobrojih ‘projekata’ u kuci i oko kuce. Dok god mi rjesenje nije bilo logicno, dok odgovor na pitanjae nije bio jednostavan, znao sam da nije pravi. O rjesenju problema sam znao razmisljati danima, vrtila su se mnoga, nekad vrlo kompicirana, a onda bih nasao jednostavan odgovor koji je rjesavao sve nepoznanice i tada bih znao da je to to.

Sjedim tako i razmisljam zasto nekome smeta kada se vracam u doba kada su nam se dogodile stvari o kojima smo prije toga citali samo u knjigama, misleci da nam se nikada nece dogoditi. Koji su razlozi? Zasto me napadaju kao da sam ja kriv za golgotu kroz koju su desetine hiljada stanovnika jednog mirnog grada prosle tokom devedesetih? Zasto neko zeli da to zaboravi, gurne u stranu, potisne u zaborav? Kakvi su interesi u pitanju? Plijen je podijeljen, nema se vise sta usicariti. Ili mozda ima, samo ja to ponovo ne shvacam kao sto nisam shvacao sta se oko mene zbiva pocetkom devedesetih kada je sve pocelo.

Posebno mi je tesko naci odgovor na pitanje zasto se reakcije nekih koji zele da se o dogadjajima u nasem gradu ne prica, a koji, kako sami kazu nisu u tome ucestvovali niti se s tim slazu, tako ogorcene i uvredljive. Zasto koriste niske udarce, vrijedjaju, omalovazavaju, kao da su pokupili svu pamet svijeta i ponasaju se kao da je samo ono sto oni govore (i napisu) jedino ispravno i hvale vrijedno. U svojim pisanjima ne lazem(!), pisem samo o onome sto sam licno dozivio ili bio u prilici da provjerim. A ono sto napisem obicno i procitam, ispravim gramaticke greske kako se ne bih osramotio, narocito kod onih s visokim stilom pisanja (iako me, priznajem, moje poznavanje gramatike polako napusta). Ponekad uporedim svoje sa pisanjima nekih drugih koji o sebi imaju visoko misljenje i moram priznati da se ne osjecam bas toliko inferioran kako bi se na osnovu njihovih komentara moglo zakljuciti. Mozda je moja greska sto ne koristim odredjene stilove pisanja koji su ‘u modi’, sto sve ne umatam u lijepu ambalazu. Mozda je moje pisanje suvise direktno a to danas nije popularno. Izgleda da treba sve zamotavati u sareni papir da izgleda ljepse. Lakse se prodaje. To mi je ovdje u ovih 15-tak i kusur godina u Americi postalo jasno a ja, iako znam da je to karta koja dobija, uporno odbijam da se povinujem zakonima trzista.

Medjutim, cini mi se da sam nedavno odgonetnuo razlog ovakvih reakcija. Ponovo se pokazalo da covjek treba citati, citati, i samo citati, jer citanjem upijas mudrost drugih. Nedavno ponovo procitah knjigu Radmile Karlas i za oko mi zapade citat na pocetku knjige: “Ljudski rod ne mrzi toliko one koji cine zlo, ni samo zlo, koliko onog ko imenuje zlo” – Giacomo Leopardi.

Dakle, ovo bi mogao biti odgovor koji trazim. Ljudi lakse oprastaju onima koji su cinili zlocine nego onima koji o tim zlocinima govore. Zasto je tako, to je vec drugo pitanje. Vjerojatno mudar odgovor i za to postoji samo moram nastaviti citati. A mozda odgovor znaju oni drugi.

Sjedeci tako na prijatnom kalifornijskom suncu, odlucih da od svoje namjere da govorim o vremenima u kojima je Banjaluka postala crna rupa bivse nam domovine ne odustajem. Mozda blog, onako kako je bio zamisljen, nije bio pravo mjesto da se istina o gradu i ljudima tokom devedesetih iznosi. Mozda je to trebao biti blog koji bi se bavio samo tim vremenima, ne uvlaceci one koji o tim vremenima ne zele govoriti. Jasno mi je da sada ima dosta onih koji si ne mogu oprostiti sto su bili dio druzenj na blogu i da im je neprijatno sto se njihovi prilozi nalaze u drustvu onih koji govore o ruznim vremenima. Cak sam se bavio mislju da zbog njih blog potpuno izbrisem ali sam od te namjere odustao jer mi je bilo zao mnogih koji su ulozili svoj trud i vrijeme na pripremu priloga koji su blog ucinili vrijednim izvorom interesantnih informacija o ljudima iz jednog grada koji je dozivio zalosnu sudbinu. Da je to istina pokazuju brojke posjeta blogu i ovih dana kada novih priloga gotovo i nema. O nacinu na koji cu svoj naum ostvariti cu odluciti kasnije. Bolje je pustiti da se stvari malo slegnu. Sto nas narod kaze, jutro je uvijek pametnije od vceri (ili tako nekako).

- Kraj originalnog teksta iz marta 2010.

Sada kada sam odlucio da tekst pisan krajem marta ipak objavim, red bi bio da se drzim svog principa da svaki prilog dopunim fotografijama. Za ovaj sam odabrao nekoliko iz ove posjete. Bilo je tu par lijepih vecera u mladjem drustvu, rucak na plazi u Malibu-u, odlazak na utakmicu LA Clippers-a (imao sam cast posmatrati je iz sjedala uz samo igraliste, gdje su mi par puta cheerleaders sjedile gotovo u krilu), posjeta koncertu Crvene Jabuke u restoranu na Beverly Hills-u, itd. Dogadjaja za tih 5-6 dana je bilo jako puno i u njima sam bas uzivao. Nadam se da je ovo samo pocetak i da se sve nece zavrsiti samo na ovom jednom posjetu.

22 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Moj Milane
Umorana sam i neispavana, a posta puna pisama i lijepih slika. Ne mogu odoliti, mislim pogledacu, pa u zaklinke. Nes ti, na kraju jednog lijepog teksta koji je Emira poslala ( vjerovatno od one Djudjerije ) pise : Ime joj je nick. E to me dovede do mene, pa odvede do Tebe. Da mi nije ime Nada, nada bi mi sigurno bio nick, jer to je dio moje osobnosti i cini me pozitivnom. Ne svidja mi se moje ime, zvuci pretvrdo i precesto je u mojoj generaciji. Cesto se na okupljanjima nadju dvije, tri, pa i vise Nada. Zato su mene valjda prozvali Mala Nada, valjda da se zna koga tracaju. Ja bih voljela da se zovem Jasmin ( nije greska, nema " a "). Cvijet nije tako atraktivan, ali lijepo mirise. Pa sto ga ne uzmem za nick ? Hm, nekim mojim komentarima bi bolje pristajao Grdana ( opet nije krivo, ne fali slovo ), prevedeno vesticara, kako bi rekla moja pokojna svekrva, ili coprnica, kako bi rekli zagrebcanci.
E,ovaj, a i mnogi prijasnji tekstovi me dovedose do razmisljanja o Tvom imenu. Nastalo je vjerovatno od pridjeva mili, umilni, mileni... Nekako mi se cini da ne bi moglo biti nick.
Sad ozbiljno : ono o cemu pises i ne treba umotavati u svileni papir. Maskaranje, kao i svako maskaranje, sluzi da se skrije pravo lice. Mislim da nije dobro da se toliko osvrces na reakcije, ili bolje receno, sto Te to toliko boli. Zivis s ljudima i znas da treba s nekim pojesti puno soli da ga upoznas. Doduse istini nekad pridonese i grah ( opet se malo salim ).
Nada Stefanac

Thursday, 29 July, 2010  
Anonymous Anonymous said...

Prepala sam se da ce mi trud biti uzalud, te velim prekinucu na vrijeme.
Pa da nastavim trafljati.
Slatki ste mi Ti i Made. Made hoce iz ceifa, a Ti " eto bas hoces ". Ma blisko mi je to, vrlo.
Ima Tvoj tekst i drugu notu. Ne spominji previse svoju kucu, svoje brdo, svog cucka. Sjeti se ima tamo puno " nasih ", mogli bi Te posjetiti.
A taj Tvoj backyard me u mozak...
Imate li vi tamo kakvo dvoriste, avliju ili mozda trijem ? A i to Tvoje more, pardon, osn ( s kao Sibenik ). Ma ne dam ja moje zadarsko more ni za sta na svijetu.
Gledati zalazak sunca i slusati huk morskih orgulja i pritom ne dati da te itko zaje....
Nego, jesi li primjetio da Zera puno bolje izgleda u zivo nego na ekranu ? Nisi sigurno, a i tko bi gledao Zeru kraj onih zanosnih cheerleaders ( tesko za pisanje )? Cccc....
Sad kad ovo zavrsavam, u slusalicama mi " Cekajuci prijatelja " od Stonsa, onda slijedi par brojeva iz " Prljavog plesa ", pa Meri Hopkins sa " To su bili dani ". Sjecas li se uopce te pjesme ?
Da opet ne bi bilo predugo, aj bog.
Nada Stefanac

Thursday, 29 July, 2010  
Anonymous Anonymous said...

E bas sam dosadna. Procitah onaj Kristinin komentar na OS, gdje kaze " moralo se ". E nije se moralo, nego je svatko radio u skladu sa sobom. Ako je netko smatrao da za sacuvat kucu, auto, posao...vrijedi ubijati, on je to i uradio. Svi su radili samo ono sto je u skladu s njima, pa i ja. I tad i poslije.
Kad je grmilo, muz je bio na gazi u
Ljubljani. Htio se vratiti. Ne dolazi, rekla sam, bices mi jos samo jedan problem vise.
Nada Stefanac
Odmorite se malo od mene, napokon idem spavati. Jutros sam ustala u tri sata, a preksinoc uopce nisam spavala. Cijelo vrijeme sam bigala zeljezo.

Thursday, 29 July, 2010  
Anonymous Anonymous said...

Svi dali zakletvu jos od vremena pionira, pa sluzenja vojske, svi popisani u vojnom odsjeku,ama svi, od Vardara pa do Triglava, od A do Z...

Ja zakuhala grah u kazanu, od onog Nadinog graha (jos ostalo), taman za radnike da jedu poslije renovacije kafane.
Jos vino, pivo, shampanj...sve ledeno. Case--plasticne. Vazno je sta je u casi!

Ali, samo zene dosle da pomognu ovu renovaciju, neka i zena!
Svejedno smo krive za sve!

Jedna struze zidove, jedna krpa te iste zidove, druga presadjuje cvijece u saksije, cetvrta radi plocice, eno, ona jedna mijenja osigurace...
Co se bavi zavrsnim molerajem, muzika svira,
znoj curi od volje i posla, a nesto i mirise, tamo vani se nesto krcka...

Mora se nesto i jesti, je li tako, makar i graha, moze i na cistoj vodi, cak i bez zaprske!
Salata od crvenog luka, ali nesto ne ide uz ono pice.
Ima i drugih salata, je li tako?

Ali ne zna svatko, pa jede ono sto ima.

Kr.

Thursday, 29 July, 2010  
Anonymous Anonymous said...

Nikad nisam bila velika spavalica, ali obozavam krevet. To je najbolja stvar koju je covjek izmislio. Jednom me je Miro pitao jesam li svjesna toga da se uvijek smijesim kad lijezem u krevet. Nisam bila, vjerovatno je to bio nesvjestan izrazaj ugode koju sam osjecala. Sjecam se prve noci kad sam dosla u Zagreb i onog ocaja koji sam osjecala pri pogledu na luft madrac koji je izigravao krevet. Nije do luft madraca, mogu ja i na golom podu ako treba, nego sam se bojala misli koje ce uslijediti nakon gasenja svjetla. A onda je pocelo. San nije doazio nocima. Sva zabrinutost koju sam potiskivala preko dana, vracala se navecer kao bumerang. Tada sam uvela obicaj da TV radi cijelu noc. Vremenom sam zbog iscrpljenosti uspijevala zaspati na petnest, dvadeset minuta. Bez snova, kao da sam u nesvjesti. Onda bi se probudila, gledala TV pa opet zaspala na kratko, ali sad sa groznim snovima. I tako do jutra u istom ritmu, malo groznih snova, malo zurenja u TV. Trajalo je to bar desetak godina, a onda se stanje pocelo popravljati. Ritam je ostao isti, ali bar su nestali ruzni snovi. Miro neku vece primjeti da sam se opet pocela smjeskati kad lijezem u krevet. Da, i ja sam primjetila da uspijevam odspavati po dva, tri sata u komadu. TV i dalje radi, za svaki slucaj.
Nada Stefanac

Nastavak slijedi

Friday, 30 July, 2010  
Anonymous Anonymous said...

Cemu tolika prica o snu ?
Procitah jutros kod Sakiba o stvaranju balkanske unije. Ne bih se ja toliko uzrujavala da ne osjecam kako se to vec dugo valja. Ne pomaze ni sto sam se davno odrekla tiska, vjesti na radiju i TV_u. Naprosto je u zraku. Ovdje se toliko juguje dato nije normalno. Od onog " svi smo jednako krivi ", doslo se do toga da je sve puno dobrih Srba i zlocestih Hrvata. Ekipa novinara zdusno radi i na jednoj i drugoj strani. Ide se tako daleko da se sad potezu cak i Aralica i Cosic. A zna se kakvu je polticku tezinu imao prvi, a i to kako su drugog smatrali za politicko laprdalo cak i za vrijeme prvog nam predsjednika. Da, da, poceli neki vikati iz revolta " ovo je Hrvatska ". Neki to isto poceli i pisati, ali da se zaboravi ono " ovo je Srbija ". Da se zaboravi na nekih tridesetak godina, pa opet isto.
Co, sad prvi put zavidim vama na vasim Amerikama i Ausralijama. U glavi mi ona Dubravkina pitanje, je li vrijeme za spremanje kufera i odlazak na Aljasku ? Ma ja bih i na Antarktik, samo da ne docekam vrijeme kad cu opet biti nepodobna.
Nada Stefanac

Friday, 30 July, 2010  
Anonymous Anonymous said...

Pun mi je nos Puhovskih i Jergovica. Oni su najpametniji u ovoj zemlji i sve znaju. Procitah neki dan nesto Jergovicevo o BL studentima i bas se nasmijah. Lupa li ga lupa. No u istom tom tekstu procitah i nesto s cim se duboko slazem. Rijec je o studentskim prosvjedima u Zagrebu i Osijeku. I ja mislim da su to jedini pravi prosvjedi od osamostaljenja, bez politike u pozadini. Iskreno se nadam da ce se nastaviti na jesen. Kopka me sto Rijeka suti. Ja zapravo sanjam 68.u, ne samo kod nas nego i u Evropi. Vrijeme je.
Da mi je zemlja korumpirana do grla, jeste, i to u svim oblastima. U tom smislu trebalo bi podrzati prosvjede na Cvijetnom, samo nesto mi govori da se iza toga nesto drugo i krupno valja. Sjecate li se Mojzesice, stojedinice i sto tisica ljudi na Jelacicu. Soros je stajao iza toga, a zna se za kakvu se demokraciju on bori. Valjda za onakvu kakvu je na svojim ledjima osjetila Vedrana Rudan. Da znate tko je vlasnik Nove TV bilo bi vam jasno. Htjedoh nesto napisati i o nasim zvizdacicama ( kod nas nema zvizdaca, samo zene ), ali nece stati.
Nada Stefanac
PS: Da mi je osisati onog Jergovica. Od rata na ovamo ne volim te razbarusene.

Friday, 30 July, 2010  
Anonymous Anonymous said...

Zvizduk vlaka, ili lokomotive:

Idemo na more...

Nado, vrijeme je za Zadar (ni ne pomisljaj na Aljasku ili Antarktik, previse je hladno) i pakuj samo sto je potrebno.

O d m o r...

Pozdrav, Kristina

Friday, 30 July, 2010  
Anonymous Anonymous said...

Malo je slika iz novovremene Banje Luke kojima se obradujem. Jutros sam zbilja bila sretna kad sam kod Caje ugledala jedno drago lice. Misli su se vratile u lijepe dane.
Luce Mala

Saturday, 31 July, 2010  
Anonymous Anonymous said...

Dragi uredniće,baš mi je drago što si se razljutio i napisao ovaj prilog.Da si to ućinio prije sada bi nas bilo više na blogu.Muški više vole prirodu pa su u PARKIĆU,a cure se pomalo vraćaju.
Svi mi koji smo morali otićiiz B.L.
nosimo u sebi gorćinu i razoćarenja u prijatelje ili rođake.To se odnosi i na one koji su tamo ostali ili su ovdje u sadašnjoj zemlji življenja.One koji su ostali tamo i nisu ništa ućinili da mi ne budemo istjerani
već sam davno prekrižla.Zato rijetko idem tamo.da ih ne sretnem.Više me pogodil"izdaja" ovih tugdje sada živim.Kako smo kasno izašli iz B.L.teže je bilo snaći se.Većina je došla 92.ili93.
pa su našli svoje mjesto pod Suncem.Moja braća obezbjedila su namsmještaj,jer je sa nama bio naš otac.U poćetku mnogi su nas obilazili,a ondasve rijeđe pogotovo kada je tata umro.Rođaci(djeca od tetke i strica)su se sve rjeđe javljaliiako su znali da smo bez posla i sl.Često mi je padala na pamet stara izreka:"Sirotinjo i Bogu si teška nit je j... nit je kući vodi!"Koliko god mi je bilo teško,ja sam ih prekrižila i gotova prića

Saturday, 31 July, 2010  
Anonymous Anonymous said...

2.Nastavak :Najviše me pogodila izdaja najbližih prijatelja iz B.L. a to su vjenćani kumovi.Došli su godinu dana ranije,imali su posao
a njihiv sin nastavio je školovanje i dobro se uklopio u novu sredinu.Kuma mi je u poćetku puno pomogla da dođem do domovnice,jer je to sve prošla.Sticajem okolnosti u Zagrebu su stekli nove prijatelje ugledne i situirane i mi smo pomalo padali u zaborav.Sinovi su nam vršnjaci,ali njihov sin nije htio da se druži sa našim sinom.Imao je novo društvo i kumić mu nije trebao.On je sada talentirani i medijski eksponiran slikarPonekad bi otišla na otvorenje neke njegove izložbe,ali on nije mogao ni da se pozdravi.Sa kumovima se rijetko viđamo iako stanujemo u blizini.Oni žive jedan drugi život i mi im nismo interesantni.
Nedavno kuma najavi da im se sin ženi i da je proslava samo za mlade.Očekivala sam da će pozvati našeg sina(4 mjeseca razlike)ali poziv ne stiže.Kada se dan vjenćanja približavao kuma mi reče:"Na vjenćanje u općinu može doći tko hoće!?"Čekala samda će reći:"Kumovi,biće nam drago da dođete u općinu!"(Mi smo se skupa vjenćali 1981 god.i skupa bili na braćnom putovanju i još mnogo štoša prošli).Međutim poziva nije bilo,mi smo se osjećalipovrijeđenii nismo otišli "kao svako"Nismo im ni čestitali.Od svega u grlu mi stoji još gorčina.Enisa

Saturday, 31 July, 2010  
Anonymous Anonymous said...

Luce Mala je sve rekla:

Makaze...sve je u makazama, i svatko pravi sebi, tj. reze kako mu se svidja.
Neko mjeri dva puta, a netko samo zgrabi makaze i rezi tamo gdje misli da treba.

Razliciti smo, navikli na neke obicaje, a ne vidimo da se sve mijenja;
ne treba patiti oko nekih sitnica, kao npr. licni poziv za neku svecanost.
Nije ni mene Clinton pozvao na svecanost, a mogao je, imam Hilarinu knjigu.
Eto, i kad se moj sin zenio nije zvao moje/nase kumove, ne vjerujem ni da ih je obavijestio. Bilo 18 zvanica, a sami sebi platili prevoz.
Poklone su birali po listi, preko Interneta. Za mene je to bio novi obicaj, ja poslala postom.
......
Ili,

Ja sam jednom dosla ranije, 2 minute ranije, jednoj Engleskinji, pa mi je prigovorila 'da sam dosla rano'...sitnica. Nije vrijedno spomena, je li tako?
Ovo spominjem samo da se vidi razlicitost.
....
Jednom je vjeverica skakala po meni, a ja rasirila ruke, smijala se, sve zaboravila, i ime, i porodicu, sve. Samo ja i vjeverica bili u onom trenu tamo u ssumi. Vjeverica mi lijecila stresove;

Volila bih da sam vjeverica pa da skocim malo na uvrijedjena srca, da malo skacem sa ruke na ruku, da razveselim osobu, da zaboravi svoje stresove misleci na vjevericu gdje ce sada skociti...

pozdrav,
Kristina

Sunday, 01 August, 2010  
Anonymous Anonymous said...

Draga mala Luce,hvala ti što me pokušavaš utješiti zbog razoćarenja u vjećane kumove,koji su nas ćesto omalovažavali dajući prednost novostećenim prijateljima.Bilo pa prošlo-otpisani su.
Htjela sam vam reći da umjesto starih ima i novih prijatelja koje sam stekla na poslu dok sam radila.
A radila sam u farmaceutskoj tvrtci kod zemljaka iz Srpca.Primljena sam na 3 mjeseca,a ostala sam 10 godina.To mogu da zahvalim tajnici firme,Rajki.Putovale smo skupa izvan grada tramvajem i busom pa sam joj tako putujući pričala o svojoj sudbini.Slićno iskustvo imala je i njena porodica i suosjećala je samnom.Ne radim već nekoliko godina ali održavamo kontakte i ponekad se nađemo na kafi, isprićamo novosti i uvjik ću joj biti zahvalna što je bila ČOVJEK u vrijeme kada su mnogi zaboravili znaćenje te rjeći.
Ane-mala(Niskana-tako su dalmatinci
preveli moj nadimak)

Thursday, 05 August, 2010  
Anonymous Anonymous said...

Nastavak:
U Biofarmu sam stekla još puno prijatelja.Sve su to mladi ljudi,kojima ja mogu biti mama,ali ih ja tako nisam doživljavala.Vedre sam naravi(što sam nasljedila od oca) i uvijek sam ih zabavljala prićama o dogodovštinama iz profesorskog života u srednjoj školi(građ.šk.)Priroda posla u Biofarmu je timski rad u manjim grupama.(čajevi,eterična ulja,izrada kapsula,bebi kreme,gelovi i sl.)Uvijek je neko prićao viceve, i bilo je veselo.Imali smo čajnu kuhinju,gdje smo zajedno jeli(gablec)I tada je bilo veselo.Osjećam se zaslužnom,jer sam uvela proslave rođendana,kuhanje pure, pomoć novozaposlenima(upute)i sl.Slavljenik je častio jelom i pićem,a mi bi skupili novac i kupili poklon.Uvijek je bilo veselo,i kada sam ja prestala raditi tradicija se nastavila.Na odlasku dobila sam divne poklone,koji će me podsjećati na nove prijatelje iz Biofarma.Ponekad me nazovu,pa se nađemo na kafi nakon njhovog posla isprićamo se uz graju i opet svak u svoju kolotećinu.Moj muž ide nakon operacije kićme u banju(operiran prije mjesec dana).Razbijala sam glavu koga da zamolim da nas odveze u Varaždinske toplice i na kraju to će biti mladi kolega iz Biofarma dalmatinac Tomo.Sretna sam što sam ovdje u Zg.upoznala nove ljude,koje smatram prijateljima,a i oni mene tako doživljavaju.Enisa

Thursday, 05 August, 2010  
Anonymous Anonymous said...

Gledam na jednom portalu Brdjinu sliku. Stavlja slusalice na usi sa ociglednim zadovoljstvom, cak je tu i blaga naznaka osmijeha. Reklo bi se da se sprema na slusanje muzike iz raja. Nikad nije izgledao tako dobro. Je li u pitanju foto shop, ili ga je ljubav prema svom narodu ucinila sretnim ili naprosto uziva u ulozi dodjeljenoj mu na pozornici Tribunala.
Isli smo u isti razred T. S, a onda je on, valjda vec tad osjecajuci da ce to biti dobro za njegovu biografiju pravovjernog, otisao u Srbiju zavrsiti tehniku. Tu i tamo smo se sretali nakon skolovanja, nesto kroz posao, a cesce u ducanu zagrebacke Slavije, gdje smo oboje kupovali speceraj. Tom covjeku je pogled uvijek bjezao u stranu. Ponekad bi se medju kolegama poveo razgovor o njemu ( prije rata ). Prica se uvijek zavrsavala konstatacijom da je sirovina. O njemu svi znate sve, a ja cu vam ispricati jednu malu pricicu ( opet ce biti primjedbi, presutnih, na pleonazam ).
Jednom nasem profesoru bilo je zao domaca, uglavnom sirotinje iz okolnih mjesta. Zato bi tu i tamo pozvao neke, medju njima i Brdju, na nedeljni rucak. Kad je doslo vrijeme profesorove ugrozenosti, obratio se Brdji ne da ga zastiti, nego samo da mu omoguci pristojan izlazak iz grada. Odbio je. Profesor je presao gradiski most pjesice, a na tom putu kosa mu je postala bijela kao snijeg. Takvih prica kako je Brdjo vracao svojim dobrociniteljima ima jos.
Meni ce on iz onog prijeratnog perioda ostati u sjecanju kao majmunce na stiklicama. Mrgodno majmunce.
Luce Mala

Saturday, 07 August, 2010  
Anonymous Anonymous said...

Sve zavisi kako se sta gleda, i kakvu 'moc' u nasoj svijesti dajemo nekome drugome:

Ta osoba koju spominjete nije imala neke velike mocci u B.Luci!
Jeste njegov potpis stajao na mnogim sramnim odlukama...on je pristao na to.
Sirovina!

Prema tome, imao je pravo sto je na neki nacin priznao da ne moze, sto je 'odbio' da pomogne, znao je da ne moze, je li tako?

Bilo bi gore da je obecao da ce da pomogne, pa se izjalovilo...opet bi bio kriv.

R.

Sunday, 08 August, 2010  
Anonymous Anonymous said...

slazem se sa Co-om po pitanju njegovih 'negativistickih' pisanja. Ja bi bio jos ostriji, premda nisam direktno pogodjen. Treba jednom rascistiti sto se i zasto desilo tako da se moze dalje cista obraza i bez fige u dzepu.

Ovo kako je sada meni djeluje neprirodno. Mnogi pisu o 'prekrasnima', zajednistvu, druzenju u BL i sirom svijeta, a svi redom zaboravljaju da je dobar dio tih istih gradjana kriv za ono sto se desilo cijeloj BL. I svojim okretanjem glave, i nepodizanjem glasa, i nepruzanju pomoci ugrozenima, i dobrim zivotom u inostranstvu bez griznje savjesti.

Dok se to ne rijesi, svi ovi hvlaospjevi i legende o druzenju u BL bit ce jalovo mazanje ociju. Nismo mi ljudi ipak tako glupa vrsta da ne bi osjecali da je sve to zavaravanje. Kao druze se i sve fino, avi zaboravili sta je bilo pa ajmo opet ispocetka.

Zato Co samo naprijed, dobar posao radis. U interesu sviju i sva tri naroda

-dobrocinitelj

Wednesday, 18 August, 2010  
Blogger co said...

Dani su kada sam izuzetno zauzet na poslu (brucosi su stigli, mnogo je toga sto je trebalo pripremiti prije njihovog dolaska a sada kada su ovdje posla je jos vise) pa nisam ‘reagirao’ na neke od komentara iako sam imao zelju da to uradim. Evo me danas za vrijeme pauze za rucak (zatvorio sam vrata kancelarije da me niko ne ometa) pa uhvatih par minuta da bar neka razmisljanja stavim na papir.

Na spomen Brdjinog imena sjetih se nekih detalja iz srednje skole, pa tako i Brdjanina, kojem je pridjev sirovina upravo potaman, jer tako smo zvali one koji su odskakali od sredine svojim bahatim i nekulturnim ponasanjem. Da li je njegov odlazak na skolovanje u Beograd bio planiran, ne znam. Ako je to tacno, onda su nase sudbine planirane jos daleko prije nego sto sam to mislio. A sudeci po dogadjajima 90-tih, sve je moguce.

Ovdje u novoj sredini sam bio u prilici da cesto razgovaram sa radnim kolegama i profesorima, koji su se interesirali za moju sudbinu (i razloge koji su me naveli da se ‘preselim’ u Pittsburgh) i vjerujem da su im moja kazivanja ponekad mozda izgledala neuvjerljiva. Evo nekoliko primjera. Kada sam im govorio da sam isao u skolu sa osobom osudjenom za ratne zlocine, mozda su mislili da se samo ‘pravim vazan’ (hej cuj, isao u skolu sa ratnim zlocincem!), ne znajuci da je Brdjo dokaz da govorim istinu: ista smo generacija, obojica smo isli u Tehniku u isto vrijeme (on odsjek gradjevine a ja readiotehnike), dakle ne moze biti govora o (samo)hvali. i sudbine su nam donekle slicne: ja zavrsih u Americi (istina, jos uvijek radim), a one je, koliko znam, na ‘zasluzenom odmoru’ u Danskoj.

Wednesday, 18 August, 2010  
Blogger co said...

Ili kada sam im objasnjavao da je Amerika mogla zaustaviti rat u Bosni da je htjela, gledali bi me blijedo, ponovo misleci da pretjerujem. A da sam bio u pravu potvrdio je jedan detalj sa svecanog rucka bivsih studenata pravnog fakulteta koji se tradicionalno odrzava svake godine. Prije par godina je glavni govornik bio sada vec bivsi director CIA (koji u vrijeme o kojem pricam to jos nije bio), koji je takodjer zavrsio nasu Law School. Kako je u ovakvim prilikama ovdje obicaj da govornik, pored posla kojim se bavi, pokaze da ima smisao za humor, gospodin Hayden se nasalio sa jednim dogadjajem iz naseg kraja za vrijeme ovog zadnjeg rata (on je za vrijeme rata sa svojom jedinicom bio stacioniran u Bihacu a u svom govoru je nekoliko puta spominjao Banjaluku). Svi se sjecamo kako je u Bosni od medjunarodne zajednice u jednom trenutku donesena odluka o zabrani bilo kakvih letova. Srpski avioni i helikopteri su i pored zabrane letjeli a medjunarodne snage nisu nista poduzimale. Objasnjenje gospodina Haydena je bilo u stilu, oni su letjeli, a mi smo tvrdili da nisu. Za Amerikance je to, naravno, bilo saljivo, samo sam ja znao pravo znacenje njegovih rijeci.

Kada sam svojim radnim kolegama objasnio o cemu se radi, oni su me nagovarali da odem do stola za kojim je gospodin Hayden sjedio, da mu se predstavim i kazem sta o njegovoj sali mislim. Gotovo sam to uradio ali sam na kraju odustao jer znam da od toga ne bi bilo nikakve koristi.

Zivot, kao sto se iz ova dva primjera moze vidjeti, donosi mnoga iznenadjenja. Kojim ce putem netko krenuti i sta ce mu se na tom putu desiti zavise od mnogo cega. Neke odluke su iznudjene dok za neke druge covjek snosi punu odgovornost. To pravilo vrijedi za sve nas i svako bira ono sto mu odgovara. Jednog dana ce se ipak morati sjesti da se podvuce crta i svedu racuni. Ja taj dan ocekujem bez bojazni a za druge me nije briga.

Wednesday, 18 August, 2010  
Anonymous Anonymous said...

Shvatila sam da imam problemcic-ic. Trazim gdje bi se prikacila, a nemam zelju ici na stare tekstove. Po metodi slucajnog odabira zadrzah se ovdje. Malo cu skrenuti pa reci da ni to vracanje na stare tekstove nije lose. Da se Eni nije zakacila za Gradac, ja ne bih procitala prelijepi komentar onog 50% Vezica. Ne znam kako mi je to prije promaklo. Htela sam se nadovezati, ali sam odustala da ne budem predosadna.
Zapravo danas zelim komentirati onaj tekst sa 6ybuke o Zori i Nadi. Mislim da se predlagac dobro z.......o predlazuci postavljanje kipova sa zenskim likom, guzom okrenutih Banjoj Luci, sa srdacnim osmjesima i ispruzenim rukama prema nadolazecim turistima. Htjela bih gradu Banjoj Luci predloziti kao modele moju priju Zoru i sebe. Imamo odgovarajuca imena, obje smo iz tog kraja, na celu nam ne pise koje smo nacionalnosti, a i obje u svojim generalijama imamo podataka koji bi ih mogli zavarati. Doduse obje smo malo ocvale, ali u rukama pravog kipara sve bi ispalo super, umjetnost cuda cini.
Luce Mala

Friday, 20 August, 2010  
Anonymous Anonymous said...

Zagolicala me ova Mala Luce, a voli ona zapeti i za nesto dobro;

Odem kod kuma, nije moj, ali kao da je i moj, da procitam sta on pisse, ama, ne mozes u velikoj zemlji zivjeti bez kuma i to ti je, kad tamo link za Nadu i Zoru, tj. Zoru i Nadu, pa procitam i to cudo banjalucko, pa me i nasmijao taj novinarcic sto tako lijepo pisse oko 'nekih ljepotica' koje bi on i njegovi drugari vrlo rado zenili jer su lijepe??? Zaboravio je napisati da su 'lijepe zbog lakseg dobijanja dokumenata u stranoj drzavi'.

Nije cudo sto Banjaluka ima dosta djevojaka, pa to je studentski grad!
A djevojke vole i da studiraju, neka pametnih zena, bice manje rata, ali momci, momci su nikakvi!

Nije samo u B.Luci nego i u cijeloj Bosni i Herc. a i Hrvatskoj i Srbiji, prava je sramota (a saznacete zasto pisem 'sramota') biti momak bez posla, i tako mnogi idu 'u zivot', kao biva zaljube se u neku djevojku koja dodje malo u stari kraj na odmor, i oni se onda kunu kako je to ljubav, prava ljubav, ama, daj brze da se zenimo, pa roditelji i ostala rodbina odusevljeni i, zamislite, odmah spremni za zenidbu, samo da se momak ozeni i da tako LAKSE DOBIJE PAPIRE, TJ. DOKUMENTE DA IZADJE VANI!

Moram napisati da poznam par djevojaka/mladih zena koje su tako uletile u brak 'iz ljubavi' ne znajuci sta ih ceka sa zzenicima iz te nasse bivse zemlje!

Tako se vjencaju, par dana su jos skupa, mlada se vraca u svoju zemlju, a ako je prekoracila svoj godisnji odmor onda naravno ne moze ocekivati da je posao ceka i nastaju problemi, jer povratkom u stranu zemlju ona nema prihoda i naravno problemi se gomilaju, a onaj muzz sto tamo u bivsoj zemlji 'cceka svoje papire' to ne razumije i...

Ti zzenici vole da govore pogane rijeci, a ako ne moze preko Skype, onda preko Emaila (a jadnici ne znaju da je to sve dokaz protiv njih kod brakorazvodne parnice, preko advokata naravno, za najmanje 1.000 eura).

Ima ih cak koji su prijetili kao 'cekaj dok dodjem tamo, istucu te...prebicu te, treba da radis, da sakupljas novce da ja brze dodjem, ne idi u radnju, ne kupuj nista...'
Roditelji naravno navijaju za 'svog sina', napadaju mladu kako ne cuva svoj brak, itd. itd.

A u medjuvremenu, on/mladozenja, ne radi vec samo cceka!

I, chica micha, gotova pricha...

Svede se na to da djevojke/zzene znaju i misliti, zamislite! Kako one to smiju!

Umjesto kipova zenskih likova trebalo bi postaviti kipove mladih muskaraca, sa srcem na lijevom ispruzenom dlanu, a desnom rukom kao zamahuje da ce udariti...neka tako sve djevojke koje dolaze znaju kakvi su momci iz tih krajeva, da bi prodali i svoju dusu, prevarili vrlo rado svoju buducu, a i sadasnju (onu prvu) ljubav!

Kr.

Friday, 20 August, 2010  
Blogger co said...

Taj clanak o Zori i Veri sam procitao jos prije par dana, mislio nesto napisati jer se radi o nasem gradu, ali sam na kraju odustao jer mi se ucinilo da na gluposti ne treba trositi vrijeme. Malo me je zainteresiralo ime autora clanka, jer mi se ucinilo da bi to mogao biti sin jednog mog bivseg radnog kolege, ali nisam siguran, iako mi nacin razmisljanja a i neki podaci iz njegovog zivota govore da sam mozda u pravu. Nazalost, u Banjaluci nemam (povjerljivih) ljudi koji bi to mogli potvrditi.

Ono sto mene ‘brine’ je mogucnost da nekom ipak padne na pamet da ovu ‘genijalnu ideju’ realizira. Jer poznavajuci na kojem je intelektualnom nivo onaj koji vedri i oblaci u onim krajevima, svasta se moze dogoditi.

Onima koji ne znaju o cemu se radi preporucujem da procitaju pomenuti clanak na ovoj web stranici:

http://www.capital.ba/projekat-koji-donosi-milione/

Kako je projekat predstavljen, ne bi se reklo da se radi o zajebanciji. Dakle, mozda od ove zamisli nesto i bude.

I obavezno procitajte komentare: odavno se nisam sladje nasmijao.

Friday, 20 August, 2010  

Post a Comment

<< Home