SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Saturday, August 07, 2021

Tapiserija

 

Tkala sam dugo vremena i sretna sam da je gotovo. Razglasila sam svuda okolo pa bi trebala i na blogu. 

Plan za ovaj tepih je napravljen prema Aninoj narudžbi prije više od 10 godina dok sam tkala na malom stolnom stanu širine 40 cm. Pripremila sam osnovu širine 30 cm tako da bi od tri trake sastavila tepih približno 0.8 m x 1.5 m. Moja umjetnička savjetnica, moja mlađa kćerka Ana (koja je u to vrijeme radila kao dizajner tepiha) odabrala je boje i poslala mi skicu. Kupila sam vunu i sve je to bilo u ormaru vise od 10 godina. Došlo je vrijeme za sredjivanje prostora.

Budući da se u medjuvremenu skica dizajna izgubila u našim komjuterima odlučila sam da sama kreiram šta hoću u toku tkanja. Tu je i šansa da se isprobaju nove tehnike.


Sve je u blokovima 30 cm x 30 cm. Svaki blok je drugačiji. Stavila sam i nekoliko simbola da asociraju na neka mjesta iz Banjaluke. Najdraži mi je blok sa tri stare kuće iz ulice gdje sam provela rano djetinjstvo. Još uvijek su bile tamo 2007 godine, opirale se invaziji visokih modernih zgrada. Čuvam lijepe uspomene iz te ulice. Možda ću napisati kratke priče o tim nezaboravnim mjestima iz našeg grada. Pred kraj moga tkanja usput sam čitala knjigu "The Inventions of the Wings" Sue Monk Kidd, gdje se priča kako je robinja iz Južne Karoline u 19. stoljeću pravila prekrivač (quilt) od komadića platna sa višestrukim kvadratima. Svaki kvadrat imao je važnu scenu iz njenog života. Napravila je to za svoju kćer i pričala joj

kako je njena "mauma" napravila jednu o svom životu u dalekoj Africi. Sve je pravila od ostataka tekstila i ukradenog konca (šila je haljine za aristokrate u čijoj kući je bila robinja). U knjizi je pomiješana fikcija sa stvarnim ličnostima iz tog vremena. Provjerila sam i podatke o prekrivačima radjenim u krugovima robova, tačni su.
Prekrasna knjiga, koja je još jednom potvrdila moć i sposobnost žene, moć njenog izražavanja (često protesta) kroz različite medije.


Tu sam sposobnost vidjela i prije mnogo godina kod moje prve učiteljice tapiserije Dike Berber.

Dubravka




UZ SAIMIN KOMENTAR




1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Draga Dubravka
Ne možeš vjerovati koliko si napra vila dobro djelo sto si ovo postavila na blog I ti ti i tvoja kćerka spadate u jedan veliki talenat u ovoj našoj Lijepoj i po prirodnim ljepotama nenadmašnoj a po Ljudskoj gluposti ljudi koji u njoj žive takodje nenadmašnoj.
,ja sam imala sreću da je moj otac imao sef u kojem je čuvao dokumente iz 1888- godine pa do 1991 god od kada vise nije s nama Sve naše slike i puno stvari Ne možeš vjerovati koliko mi koriste na mnogim mjestima u. razgovorima sa Slovencima i Hrvatima Pokazujem napredak
U BL od oslobodjenja i nastanka Titove Jugoslavije . Napredak od prvog do trećeg razreda 54 i 57 je bio nevjerovatan i vidljiv a svi smo izgledali isti Od učiteljice do nas i tad se zvala podvorkinja teta Vida koja je brinula o redu i našoj čistoći. Kad pokazujem mnogi koji napadaju bivšu nam domovinu ostaju bez teksta Poneko samo kaže neko” lmas slike?”
Sada svi vidim rado gledaju neki sa simpatijama a neki sa pogledom punim neke zlobe Vjerovatno nacionalisti i fasisti? Moja djeca gledaju sa uživanjem Zato možda ovaj tvoj prilog nije naročito aktualan ali zamisli za 50-tak godina one koji su otišli i ostali živi a sačuvali uspomenu na svoje korijene i svoju domovinu i tvoju cjeli porodice i dešavanja od odlaska.Želim vam sreću čuvajte samo zdravlje i sto duže budite zajedno.
Srdačan
Ozdrav Saima


Wednesday, 11 August, 2021  

Post a Comment

<< Home