SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Sunday, January 21, 2024

Posjeta Toskani

Ima tome godina od kada sam, možda i sa sažaljevanjem, gledao grupe turista u poznim godinama kako slijede turističkog vodiča, obilazeći znamenosti gradova u kojima sam se i je sticajem okolnosti zatekao. „Evo ih pred smrt hvataju zadnji voz da vide ono što su propustili u mladosti“, mislio sam u sebi, ne očekujući da ću i sam doći u istu situaciju.

Pogled na žičaru i grad u dolini
Naime, prošle godine se nas nekoliko prognanika iz Banjaluke, a nakon što smo otišli u zaslužene penzije, dogovorilo da posjetimo Toskanu. Ljeti smo svi tu u blizini Pule a Italija nam nije daleko. O Toskani smo čuli i vidjeli mnogo toga i na nagovor mlađe generacije odlučismo da je posjetimo uz pomoć jedne turističke agencije nakon što smo shvatili da posjeta u vlastitom aranžmanu nije za naše godine. I bili smo u pravu, jer voziti do odredišta, pronaći hotele koji su u blizini glavnih atrakcija, boriti se da se nađe parking i mnogo toga drugoga što jedan posjet podrazumijeva je za nas bilo previše. Ovako, koristeći usluge turističke agencije, neko drugi je odradio većinu posla a mi smo se mogli opustiti znajući da se neko drugi brine da sve bude u redu.

I nismo pogriješili. Agencija koju smo izabrali je profesionalno odradila svoj posao i nakon nekoliko dana smo se zadovoljni vratili kući a da nismo bili ni svjesni da smo sada mi bili oni kojima smo se ranije ponekad podsmijevali i kojima se  neko drugi sada podsmijeva. Jeste, istina je, većinu vremena smo slijedili turističke vodiče i slušali šta nam oni pričaju ali smo imali i dosta slobodnog vremena da idemo  kuda nam je bila volja i uživamo u našim malim stvarima: pili smo kavice u kafićima po našem ukusu, odlazili u dijelove grada koji su nam se činili zanimljivi, jeli u restoranima po našem izboru.

Aida i Ferid na trgu starog grada
Prva destinacija i mjesto gdje smo odsjeli je bio grad Montecantini Terme. Odatle smo odlazili u posjete drugim poznatim turističkim destinacijama Toskane, organizirano, bilo vozom, bilo autobusom.

Sam grad je poznat po izvorima termalne vode i velikom broju parkova. U lijepom sjećanju nam je ostao izlet u stari dio grada, smještenom na vrhu brda, do kojeg vozi stara uspinjača. Tu smo, nakon obilaska, večerali u jednom od restorana na glavnom trgu. Vrijeme je bilo lijepo, prijatno, a u hotel smo se vratili već kada se sumrak spuštao u grad.

A slijedećih dana su nas čekali obilasci nekih od poznatih turističkih atrakcija Toskane koje smo viđali samo na slikama. 

0 Comments:

Post a Comment

<< Home