SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Sunday, January 20, 2019

In memoriam - Savić Mladen


Čini mi se da vijesti o odlasku prijatelja i poznanika stižu sve češće. U zadnjih nekoliko dana ih je stiglo nekoliko a jučer mi Emira javi da nas je napustio naš školski kolega Savić Mlade, Savka. Jutros mi istu vijest proslijedi Saima. Išli smo u isti razred u Tehničkoj školi i družili se kao što se raja družila u godinama kada nije bilo ovih tehnoloških čuda koja danas više razdvajaju nego što spajaju.

Raja iz razreda. Emira Savki stavila "uši"
Savka, ili Pedi, kako smo ga još zvali (kako je nastao ovaj drugi nadimak ne znam ali znam da smo oba koristili bez nekog posebnog razloga) je bio omiljen među našom rajom kao što je to bio slučaj s većinom raje iz razreda. Bilo je to doba kada smo se osjećali kao jedna velika porodica i niko se nije ni po čemu posebno isticao. Sa Savkom sam proveo mnoge sate na korzu, ubijajući vrijeme poslije nastave ispred ulaza u prodavnicu bivšeg Tehnometala, zbijajući šale, dok smo posmatrali banjalučke cure koje su se šetale, kao što je to Đorđe Balađević na jednom od koncerata rekao, do dole, pa nazad. Imao je Savka posebnu ulogu kada se priča o korzu. Ako bi neko zapazio djevojku koja mu se sviđala a nije znao ništa o njoj, tu je na scenu stupao Pedi. Već sutra ujutro bi podnio detaljan izještaj o dotičnoj osobi kao da je radio u SUP-u i kao da je ta osoba imala karton gdje je sve zapisano: i kako se zove, i gdje živi, u koju školu ide, ima li momka ili ne… Kako je dolazio do informacija za nas je bila tajna koju niko nije otkrio ni do današnjih dana.

Ljetovanje u Risnu 1965. godine
Savka desno na slici.
Nekoliko puta smo ljetovali zajedno a jedno od tih ljetovanja smo proveli u Risnu, malom mjestu u bokakotarskom zaljevu, gdje smo se smjestili u ferijalnom kampu kojeg smo izabrali za naš odmor ko zna kako i zašto. Još i sada mi je u sjećanju ostalo putovanje malom brodicom od nekog mjestašca u blizini Zelenike do Risna jer u to doba drugog prevoza gotovo da nije ni bilo. A do Zelenike smo stigli poznatim ćirom koji je u to doba bio jedina veza s južnim dijelom jadranske obale.

Na željezničkoj stanici banja Luka - Predgrađe
Polazak na još jedno ljetovanje.
Savka dole desno
Imao je Pedi problema s vidom ali to nije htio priznati, niti je nosio naočale. U sjećanju mi je ostala jedna anegdota vezana za njegov vid. Jednom je nekoliko njih kopalo nekakve kanale na Bulevaru Revolucije u blizini nove Gimnazije i neko od raje, ugledavši tablu sa nazivom ulice u daljini a znajući da Savka neće priznati da ne vidi šta na tabli piše, od zeze upita:

„Hej, Savka, šta piše na onoj tabli?“
Savka se zapilji u tablu u daljini pa nakon dužeg gledanja reče:
„Vidim da piše ulica ali ne vidim koja.“

Svi su se slatko nasmijali jer „ulica“ je pisalo  manjim slovima od samog naziva ulice ali je Savka upravo „vidio“ baš to ali ne i naziv ulice.

Nakon završetka Tehnike smo se manje družili. Savka se poslije Tehnike zaposlio u Pošti a ja sam otišao na fakultet. Sreli bi se tu i tamo, popričali bi i to je bilo sve. Susreti su bili još rjeđi kada smo se poženili. Sreli smo se na par vjenjčanja te na proslavama godišnjice mature, onih prije rata. Zadnjih godina prije našeg izlaska iz Banjaluke devedesettreće nisam ga sretao niti sam imao informacija o njemu. Vijest o njegovoj srmti me zatekla jer još uvijek ne prihvaćam istinu da smo zašli u godine kada nam svaki dan može biti posljednji.

Surpuzi Dari, kćerkama i sinu te ostaloj ožalošćenoj rodbini upućujem naše iskreno saučešće. R.I.P.

Co

Labels:

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Iskreno saučešće porodici. U istoj smo boli u ovom trenutku koji će trajati za cijeli život. Ja sam uz njegovo ime uvijek stavljala riječ dobricak. Mio, nasmijan i uvijek spreman za šalu i pomoć. On i Suki su mi uvijek navraćali u baštu kad su znali da sam tu.
Pozdrav Saima

Sunday, 20 January, 2019  
Anonymous Dzindici said...

Savka je sjedio u klupi do mene cetiri godine. Bio je dobar drugar, nenametljiv, uvjek spreman za salu i za pomoc ako treba.
Za vrijeme i poslije rata je obilazio roditelje nasih skolskih drugova i pomagao koliko je mogao. Samo smo se jednom sreli poslije rata. Negdje na pijaci. Nije bilo vremena za jednu kafu razgovorusu. I tad mi bilo zao, danas jos vise.
Pocivaj u miru skolski druze.
Iskreno saucesce Radi i djeci,
Emira i Sasa

Monday, 21 January, 2019  
Anonymous Anonymous said...


Od petog do osmog razreda isli smo zajedno u skolu " Brace Pavlica". Bio je clan moje najuze klape. Bili smo ludi za sportom i muzikom. Momo Golic nas je zarazio rukometom i Savka je tu bio jedan od najboljih.Zoran Balaban, Tomica Balonek , Momo, Ljilja Kacar , Nevenka Dragosavljevic , Savka, Izo Nalbantic ,Zeljo Kosanovic , Antunica...Bili smo nerazdvojni .Nazalost, mnogi od njih nisu vise medju nama. Nakon osmogodisnje Savka , Izo, Zeljo ,Milivoj Antunovic i jos neki drugi su se opredijelili za Tehnicku skolu i od tada smo se rijetko sretali ali smo ostali dobri prijatelji.
Pred rat , kada smo napravili teniski klub u Parku " Mladena Stojanovica " opet sam poceo Savku cesce sretati jer je na skoro svakoj pauzi na poslu iz poste dolazio kod mane u klub . Osvjezavali smo stare uspomene i caskali o svemu i svacemu.
Posljednje vidjenje je bilo za proslavu 50 godina mature . Otisao je dobar covjek i drug, u cijem drustvu se covjek uvijek dobro osjecao . Zracio je nekim mirom i opustenoscu.
Porodici i prijateljima najiskrenije saucesce!
Sejo Bahtijarevic

Friday, 25 January, 2019  
Anonymous Anonymous said...

Prijatelj iz mladosti...iskreno saucesce porodici i prijateljima a Pediju laka zemlja
Sejo Visic

Sunday, 27 January, 2019  

Post a Comment

<< Home