SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, March 27, 2006

Ferhadija

Za promjenu, jedan prilog posvecen Ferhadiji, simbolu Banjaluke kojeg vise nema, a koja je bila, na svoj poseban nacin, sastavni dio naseg zivota u neka druga vremena.

Ne vjerujem da postoji neko od nas a da se ne sjeca bar ponekog detalja vezanog za ovaj historijski objekt pokraj kojeg smo svakodnevno prolazili, bilo kada smo isli na predavanja na fakultet, uvece na korzo, u posjetu prijateljima... Vjerujem da se svako od nas bar jednom napio vode iz cesme na uglu Ferhadpasine i Kozarske ulice, narocito u tople ljetne dane kad je sunce nemilosrdno przilo. Vecini nas koji smo studirali na Elektrotehnickom fakultetu je ostao u sjecanju ovaj pogled sa cetvrtog sprata fakulteta. Pitam se kako to sada izgleda?

Prilog sam napravio 'kraduci' ovaj pogled na Ferhadiju i sahat kulu koji je na slikarskom platnu tako lijepo zabiljezio nas sugradjanin i umjetnik, sada stanovnik Amerike, Enko Kadenic. Enko je na svojim platnima zabiljezio mnoge detalje iz Banjaluke koje vise nema i koji su se zadrzali na ponekoj staroj fotografiji ili u sjecanjima onih koji su imali srecu (ili nesrecu) da zive u neka druga vremena kada su vazila neka druga mjerila zivota.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home