SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, June 05, 2006

Korcula i Peljesac, svibnja 2006.

Natasa je odrzala svoje obecanje i evo njenog izvjestaja:

Upravo sam se vratila s osmodnevnog boravka u Korculi; dobro sam upoznala grad, te prokrstarila otokom uzduz i poprijeko - obisla Lumbardu, Zrnovo, Pupnat, Caru, Smokvicu, Blato i Vela Luku, uzivala u panorami unutrasnjosti otoka i njegovih “malih mista”, te ljepoti bogato razvedene obale, Mljeta i Lastova koji se vide kao na dlanu.

Iz trajektnog pristanista - Domince, u blizini naseg hotela, 15 minutnom voznjom trajektom presli smo na Peljesac i posjetili Orebic, Pernu, Kuciste i Viganj, a u drugom navratu predivan Trpanj na sjevernoj strani Peljesca, odakle se vidi meni najdrazi otok Hvar i naselja podno Biokova.

Korkira Melaina, Crna Korcula, grcko ime otoka, u potpunosti joj odgovara, jer je prekrivena sumom ( bor, cempres), zelenom makijom, a obradivo tlo vinogradima i maslinicima gotovo do samog ruba mora, od èega more oko otoka poprima tamnu modrozelenu boju.

Reljef Peljesca i otoka Korcule, plijeni svojim brojnim brdima ( od 500-980m n.v.) prekrivenih sumom, s padinama i udolinama uglavnom pod vinogradima, maslinama, poljima narance, smokvama i ponekim dudom.

Ono sto se u ljetnim mjesecima ne moze vidjeti su brojni zuti mirisni grmovi brnistre (aspalatosa), i razbacani tepisi sarenog poljskog cvijeca.

Korcula je prelijep grad, sacuvane gradske jezgre prepune znamenitosti i sto je vrlo bitno, nije nagrdjena graditejlskim egzibicijama primitivnih i bahatih novih bogatasa.

Ovih osam dana provela sam u drustvu svoje drage prijateljice Jasenke, pa kako obje volimo pjesaciti i obilaziti znamenitosti, dani su nam bili od jutra do veèeri potpuno ispunjeni, zahvaljujuci prebogatoj korculanskoj i peljesackoj povijesnoj i kulturnoj bastini.

Imale smo srecu i s vremenom - Temperatura zraka od 26-32C, temperatura mora od 19-21C.

Snimile smo 108 fotografija, sve su bez izuzetka vrlo uspjesne. Nadam se da sam izabrala one, na kojima se vidi ljepota otoka kao i nasa radost sto u toj ljepoti mozemo uzivati.

Poznate znamenitosti, koje sam slikala nisam poslala, jer ih mozete naci na Internetu.
http://www.korcula.net/history/index.html

Set prekrasnih fotografija mozete naci na ovoj stranici

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home