SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Sunday, August 20, 2006

Bakir u svom elementu

Evo jos jedne slike iz St. Louis-a, ovaj put jos jedno novo lice: Esad Ceric-Zaja, Bakir Halimic i doktor Esad Zisko. Zaju i Esu ste vec upoznali, Bakir nam je danasnja tema.

Familija Halimic je vjerojatno jedna od prvih bosanskih, a gotovo sam siguran, prva banjalucka familija koja je stigla u Pittsburgh, grad celika, kako ga ovdje zovu. Istina, danas celika gotovo da i nema, ali se nadimak zadrzao.

Halimicu su ovdje vec pravi starosjedioci: medju prvima su se skucili (kucu su kupili vrlo brzo nakon njihovog dolaska u Ameriku) i od tada se, kao i vecina naseg zivlja, nikuda ne micu. Djeca su pozvrsavala skole, zaposlila se, ali o tome drugom prilikom.

Bakir je bio jedan od inicijatora piknika Banjalucana iz Pittsburgh-a i okoline koji su se jedno vrijeme vrlo cesto organizirali. Susreta u zadnjih par godina nema ali se nadam da ce se neko od mnogobrojnih Banjalucana odluciti da ih ponovo pokrene. Bakir u svakom slucaju ima svu 'aparaturu' za jagnje na raznju spremnu.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home