SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, August 14, 2006

Šeranica kuca

U svom posljednjem javljanju, Šera mi je spomenuo kako je njegova rodna kuca, poznata kuca Šeranica u Gornjem Šeheru, potpuno zapustena i da svakim danom sve vise propada.

Sjecam se kuce Šeranica, koja je bila zasticena zakonom kao historijski spomenik kulture. Kao i vecina drugih spomenika kulture, i ona je dozivjela istu sudbinu: potpuno je devastirana, poskidano je sve sto se poskidati moze i sada polako ali sigurno propada. U stvari, cudim se da jos uvijek postoji, jer su mnoge druge historijske vrijednosti u gradu dozivjele istu ili goru sudbinu tokom ovog zadnjeg rata, kada je vecina onoga sto ne pripada izabranom narodu poruseno.

Pretrazujuci Interenet naidjoh na stranicu "Komisije za ocuvanje nacionalnih spomenika" na kojoj je kuca Šeranica na listi spomenika koji se moraju obnoviti, sacuvati i zastiti od propadanja. Ne znam koliko znacenje i tezinu ima odluka ove Komisije (vjerojatno malu ili nikakvu), ali je lijepo cuti da u ovoj i ovakvoj Bosni i Hercegovini postoji bar jedno tijelo koje nije zatrovano nacionalizmom i koje vodi racuna o kulturnoj bastini svih naroda koji su zivjeli i jos uvijek zive na tim prostorima. Ne vjerujem da se u ovim danima nacionalnog ludila, kada se medjunacionalne tenzije ponovo podizu na najvisu razinu (radi licnih interesa ratnih profitera i vladajuce 'elite'), moze nesto uraditi na ovom i drugim slicnim projektima. Budale i dalje vladaju ali razumna osoba mora zivjeti u nadi dok zivi.

Sliku za ovaj prilog, na kojoj se moze vidjeti samo mali detalj sve ljepote Šeranica kuce, pronasao sam u jednom turistickom prospektu Banjaluke iz sezdesetih godina.

Vise informacija i nekoliko fotografija sadasnjeg stanja kuce Seranica mozete naci na ovoj stranici.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home