SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Saturday, August 05, 2006

Surdulica na Kastelu

‘Prelistavajuci’ Nezavisne novine od petka, naletih na clanak kojem nisam mogao odoliti a da ga ne objavim u cjelini. Iako je prilog od jednog naseg kolege vec bio spreman, zbog vaznosti dogadjaja morat ce pricekati do sutra. Evo originalnog teksta:

Majstori trube na Kastelu


Već na prve zvuke dobro poznatih kompozicija "Đurđevdan" i "Vidovdan" mnogobrojna publika preplavila je prostor ispred glavne bine banjolučkog Kastela i zaigrala uz limene ritmove poznatih trubačkih orkestara. Tako je uz pjesmu i igru u srijedu naveče započeo peti po redu festival "Zlatna truba ………", koji se sada već tradicionalno održava na banjolučkoj tvrđavi.

"Truba je odavno ušla u naše domove i srca naših građana i malo koji sretan događaj može da prođe bez nje. Zato publici želim da ova dva dana uživa u zvucima deset orkestara iz Srbije sa preko 100 učesnika", rekla je Liljana Radovanović, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti u Administrativnoj službi grada, proglasivši "Zlatnu trubu ………" otvorenom.

Na početku smotre zajedničkim nastupom svih orkestara odata je počast pokojnom Danilu Lazoviću, poznatom srbijanskom glumcu, koji je kao organizator "Banjalučkih letnjih igara" prvi donio zvuke trube u Banju Luku.

Odmjeravanje trubačkog umijeća započelo je nastupom orkestra Siniše Stankovića iz Surdulice, osvajača "Zlatne trube …….." prve godine festivala, i orkestra Dejana Jevđića, najpopularnijeg trubača prošle godine. Melodije pjesama "Ja te pjesmom zovem", "Lane moje" i "Ludi letnji ples" ponijele su Banjolučane koji su neumorno igrali tik uz binu. Na zvuke "Kalašnjikova" došlo je do provale oduševljenja i skoro da nije bilo nikog ko nije zaigrao.

"Super, nemam riječi, oduševljena sam", govori euforično Ljubica Stanković, jedan od starijih posjetilaca ove manifestacije.

"Neobično, stvarno lijepo. Obično ovo vrijeme provodim kući, pa nisam očekivala ovako nešto", kaže Makedonka Vesna Temelkovska-Vuković, koja je s proslave Ilindana došla da čuje zvuke majstora trube.

Na štandovima pored tribina hektolitri piva ubrzano su nestajali pred naletom brojnih oznojenih momaka i djevojaka.

"Tri točena…, meni dva...", stapali su se glasovi sa zvucima trube, a o pauzi nije bilo ni govora, već se s pivom u rukama vraćalo na tribinu da bi se nastavilo s plesom i igrom.
Ni nakon tročasovnog muziciranja i zvaničnog fajronta fešta nije mogla stati, već se kao i svake godine preselila na obližnju livadu pod šator gdje su trubači nastavili da sviraju za one najupornije.

Takmičarsko veče "Zlatne trube …….", u kojem je deset orkestara učesnika zvanično odmjerilo snage, održano je sinoć, drugog dana festivala.


Organizatori Festivala trubačkih orkestara su "Media invent" iz Novog Sada i Kulturni centar Banski dvor iz Banje Luke.

Citam i ne mogu da vjerujem. Da li se ovo zaista dogadja u Banjaluci. Znam da se u novinama moze naci svega i svacega, vrlo cesto se namjerno plasiraju senzacije samo da bi se povecao tiraz, ali izgleda da je ovaj clanak istinit. Evo nasa raja tamo nam nista ne javlja, a trebala bi. Ja napravim prilog i od dogadjaja daleko manjeg znacenja za covjecanstvo a kako da propustim nesto ovakvo. Da sam znao da se ova kulturna manifestacija odrzava tih dana, svakako bih javio Davoru da obavezno navrati da se malo kulturno obrazuje. Ovako mi dijete posjeti rodni grad a ostade prikraceno za ovaj znacajni medijski dogadjaj. Ostat ce mu u sjecanju samo banjalucki cevapi a mogao je ugodno spojiti s korisnim.

Koliko me moje sjecanje sluzi (a polako ali sigurno slabi), jedini trubac u Banjaluci u moje vrijeme je bio Ekrem Nanic, Coro. Ja za druge cuo nisam a ako neko poznaje jos nekog, neka me ispravi. Jeste da je Ekrem bio popularan u svoje vrijeme ali ni blizu koliko su popularni ovi novi (trubaci), narocito oni iz Surdulice.


Evo toliko od mene za ovaj put: malo kasnim, al' bolje ikad nego nikad. Nadam se da cu za manifestaciju "Prve gusle....." biti na vrijeme obavijesten ili cemo mozda imati ekskluzivni izvjestaj s lica mjesta!

P.S. Kako ne bih odstupio od mog dobrog obicaja da svaki prilog prati fotografija, nadjoh ovu s jednog turistickog prospekta grada Banjaluke od prije 40 godina. Nadam se da mi nitko za ovo nece zamjeriti a osobama sa slike se unaprijed izvinjavam, ako se netko nadje uvrijedjen.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Osjecam se prozvanim mada nisam trubac.
O trubacima i ’Prvoj trubi Srpske’ kao manifestaciji sam pisao vec par puta, doduse ranijih godina i na druge adrese. Ne volim se ponavljati, narocito ne iz svog cinicnog ugla ne volim opet govoriti o neautenticnim promajama na kojima zivimo. I mene drzi nostalgija kojoj prilazim kao nekoj sentimentalnoj teologiji,ali se povremeno i probudim pa nove pojave svedem pod zajednicki dobro poznati nazivnik. Kad dodjes na Vrbas povedi nasu raju pa cemo zapjevati poneku banjalucku sevdalinku (o sevdalinki bi mog’o
napraviti prilog), moze i bez sargije.
Inace, moze se pisati i o drugim temama. Npr, o agresiji gradnje
bogomolja; u BL nicu po svim mjesnim zajednicama (stanovnici
Obiliceva do sada nisu imali svoju crkvu, zamisli). Medjutim, takva moda vlada na sirem regionu. Kolega mi, prateci me po Sarajevu, kaze: ’Gdje god vide rupu ubace dzamiju.’ (U modi su dzamije sa vise serefa i minareta!)
Katolici ne zaostaju. Oni grade u ’svojim’ regionima brojne crkve koje nisu ni nalik na nekadasnje. U Kistanju (Bukovica, Hrvatska), gdje ranije katolika nisi ni svijecom mogao naci, sagradjena je najveca crkva (od BL do Sibenika). Sve zbog Janjevaca s Kosova (Nije svaki katolik Hrvat, ali trenutno je tako.)
Mogao bih ja jos ali zurim na put.
Pozdrav vijernim blogerima sa svih strana svijeta.

Monday, 07 August, 2006  

Post a Comment

<< Home