SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Sunday, July 30, 2006

Cestitka za Sanjin rodjendan

Evo po starom obicaju saljem najbolje zelje za jos jedan rodjendan. Danas je punih 22 godine kako je na svijet stigla Sanja: godine tako brzo lete da se covjek mora zamisliti sta ce biti sutra.

Sanja je danas na jugu Amerike i danas nece biti mamine rodjendanske torte. Zivot se promijenio, sve se odvija drugacije nego u nase doba i to moramo prihvatiti.

Sjecam se mnogih dogadjaja vezanu za Sanju i o tome bi mogao napisati citav roman. Jos od malih nogu je uvijek kasnila, a takva je i danas. Medjutim, za sve je uvijek imala objasnjenje i nikad se covjek nije mogao na nju naljutiti. Sjecam se kada je jednog dana, jos dok smo zivjeli na Stracevici, po obicaju kasnila na rucak. Mama ju je konacno otisla traziti i na kraju, kada su zivci bili pri kraju, Sanja se pojavila na kucnim vratima s buketom svjeze ubranog poljskog cvijeca. Razlog njenom kasnjenju je bilo to cvijece koje je ona htijela donijeti mami, i svi kontraargumenti su pali u vodu.

Sjecam se jos jedne interesantne dogodovstine. Jos kao veoma mala, Sanju je zanimala 'politika'. Devedesetih, u ona doba previranja kada se nije znalo kojim ce putem bivsa Juga krenuti, Ante Markovic je bio poznata i (bar sam ja tako mislio) popularna licnost. Onako skroman, s karakteristicnim osmijehom, ulivao je nekakvo povjerenja i nadu da nas ceka svijetla buducnost. Vrlo cesto je bio gost malih ekrana i Sanja je, ne znam zasto, znala reci: eno ga, moj Ante Markovic. Bilo je to neobicno da djevojcica od 5-6 godina stekne takvo misljenje o jednoj javnoj licnosti. Uvijek sam se pitao sta je bio povod da je ona, od toliko politicara u to doba, zapazila i zavoljela bas njega.

Kada su promjene stigle u Bosnu i kada su partije pocele nicati kao gljive poslije kise, prijatelji i poznanici su poceli da se odusevljavaju novim idolima. Nije to bio onaj jedan, kojeg su prije svi 'voljeli'. Sada su se pojavili drugi koji su postali srcu drazi i koji su nudili svoje vizije svijetle buducnosti. Sjecam se kada se Sanja, jedno vece kada se vratila od svoje dobre prijateljice iz susjednog ulaza, s vrata obratila rijecima: mama, mozes zamisliti Ante Markovic nije njihov. Njihov je neki drugi, neki Karadzic.

Tih dana nam to nije izgledalo tako strasno, osim sto smo bili razocarani da bivsi partijasi sada imaju novog vodju. Kasnije ce se pokazati kuda je to vodilo. Sanja se vjerojatno ne sjeca svega ovog sto sam ispricao ali je Banjaluka vise ne privlaci: tamo nema niti jedne prijateljice koja bi bila razlog da ponekad ode u posjetu.


Izgleda da Sanja nije nadarena za politiku jer je i ovdje u Americi odabrala gubitnika.

Danas Sanja slavi svoj rodjendan daleko od rodnog grada, s nekim novim prijateljicama, koje se malo razumiju u politiku i politicare. Mozda je tako bolje, a meni jedino preostaje da joj i na ovaj nacin zazelim sve najbolje u zivotu i da u buducnosti bar jednom odabere pobjednicku stranu.

Labels: ,

6 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Puno lijepih cestitki, za jos lijepsu Sanju od Amira i Alme, koja nam se upravo vratila sa Malte....
Nadamo se da ce joj sve zelje da se ispune, i da ce i njeni politicari jednom da pobjede. Mada su politicari onako u sustini "Looseri".. Puno pozdrava i 2 velika poljubca od Amira i Alme.

Sunday, 30 July, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Prije dvije godine, Komljenovici su slavili Davorovo diplomiranje. Sanja je trebala doci sa Floride, iz koledza, na proslavu, a ujedno i kuci na ferije.Bilo je dogovarano da dodje svojim autom, ali da s njom bude i neko od njenih prijatelja s koledza. Svi planovi s prijateljima se izjalovili i ona je bez ustezanja sjela u auto sama i vozila nekih 16 sati, samo sa kracim odmorima. Veci dio te voznje je bio u toku noci. Kako su se mama i tata, dido i brat osjecali cekajuci, to samo oni znaju. Medjutim, meni se cini da ta jedna slicica iz zivota moze dobro opisati Sanju.
Samouvjerena, ne boji se nikakvog napoora i rada, zna sta hoce i sve cini da to i ostvari. Samo nastavi Sanja, zivi svoj 'dream'.
Sretan rodjendan Sanja zele ti Dzindici

Sunday, 30 July, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Najljepse zelje, draga Sanja ti salju i Sreboti. Koliko smo culi i po slikama vidjeli jako si vrijedna, uspjesna a bome i jako lijepa. Samo tako i dalje, zelimo ti puno srece u svemu!!
Sreboti
I jos moram dodati koliko si na toj slici slicna na mamu Neru!

Sunday, 30 July, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Dragoj i prelijepoj Sanji sretan rodjendan od Jasne i Srdje

Monday, 31 July, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Cika Cadjo u ime Istocne Obale zeli svako dobro, srecu i zdravlje nasoj Sanji. Predpostavljam da je bilo kontakata sa rajom iz Djede Kecmanovica.
Cadjo.

Monday, 31 July, 2006  
Anonymous Anonymous said...

I Tufekcici se pridruzuju cestitkama nasoj Sanji, bivsoj i sadasnjoj sugradjanki. Zelimo joj da smogne snage i za koji dan se sretno vrati sa Floride u svoj Pittsburg.
Neka je na tom dugom putu prati 'mirno more'.

Monday, 31 July, 2006  

Post a Comment

<< Home