SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, August 17, 2009

Jedno avgustovsko jutro

Mirno je na blogu, cak mozda i previse mirno, bez priloga koji kvare idilu, jer cini se da vecina takve ne voli. A ja, da ne bih kvario lijepo raspolozenje (sto obicno cinim), evo prilazem jednu sliku koja ne bi trebala nikoga povrijediti. Nazvah je, "jedno avgustovsko jutro": sunce tek sto se probilo iznad krosnje komsijskih 'mejpla', pa obasjalo svojim zrakama patio u backyard-u jedne banjalucke familije koja svoj zivotni put nastavlja hiljadama kilometara od rodnog grada.

Podsjeti me ova slika na moje djetinjstvo, na ljetnja jutra tamo negdje na Predgradju, kada bih iz kreveta znao izici u dvoriste i sjesti na prag ljetnje kuhinje, cekajuci da mati pripremi dorucak. Uzivao bih tada u blagim suncevim zrakama neopterecen sta nosi sutra. Jer jedini 'problem' je tih dana bio kada ce se raja okupiti da se razbaci 'na male', 'izmedju dvije vatre'... Bilo je takvih jutara jako puno jer ljeti se nije islo u skolu pa nije bilo vazno da li se radi o suboti, nedelji ili radnom danu. Ovih dana, u ovo nase doba, u ovim lijepim jutrima mozemo uzivati samo subotom i nedeljom, kada se ne mora juriti na posao. A do penzije ima jos dosta i ko zna ko ce je docekati.

Zbog toga kamerom uhvatih ovu ljepotu, da se ovjekovjeci i 'zapise', mozda za one mladje, kada ih jednog dana pocnu zanimati stvari o kojima danas ne razmisljaju. Jer njihova djetinjstva su toliko drugacija od nasih, sto zbog vremena koje je proteklo, a vise zbog onog sto nam se dogodilo, pa jedno mirno, suncano jutro za njih ne znaci puno.

A ja, eto, uzivam, dok jos mogu.

5 Comments:

Anonymous Abu said...

E zamisli sada, u tom gardenu, sto, stolice, na stolu kafa, meza, nasmijana Nera te zaljubljeno gleda…Mnogi bi to htjeli, jer za srecu je potrebno malo…. Dragi Co, pet milijardi i sedamstotina pedeset miliona ljudi na ovome svijetu bi se rado promijenili s tobom, ukljucujuci i one tvoje amerikance koji su ostali bez posla, kuce, zdravlja...

Neka sarajka je pricala covjeku koga je srela, kako je izgubila kucu i sta sve nije u njoj. Covjek ju je pola sata slusao, a onda mirno rekao: “Ja sam izgubio sina jedinca.”

Pozdrav Abu

Tuesday, 18 August, 2009  
Anonymous Cadjo said...

Cika Coe,
Ova tvoja kratka prica podsjeti me da je zivot ipak lijep.
Zdravi i zivi bili Blogeri,
Cadjo.

Tuesday, 18 August, 2009  
Anonymous Enisa said...

Dragi Co,Evo i mene da nešto kažem o svojim jutrima,a pogotovo ljetnim.

Ja sam penzioner, ali od navike budim se rano i uglavnom odmah uključim se u pogon. Sunce rano izlazi i prizor je prekrasan. Nije kao tvoj blag sa pogledom na bašću, ali uvijek me oduševi ta užarena lopta, koja se promalja iznad Dinamovog stadiona i Maksimirske šume, da se u nju ne može gledati. Stalno slikam to Sunce i mislim na vas, koji ste daleko, i još spavate, pa brojim na prste kada će Co biti budan da objavi prilog ili komentar. Skuham si kafu, sjednem kraj prozora na 9. spratu i gustiram, dok moj vjerni prijatelj -kompjuter se grije. Pogledam šta ima, a onda žurim u kuhinju da prije vručine skuham, sve pozatvaram da bude podnošljiv vrući augustovski dan.

Pozdrav svim blogerima uz smješne misli na Australiju, gdje je zima, a 32st.

Enisa

Tuesday, 25 August, 2009  
Anonymous Ranko said...

Pokusacu malo da razjasnim.Australija je velika zemlja sa tropskom i suptropskom klimom na sjevernoj polovici. Normalna temperature u Queenslandu za august je izmedju 23(juzni-subtropski) i 28 stepeni (sjeverni – tropski dio). Ljeti temperatura ne prelazi 35 stepeni uz 90% vlaznosti. Trenutno je Australiji (alpski dio) skijaska sezona. Snijeg na nekim planinama (najvisi vrh Australije je 2228m) je preko metra. U glavnom gradu Australije, Kamberi, jutarnje temperature su ispod nule. U Melbournu (Victorija) i Tasmaniji su temperature zimi izmedju 0 i 10 ujutro, a petnaestak danju, uz hladni vjetar sa Antartika. U januaru temperature u Melbournu prelaze 45 stepeni. Kao sto vidite nije nam svima toplo u isto vrijeme, a pogresne informacije, izvucene iz konteksta, nas mogu ovako na daljinu potpuno dezinformisati.

Tuesday, 25 August, 2009  
Anonymous Enisa said...

Dragi Ranko, hvala ti na objašnjenju.
Znala sam da Australija ima saroliku klimu, ali ne u detalje. Pročitaj zadnju Vjekinu
rečenicu, pa ćeš vidjeti da sam samo konstatirala ono što je on napisao.

Pozdrav Enisa!

Thursday, 27 August, 2009  

Post a Comment

<< Home