SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Saturday, October 10, 2009

Čajavec žele vratiti radnicima

Dobar dan Co,

jucer sam dobila usmenu informaciju o ROS Cajavec i pokusala da nadjem nesto na internetu. Jedino sto sam uspjela naci je ovaj clanak iz "Nezavisnih". Ovdje se spominje Deklaracija i da se ocekuje da ce je potpisati najmanje 2000 prijeratnih radnika Cajaveca. Medjutim, tesko. Jer mnogi nisu ni culi da uopste postoji neko ko se brine o pravima bivsih radnika, ni da postoji deklaracija a kamo li kako glasi. Molila bih te da objavis ovaj tekst i da zamolimo sve one koji znaju nesto o ovome da se jave i daju vise informacija.

Pozdrav Emira

Čajavec žele vratiti radnicima

Datum: 14.09.2009 21:20
Autor: P. Klincov

BANJALUKA - Razvojna organizacija sindikata (ROS) "Čajavec" iz Banjaluke juče je objavila deklaraciju u kojoj navodi da radnicima tog bivšeg poslovnog sistema pripada suvlasnički udio u holdingu po osnovu izgrađenih kapaciteta, programa i tehnologija.

Bratislav Napotnik, predsjednik ROS-a, pozvao je sve bivše radnike "Čajavca" da potpišu usvojenu deklaraciju nakon čega bi podnijeli apelacije Ustavnom sudu BiH i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu za uvođenje radnika u suvlasnički posjed.

"Naknada za suvlasnike-radnike 'Čajavca' za počinjenu štetu u procesu nezakonite privatizacije 'državne imovine', biće ostvarena tužbom ROS-a protiv Vlade RS iz 2001. godine s odštetnim zahtjevom od 250 miliona KM", kazao je Napotnik.

U ROS-u navode da su se na taj korak odlučili nakon što su vlasti RS prekinule pregovore o oživljavanju tog sistema, iako su prethodno potpisali sporazum o tome, niti su reagovale na izvještaj Komisije za reviziju privatizacije RS koja je izrazila sumnju u nezakonitu prodaju državnog kapitala holdinga.

Napotnik je izrazio očekivanje da će se na njihov poziv odazvati najmanje 2.000 od prijeratnih 10.500 radnika tog nekadašnjeg holdinga elektronske industrije koji je okupljao 28 preduzeća. Velika većina "Čajavčevih" firmi je nakon privatizacije promjenila djelatnost, otišla u stečaj ili su potpuno ugašene. Sedam takozvanih strateških preduzeća "Čajavca" iz namjenske industrije i dalje su u većinskom državnom vlasništvu.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS navode da dogovor s predstavnicima ROS-a nikada nije bilo moguće realizovati, jer taj sindikat Vladi nije dostavio nuđeni program za "Čajavec".

"Tek eventualnim prihvatanjem programa, sporazum o prenosu prava upravljanja stupio bi na snagu", naglasio je Đuro Grbić, pomoćnik ministra industrije RS.

U Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS, koja je pravni nasljednik Direkcije za privatizaciju, nisu željeli komentarisati tvrdnje o nezakonitoj prodaji "Čajavca".

"Naš stav je da ne komentarišemo izvještaje Komisije za reviziju privatizacije", rekao je Zoran Popović, portparol IRB-a.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home