SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Saturday, October 17, 2009

Hoby

Mislim da gotovo svaki čovjek ima neku razbibrigu ili hoby. Dok sam živjela u Banja Luci, voljela sam plesti. Plela sam u početku sebi a poslije svom sinu, kao i djeci moje braće i prijateljica. Time me "zarazila" moja prijateljica Sinajka, koja je u tome bila vrlo vješta. Uskoro je učenica stigla učiteljicu. Toliko sam se zaljubila u pletenje da sam ga nosila u školu i plela na velikom odmoru. Prvo su mi se rugali, a onda su kolegice počele donositi svoje heklanje i sl. Kupovala sam Burdu i plela prekrasne vestice, šalove i druge stvarčice.

Kada sam došla u Zagreb, izgubila sam volju za bilo ćim, jer vodila se "borba za opstanak". Zaslugom Sinajke prije godinu dana pronašla sam novu "zanimaciju". Dok smo skupljale oblutke po plaži u Gradcu od kojih je ona pravila darove za svatove svoje kčeri, ja sam šetala. Primjetila sam puno interesantih kamenja po obliku, boji i šarama. Uskoro sam našla sličnost sa raznim likovima, mogučnost kombiniranja kamenja i puževa, kao i kivi loze. Počela sam praviti male figure, poklanjati ih prijateljima, pa su neki prešli i okean.

Listajući po blogu naišla sam na primjer prekrasnog ručnog rada tkanja naše Dubravke - lanene zavjese.(vidi septemar 2008god.)

Nadam se da će moj prilog potaknuti ostale da se pišu o svom hobiju.
Šaljem vam slike svojih radova.

Puno pozdrava od Niskane!

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Tvoji radovi na slikama izgledaju predivno.Mogu misliti kako tek izgledaju uzivo.Mislim da nebi trebali ostati zakljucani u tvojoj intimi.Ovo ljeto je Sibenik bio pun Japanaca.Oni su "ganjali" ovakve stvarcice.Zbog Kineza cijeli svijet ima skoro istu robu, pa se orginalni suveniri svuda traze.Kad budes u Gradcu postavi stolic negdje na prolazi i daj nekoj djeci da prodaju.Obrazovanim ljudima je jasno sta znaci autohtoni suver a uvijek budi sjecanja na lijepe trenutke, koji svakom na lijepom Jadranu bude u izobilju.
Pozdrav Saima

Monday, 19 October, 2009  
Anonymous Anonymous said...

Draga Niskana.
Svaka cast na radovima i kreativnosti. Sve radove koje si napravila sam pogledao i sjajni su. Posebno mi se dojmio onaj sa cvjetovima. Prije svega sto je tako logican realan i "jednostavan". Da i neke slike izgledaju jednostavno, al kad ih treba naslikati ne ide. Kad pogledas Van Gogove slike izgledaju ne slikane nego crtane sa kistom. E u tome i jest caka sto to ne moze svako. Samo napred i kad god budes imala nekoliko slika slobodno ih pokazi.
Sad mi ovo daje jednu ljepu ideju a o tome neka misli nek odluci Co. Da se otvori jedan kutak za kreativce. Kladim se da ima talenata i da mnogi od nas mogu nesto pokazati.
Neko vajarstvo, neko slikarstvo, neko dizajn, duborez pa i pletenje. Zasto ne pokazati ljep dzemper ili sal, kapu.itd.
Ne treba se stidjeti svog rada.
Poslacu i ja neke svoje radove. Znas ja sam malo polijen. Al evo obecavam.

bruja

Monday, 19 October, 2009  
Anonymous Anonymous said...

Draga Niskana

Savrsena ljepota kojoj "kreativci" uvijek teze je jednostavnost. Bilo da je umjetnost ili matematika, ili fizika, hemija ....
Ove tvoje kompozicije su na tom putu, sklopljene od par dijelova , predstavljaju odredjenu kompoziciju, koja nagovjestava, ali isto tako vec ima glavne oblike.
Cestitke i pozdravi od Dubravke

Tuesday, 20 October, 2009  
Anonymous Damir Kalajdzic said...

Zdravo Nado, ime mi je Damir, sin Munevere Kalajdzic. Vidim da se poznajete iz Banjaluke, citajuci blogove na ovoj stranici.

Muneveri se mozete javiti preko moje E-mail adrese:
damirkal@yahoo.co.uk

A ako to ne upali, mozete je naci preko stranice BH hora "Sevdalinka",
www.sevdalinka.com.au

Ugodan dan,
Damir Kalajdzic

Monday, 14 December, 2009  

Post a Comment

<< Home