SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, October 12, 2009

Sajam umjetnosti - St. James

Vec 53 godine u Louisvlle-u se svakog prvog vikenda u oktobru iskupe i prezentiraju svoju ‘robu’ umjetnici iz cijele Amerike. Kazu da je to jedan od najpoznatijih sajmova na kome je moguce vidjeti i kupiti radove druge lige americkih umjetnika. Kazem druge lige jer oni iz prve lige ne izlazu po sajmovima, to je sigurno. Medjutim to ne umanjuje ljepotu dozivljaja za posjetioce, a ekonomski se sigurno isplati jer je posjetilaca svake godine vise i kazu da ih je lanjske godine bilo oko 750 000.

Festival je dobio ime po crkvi i trgu gdje je prvi put odrzan vise kao izlozba nekoliko lokalnih umjetnika. Nakon svih ovih godina, festival se prosirio na cijeli kraj. Posebnu notu mu daju stare kuce po kojima je ovaj dio grada poznat.

O umjetnickoj vrijednosti eksponata ne bih govorila ali je sigurno ima za svakog po nesto. Slike koje saljem su sa proslogodisnjeg sajma koji smo posjetili zajedno s nasim prijateljima Kresama. Pokusavali smo Nedzada nagovoriti da i on pocne izlagati svoje ‘bakrove’, medjutim, kao i uvijek –bezuspjesno.

Ne mogu reci da mi se sve sto vidim tamo svidja, ali sigurno volim ‘kulise’ tj, stare viktorijanske kuce, staru crkvu St. Jamesa, park i neku posebnu atmosferu koja se osjeca na svakom koraku.

Emira

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Nagovoriti ga morate da izlaze. Njegove radove sam vidio samo na slikama i mogu reci da su sjajni.
Znam sta govorim
Pozdrav Djevdi i Nedji.

bruja

Monday, 12 October, 2009  

Post a Comment

<< Home