SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Saturday, September 04, 2010

Pocelo je...

Vijesti iz prve ruke iz starog kraja nemam bas puno, tek tu i tamo mi se poneko javi, pa mi kao izvor ostaje samo Internet i ono sto se na njemu moze naci. Danas, medjutim, stize mi uznemiravajuca informacija o dodgadjanjima vezanim za Radmilu Karlas koja je na ovim stranicama nekoliko puta pominjana: posljednji put u vezi njenog drugog romana KAD UTIHNU MELEZI. Kako se u Bosni vec uveliko osjeca predizborna groznica, izgleda da je nekima prpa da bi se stado moglo poceti osipati pa su se okomili na one koji stoje na braniku istine (malo ih je, ali ipak se nadje pokoji) I ne duvaju u istu duvaljku. Cujem da se Radmili prijeti, da je nazivaju telefonima, da se na TV vrte nekakvi titlovi u stilu “atraktivna plavusa bi volontirala u kampanji Radmile Karlas, kandidati su BILMEZI, to znaju melezi, tito, partija, revolucija” itd. Nemam, kazem, direktnih informacija ali poznajuci one koji su na vlasti u manjem blentitetu, nema razloga da sumnjam u njihovu istinitost.

Upravo danas sam na youtube pogledao nekoliko video klipova voljenog vodje i ponovo ostao bez rijeci pred cinjenicom da je to daleko najpopuparniji politicar u mom bivsem gradu. Toliku kolicinu primitivnosti je veoma tesko ugraditi u jednu osobu da ponekad pomislim da su genetski inzinjeri u svemu ovom bili umijesani. Da se radi o osobi koja ne obnasa tako vaznu drustvenu funkciju, ovi bi video klipovi cak bili zabavni ali kada se zna da taj grmalj (ne mogu se sjetiti neke druge prikladnije rijeci a nisam siguran ni da postoji) vedri i oblaci u manjem blentitetu, stvari postaju veoma zabrinjavajuce. A kada se tome doda da vecina naroda u onom kraju svoj glas daje takvom, onda svaki razuman komentar izostaje.

Sto se Radmile tice, nadam se da ce se sve ostati na uvredama i prijetnjama i da ce se situacija smiriti nakon izbora na kojima ce opet pobijediti najveci sin svoga naroda ali prisjecajuci se nekih dogadjanja iz devedesetih kada je iste metode primjenjivao drugi najveci sin istog naroda, ima mjesta za oprez. Radmilin veliki problem je da onih koji bi se stavili na njenu stranu gotovo nema i da se ono malo koji bi joj zeljeli pomoci tesko mogu suprostaviti vecini. Sjetimo se samo devedesetih i situacije u kojoj smo se sami nalazili. Iskustvo nam govori da joj nece biti lako.

Radmili zelim da kroz ova teska vremena prodje bez vecih problema i da nas obraduje svojim novim romanima. Jer malo je onih koji imaju hrabrosti da stvari nazivaju svojim pravim imenina, onako kako to Radmila radi.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Draga Radmila
U ono malo vremena sto smo provele zajedno nismo srecom razgovarale o politici. I da jesmo, sumnjam da bi se slozile. Do mene je. Ja se uglavnom, i kad je neka politicka opcija meni bliska, sa sugovornicima
slozim samo donekle, a onda razlaz. Imam osjecaj da Ti zapravo i nisi zainteresirana za politiku, nego za ljudskije odnose u sredini u kojoj zivis, za slobodnu misao, opcenito za slobodu. Sloboda, sjecas se, te rijeci smo se uhvatile vec pri prvom susretu i cini mi se da nas je odmah povezala.
Zelim Ti da ustrajes u pisanju, zelim Ti da Te to veseli, zelim Ti
da Te ne slome, i zelim Ti da Te netko ili nesto cuva.
Pusa, i do novog susreta.
Luce Mala

Sunday, 05 September, 2010  
Anonymous Anonymous said...

Draga Radmila,

ne poznamo se, a cak nisam ni procitala Tvoje knjige (bice prilike i za to), ali,

CESTITAM TI STO SI USPJELA DA ZATALASS ZABOKRECINU!

Kristina

Monday, 06 September, 2010  

Post a Comment

<< Home