SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Tuesday, December 20, 2011

Marš iz vašeg grada, ali spontanooooooo

Evo trebalo je skoro dvadeset godina pa da istina o Banjaluci pocne izbijati na povrsinu, sve cesce i cesce, sa svih strana. Stvari se, konacno, nazivaju pravim imenima. Uloga armije, ljudi na vlasti, pojedinaca i grupa koje su provodile prljavu politiku osmisljenu u Beogradu se predstavlja u pravom svjetlu, bez uvijanja. Koriste se prave rijeci. Gorcina koja se skupljala godina konacno izlazi na svjetlo dana i  pojedinci koji su prezivjeli taj mracni period ljudskog roda sve otvorenije govore o onome sta se desavalo devedesetih.

Tako do mene neki dan stize ovaj izvanredan clanak koji zelim da podijelim sa vama. Znam da pojedinci na sve nacine pokusavaju da se stvari zataskaju, da se ne talasa u ime mira i nekih buducih generacija kojima bi neke istine mogle ostaviti posljedice, ne shvatajuci da su te generacije jos vise zatrovane onim istim otrovom koji nas je protjerao u svijet i da im je prijeko potreban lijek. Bilo bi dobro kada bi se onima koji i dalje slijepo slusaju svoje vozdove (oni se, istina, svih ovih godina mijenjaju ali im je zivotni cilj isti) otvorile oci pa da progledaju i shvate stvarnost oko sebe. Sto im se to ranije desi, posljedice ce po njih bit manje. Jer klica nacionalizma kojima su sve ove godine hranjeni se lako prima a lijeci sve teze, ako se lijecenju ne pristupi na vrijeme.

A 'medicinskih prirucnika' kao ovaj koji vam ovdje predstavljam ce biti sve vise i vise, samo ih treba koristiti.

2 Comments:

Anonymous Made (ispod Bozicne jelke) said...

Nazalost Co, mislim da je to Sizifov posao. Ne radi se o klici nacizma (nacionalizam je suvise blaga rijec) korijeni su vec predebeli. Djeca koja su rodjena iste godine kad smo "spontano" napustili grad su vec punoljetna, prosla kroz skolu koja je zarazena, drustvo koje je zarazeno. Jedina nada (ja jos uvijek vjerujem LJUDIMA, dok se ne dokaze suprotno) je da postoje porodice koje pokusavaju svoju djecu uciti istini. A nada umire posljednja. Malo sam kontradiktoran sam sebi, kako se ono kaze, imam stav ali se ne slazem sa njim. Ukratko , nisam optimist ali ne gubim nadu, jer znam da je Nada u Zagrebu (sala, sala)
Kapa dole Srdjanu, svaka njegova istinita rijec tezi duplo.

Wednesday, 21 December, 2011  
Anonymous Anonymous said...

Da, dugo je trebalo da se pocne govoriti o imenima i prezimenima organizatora, dosta je zlocinaca na svim stranama osudjeno, sto u Hagu, sto u Sarajevu, sto u Beogradu, sto u Zagrebu i svi sa imenima i prezimenima.Ovde se sve manje spominju "drzavae" i "narodi".
Sve se vise otkrivaju interesi i interesne (vecinom zlocinacke) organizacije.
Mi nemamo vladu u BiH ali se sve vise osjecaju promjene medju ljudima.Sve pozitivno obraduje a Sidran je jednom rekao ":Znam samo da se u Bosni mrva radosti, cjelom dusom placa."
Meni licno se cini da nam je dosta tuge donjelo okruzenje"Ovde je g-dja Vesna Pusic bila jako omiljena kad je javno u Saboru izjavila "da je i Hrvatska izvrsila agresiju na BiH."Razalostila nas je,kad je pred izbore rekla "ako Hrvati u BiH zele treci entite, o tome se treba razgovarati."Obzirom da otkad je svijeta i vijeka." nema vjecnih prijatelja, ni vjecnih neprijatelja, samo su interesi vjecni", nemamo razloga da jednoj finoj, obrazovanoj i kulturnoj osobi puno zamjeramo.
Kod nas u Sarajevu je napravljen predivan zimski tj Bozicni i Novogodisnji ugodjaj na Trgu A.Izetbegovica.Djed Mraz ce kruziti u sankama gradom. I to je nesto sto raduje, jer je do sada bio anatemisan i protjeravan iz ovog grada.
Poceli su da daju priloge o bosnjackim zlocincima, da hapse optuzene, imenom i prezimenom i njihovim zlodjelima.Otkrivaju se i ratni profiteri medju politicarima i tajkunima.
Prije 5-6 godina Sarajevom je kruzio vic "Dosla Fata u kucu i pocela s vrata da ljubi Muju. On je pita, sta joj je je li luda, a ona kaze."fala bogu Mujo da si ti meni niko i nista, eno po komsilu redom hapse".
Taj vic evo sada postaje aktuelan, pa se nadati ,da ce ici na bolje.Made dobro napisa, ko se drzi toga "da nada umire zadnja" lakse mu je docekati novi dan, jer zaista smo shvatili da istoricarima ostaje zadatak da utvrde proslost.Mi vise nemamo velike koristi spominjati je.Danas ko zeli da zna istinu saznace je.
Pozdrav Saima

Wednesday, 21 December, 2011  

Post a Comment

<< Home