SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Friday, February 14, 2014

Nešto između

Bosna ponovo gori. Sa različitih strana stižu kontradiktorne vijesti. Jedne tvrde da se radi o istinskoj pobuni naroda kojem je došlo do grla dok drugi govore o režiranim protestima kako bi se srušio Dayton, ukinuli (bl)entiteti i ostvarila vlast većine nad manjinom. Ni informacije koje stižu iz svijeta nisu najjasnije. U Pittsburgh Post-Gazette jučer piše kako se mora organizirati drugi Dayton na kojem ne bi učestvovali stranci već samo zainteresirane strane koje bi se trebale dogovoriti kako riješiti probleme. Pisak članka kao da je pao  s marsa. Na Internetu se vodi pravi medijski rat. Spominju se zavjere, političari optužuju jedni druge za nerede, čak se i raja koja se okupila na ulicama prepire šta se dešava i ko govori istinu. Za mene, totalne konfuzija.

Trošim previše vremena pretražujući Internet, čitajući šta kažu jedni, pa drugi, pa treći. Nerviram se. Pitam se, zašto? Niti mogu pomoći, niti odmoći. Bit će onako kako većina odluči, kao što je to odlučila devedesetih. U toj utakmici nisam igrao, čak nisam bio ni na rezervnoj klupi. Sada sam prestar I da šutnem loptu a kamo li da zabijem gol. Ili napravim faul. Mladi su tu da odluče ko će pobijediti. Ja još od prvog dana tupim kako će se stvari početi mijenjati tek kada oni koji su završili škole shvate da budućnosti nema. Da godine prolaze a ništa se ne radi. Da se bliži starost a neće biti penzije. Da se nacionalizam ne može namazati na kruh.

Izgleda da su to neki u većem (bl)entitetu shvatili dok oni u manjem još uvijek vjeruju da se može živjeti od zraka. Onaj iz okolice Banjaluke ih ubijedio. Dokle će tako biti, vidjet ćemo. Ili neki od nas neće.

Nego, nisam zapravo htio pisati o ružnim stvarima ali ja uvijek nekako zastranim pa “skočim” do Bosne. A tamo nikako da svane.
Prva longplejka koju sam kupio u NAMI

U ovu prošlu nedelju nazva me moj komšija Tufe i upita šta gledamo na TV. Ja se prihvatio laptopa i čitam o protestima, neredima i dogovorima i izjavama plemenskih poglavica a ni Nera ne obraća puno pažnje šta se vrti na ekranu. Čekamo Downtown Abby, britansku seriju, sličnu sapunicama koje se na bosanskim ekranima vrte po cijeli dan o kojima sam slušao od drugih. Ništa posebno, ali lijepo snimljeno. Radnja kao što je to obično u sapunicama ali mi oku godi pogledati prekrasnu prirodu, interesantan dvorac, malo mjesto s karakterističnim engleskim kućama i dvorištima. “Pa zar ne gledate Beatlese?” začudi se Tufe. Ne gledamo. Nismo znali. Brže-bolje prebacišmo kanal kad tamo… Okupilo se puno poznatog svijeta. Tu su Paul i Ringo. A vidim i Yoko Ono. I ona je tu iako ih je ona rasturila. A na pozornici, meni poznati i nepoznati pjevači i muzičari izvode pjesme Beatlesa. Sve poznati hitovi iz moje mladosti. Znao sam ih sve napamet. Od prvog dana. Slušao na radiju i pamtio riječi. Provodio noći slušajući Radio Luxemburgh. Mnoge sam pjevao sredinom šezdesetih i početkom sedamdesetih dok sam “glumio pjevača” u grupama Sjenke, Usamljeni, Amori, Pro at Contra, Eight Band…  Odjednom se u mislima vratih u te dane i počeh se prisjećati mjesta gdje smo nastupali i pjesama koje smo svirali. Sjetih se prvog nastupa u ferijalnom domu Brioni (šezdesetčetvrte) kojeg odavno nema. U posjeti nam bili ferijalci Sarajeva. Pa onda Kasina u kojem smo imali svoju vjernu publiku. Sale Čajavečkog hotela i kratkog nastupa kada su nam članovi VIS-a Uragani dozvolili da odsviramo par pjesama. Prva od njih je bila “Things we said today” (nadam se da se čuje u background-u). Pa onda redom,  bašta starog hotela Bosna, Dom JNA, Pedagoška akademija, Tehnička škola, Tehnički fakultet, foaje Narodnog pozorišta, bašta KAB-a iza pozorišta, Dom kulture, bar hotela Palas… Pred očima mi za trenutak bljesnuše mnoge zgode i nezgode iz tog vremena. Sjetih se nosanja ono malo instrumenata što smo imali u doba kada je malo ko imao auto. Svaka nova pjesma me je sve vise vraćala u to moje mladalačko doba kada nije bilo gladnih ali ni prebogatih. Kada je posla bilo za sve a penzije bile zagarantirane. Kada nismo bili muslimani, Srbi i Hrvati, već raja. Kada nismo jedni drugima pratili svaku izgovorenu riječ, ljutili se ako nam neko nešto kaže, uskakali u riječ sa nekim svojim istinama. Kada nam je politika bila zadnja rupa na svirali.

"Igranka" u Domu kulture od prošle godine
Emisija posvećena prvoj posjeti Beatlesa Americi 1964. godine je trajala dobra dva i pol sata. Zadnjih pola sata su se na pozornicu popeli Paul i Ringo kao šlag na tortu. Bilo je to dva i pol sata u kojima sam zaboravio šta se događa u Tuzli, Sarajevu, Zenici, Mostaru… Slike paljenja, bacanja kamenica, tuče s policijom su za trenutak zamijenila lijepa sjećanja. Nezadovoljni i obespravljeni su za trenutak izblijedili pred slikama naših druženja šezdesetih, sedamdesetih, osamdesetih… . Slike sukoba su ustukle pred slikama šetnji na korzu u Gospodskoj. Zvuci električnih gitara su nadjačali zvuke sirena i galamu protestanata.  

A onda, novi dan i povratak u stvarnost. Ponovo pretraživanje Interneta i sati zurenja u ekran računara.

Možda su neki u pravu kada kažu da o haosu u Bosni ne treba pričati. A onda opet pomislim kako imamo obavezu da se uključimo barem ovako virtuelno, jer i mi smo još uvijek dio te Bosne i naše mišljenje se treba čuti. Ima nas puno koji više nismo tamo a možda bi mogli nešto učiniti kada bi se organizirali. Jer, najlakše je reći, mene se to ne tiče.

3 Comments:

Anonymous Nada said...

Dosta mi je vise i Hrvatske, a kamoli Bosne. Ni zastali nismo kraj Dubravkinog unuka, a dijete svira. I Saima se sigurno lijepo osjeca dok skita po Sarajevu i pokazuje nam ono sto je lijepo u njemu. Nije to bijeg iz stvarnosti, jer i koncert, i restoran, i biblioteka su stvarnost tog grada.
Bitlsi se kod mene cuju. Tu sam ja doma. I ja bi ih pretpostavila Downtown Abby_u, iako smatram da je to dobra serija. Englezi to rade majstorski. Nedavno sam uspjela pogledati nekoliko epizoda dobre danske serije Borgen - sjediste moci. Ipak, kad nadjem malo vremena draze mi je izaci van, nego buljiti u TV. Mogla bih bez te kutije.
Nada

Sunday, 16 February, 2014  
Anonymous Posmatrac said...

Pa kako moze od one miline i ljepote zivljenja da se prometne u taj kaos jad i beznadje sto se desilo devedesetih.

O tome treba knjigu napisati. Razumijem kada gladan i obespravljen narod digne revoluciju. Ali da zadovoljni ljudi koji ruku na srce uzivaju u zivotu upropaste sve do temelja u par godina to je za znanstvenu disertaciju, koju bi rado procitao.

Je li to bila obijest od predobrog zivota ili sta. Sjecam se kraja osamdesetih ljeta u jednom malom mjestu u juznoj Dalmaciji. Ferijalni savez je svake godine ugostio omladinu od Triglava do Djevdjelije i svi smo se fino druzili, 'barili trebe' svak sa svakim. Odjednom neke 1988 ili tako nesto, jedna strana se pocela glasno izdvajati i grupirati, onako samopouzdano i pomalo bahato pokazivali da ne zele druge u drustvu. Mi ostali bijasmo u cudjenju nikome jos napamet nije bio nacionalizam. Nisam to mogao shvatiti ali nije me ni zabrinavalo nesto, vise onako neko malo razocaranje. Bilo mi je kasnije jasno da su ti omladinci vec tada znali ono sto mi jos nismo.

Da budem posten moram kazati da sam tih istih godine sretao i bahate pojedince iz drugih 'naroda' u BiH. Bilo je nekih pokusaja tuca, provokacija, narocito zbog 'treba'. Sve od neke cudne obijesti, kada ti je predobro pa ne znas sta ces.

Nije taj rat devedesetih bio sukob zbog poboljsanja loseg zivota nego iz obijesti, sve vise vjerujem u to nazalost. Paradoks je da je sada zivot 10x gori za sve.

Mozda mi sve to ipak zasluzujemo

Monday, 17 February, 2014  
Blogger co said...

Šta je razlog onome šta nam se desilo je napisano jako puno a izgleda da još uvijek nema prave dijagnoze. Postoje mnoge teorije a šta je istina valjda će se jednog dana saznati. Ta naša nesreća je razlog što sam se odlučio da i sam nešto stavim na papir, onako kako sam ja to doživio, bez ulaženja u razno-razne teorije zavjera i događaje iz historije, opisujući ljude i događaje iz moje sredine, onako kako je to bilo. Evo upravo završavam odlomak o raji i događajima s posla krajem osamdesetih i početkom devedesetih. Pišem po sjećanju, pomalo nezadovoljan što nisam pravio zabilješke koje bi mi sada pomogle. A zabilješke nisam pravio jer nisam bio svjestan šta se oko mene događa, živeći sav svoj život u okruženju za koje sam smatrao da je iskreno, bez zadnjih namjera.

Na Internetu nalazim mnogo kontradiktornih informacija koje me zbunjuju ali i nerviraju, a još više bi trebale biti zbunjujuće za nekoga ko kroz sve što nam se desilo nije sam prošao. Ljute me oni koji iskrivljuju činjenice, pokušavajući valjda da na taj način nađu opravdanje za sva zla koja su počinjena. Zbog toga bi bilo dobro da svako onaj koji ima nešto reći to i učini jer ćemo opet nove generacije odgajati na lažima kao što neki čine stoljećima.

Meni lično bi bilo interesantno pročitati šta o Banjaluci i događajima devedesetih misle oni koji su od prvog dana bili uključeni u projekat koji je kao rezultat imao naše protjeravanje. Kakvo je njihovo objašnjenje za sramna djela učinjena prema dojučerašnjim prijateljima, poznanicima, radnim kolegama i komšijama? Koja su objašnjenja? Ne vidim puno toga objavljenog, osim laži svjedoka odbrane na suđenjima onima okrivljenim (i osuđenim) za ratne zločine. Volio bih da čujem ponešto od onih koje lično poznajem. Slobodana Boškovića, Katarine Krčmar, Vladislava Krstića, Milana Mitrovića, Dragana Praštalo...(lista nije potpuna). Međutim, oni se ne čuju. Vjerojatno i sada nešto mute, kao što su to radili čitav život.

Monday, 17 February, 2014  

Post a Comment

<< Home