SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Sunday, January 03, 2016

Ronina sjećanja

Rona ribar
Banjaluku nikad nisam doživljavao kao svoj grad – rodni grad. Doselili smo se iz Slovenije, i nisam znao niti riječi hrvatskog – srpskog – srpskohrvatskog . U dvorištu zgrade u Gospodskoj  (tako mi ostalo, mislim da je uvijek – poslije – bila Veselina Masleše) igrali bi nogomet. Nisam imao pojma o nogometu, zid na  koji bi me stavili, s velikim ucrtanim golom, bio mi je nepremostiva zapreka ... uvijek bih primio gol, neovisno o tome tko bi i kako udario loptu. Onda su me odabrali za suca. Hm, ne znam otkuda im takva odluka, ja ništa o tom popularnom sportu nisam znao. Pa bi otišli, dvije ekipe, tamo gdje je bio Zenit, bio je lijepi parkić, i ja bih sudio. Čak su mi dali zviždaljku, i obukli u neku košulju, da izgledam ko sudac. I onda, napada ekipa, netko nekog složi na centru, ja sviram penal ... Tolko o mojoj karijeri suca. Poslije sam se malo popravio u sportu, čak sam bacao kuglu za srednju tehničku, igrao rukomet (lijevo krilo), išao na neke srednjoškolske igrice u Brčko (ah, zaljubio se tamo, nakratko), pa čak dosta dobro napredovao u košarci, zahvaljujući cjelodnevnim izbivanjima na igralištu učiteljske u Rosuljama. U dvorištu su me svako malo tukli, a ja sam se branio kod Vlade krojača – “vsi tri na mene”. Tak su mi i dali nadimak. Nikad ne znam zašto su me prozvali Rona. Do danas.
Kairo 1983, sa Slobodanom Miljkovićem,
Džonijem, kad je nekako
započeo projekt VKM80
Škola je bila Mirko Višnjić, al ona na kraju ulice pored doma JNA ... nedavno sam prošao tamo, ne znam je li to ona ista. Poslije su nas selili pred kino Kozara, odmah prek puta današnje Mujine ćevapare, pa opet u staru školu. Poslije je ta škola ošla u Borik. Ne znam za što danas služi, stara zgrada.
I ok, srednja tehnička, dobra škola. Ak se netko još sjeća te generacije, slobodno nek se javi ... Spomenko, Tarlać, one dvije male iz Prijedora – Zlata i Sadmira, Mudrinić, Mato Glibo, jedna Nevenka s velikim sisama u klupi samnom,..., profa Pero Hinić, uvijek sam ga cijenio,  i kad bi mi dao kolac, Franc Jerković (jebeš li ti što, uvijek bi mi prišapnuo – a ja, ko važan, klimnem glavom potvrdno), čak se sjećam nekih iz osnovne ... nije važno sad, pa profesori s ETF-a , bila je to dobra škola ... odlična ... sve smo to nekak progurali, a onda ETF ... položio diplomski kod Ace Iliškovića, išli na putovanje u ondašnji SSSR s Vlajkovićem , pa onda – niti dan nakon što sam diplomirao – pismo iz RČ – aj javi se na posao. Toliko o današnjim koji završe faks.
Motovun 2013.
s kumom Jonom, kumom Anom,
mojom ženom Vesnom i
psom Minervom
Kiša pada, radnička u 0630, sav mokar, eto mene. Mogu’l ja doma da se presvučem. Ne možeš, prvi dan pa kasniš. I tak ja prvi dan s Mikanom (Mihajlo Mikanović) , pa upoznam Envera Džubu (naklon), pa Popa (naklon), pa Gordana Vukelića (naklon), pa poslije došao Ranko Injac (naklon), pa ekipu s prvog kata stare profesionalne elektonike, pa onog starog ispičuturu Vladu (Bože, pokoj mu duši). Nije bila loša ekipa, al sve je postalo puuuuuno bolje kad smo preselili u novu zgradu ...
Onda su krenuli uspjesi i neuspjesi. Svejedno. Išli smo na putovanja, Egipat, Irak, Kuvait, Švedska, Francuska ... bemti, sad tamo možeš samo izbjeć ak si dovoljno lud. Pamtim nezaboravna putovanja s Jonom Babeskuom, al i s Jovicom Basrakom.... zna on o čemu pričam ...
1.1.2016. slijetanje u Bistri ispod Sljemena
A onda, nekak mi došlo, odoh ja. Kako je MIlan primijetio, nekako sam osjetio. Na vrijeme. Valjda kad me Marko Stupar (ne znam, i sad mislim da je dobar čovjek), prviput pozvao na razgovor ... zapalio sam odmah sutra. Imao sam sreće, puno sreće. Neki hebeni osjećaj me pratio, čak i kad je neki pukovnik u Bg rekao – dajte mi ga, ja ću ga srediti.
E nećeš pukovniče, pozdrav iz Zagreba.

Rona

Labels: , ,

5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Kako vrijeme prolazi blogera je sve manje aktivno. To nam vjerovatno donosi i ova depresivna svjetska situacija. Htjeli ne htjeli moramo saznavati da nas negativni i strašni dogadjaji ne mogu mimoići. Sve domaće i svjetske nevolje po sto puta se ponove svugdje i na svakoj vrsti medijskih komunikacija.ubija se svaka radost jer svakog normalnog tudja nesreća ne moze ostaviti ravnodušnim.
Ovaj Prilog je meni jako zanimljiv. Autor je slikovito opisao sve sto je ljudski. Sve kojima je uputio naklon, a koje i ja poznajem ostali su ljudi. Profesor Hinic i Gordan Vukelić posebno.
Ne znam kako ce zato biti shvaćen moj komentar ali nema mi druge, znajuci sebe moram ga napisati.
U Sibeniku imamo komsinice Slovenku kojom se družim, poznajem je i volim vec 38 godina. Pisala sam O Vojki i Tonetu i postavljala i slike na ovom blogu cesto puta.
Negdje tri godine prije rata, sjedimo kod nas, pije se vino, riba mirise sa gradela, predivna Sibenika noc , puna mjesečine.
Vojka je znala da je Vice gradjevinske inžinjer koji je odrađivao vojnu stipendiju i aktivirao se u JNA. Odjednom njeno pitanje " sta ces ti Vice raditi raditi kad ne bude vise JNA?".
Svi prisutni su ostali paf, a obzirom da joj pice nije bilo strano, a znala je cesto izgubiti kontrolu nije niko nista komentarisao.
Sljedece je bilo" Kad dodjes Vice u Sloveniju da me koljena, nježno me kolji?" Na ovo smo se svi nasmijali i pripisali Vojkinom piću i njenoj neskrivenoj simpatiji prema Vici kao

Wednesday, 06 January, 2016  
Anonymous Anonymous said...

kao muškarcu.
Cjelo vrijeme iza rata smo se sjećali toga i komentarisali. Vice bi uvijek zavrsio razgovor tako da kaze Vojki " Vi ste Slovenci sve znali sta ce biti."
U Bivsoj Jugi se uvijek govorili da su Slovenci najpametniji narod. Bosanci najgluplji.
Roda je imao intuiciju da treba bježati, a pomogao mu je i taj gospodin Stupar, koji je vjerovatno znao da ce sve u Sloveniji kratko trajati.
Sve mu je islo na ruku da je otisao u pravo vrijeme i izbjegao sve traume i patnje koje su prezivjeli mnogi nasi sugradjani.
Mi Bosanci smo pokazali svoju lakovjernost u prevodi glupost jer smo mislili da se ovakvo zlo koje se desilo nama nikad ne moze desit. Mozda svugdje ali u Bosni ne.
Najgore od svega je to sto se to i danas pokazuje. Vise od dvadeset godina zivot ovde u ovoj zemlji nema nikakvog pozitivnog pomaka u pogledu stvaranja normalne i jedinstvene drzave. To znaci da je nasa glupost neuništiva,
Ne znam kakvi ce komentari biti na ovaj moj komentar, mislim da su Bosanci bili najveci problem u planovima koji su nekad i negdje napravljeni , i ostvareni zahvaljujuci nama kao narodu. Krvavo, krvavo da krvavije nije moglo biti..
Pozdrav Saima
PS. Ne znam sta se desilo da ovaj komentar nije otisao završen

Thursday, 07 January, 2016  
Anonymous sega said...

Prvo da pozdravim Ronu, poslije nekoliko desetljeca....nismo se niti vidjeli niti culi. Kada nekog poznajem a u ova vremena vidim sliku i procitam pricu, bude mi nekako drago pa odmah zakljucujem da se i nismo bas mnogo promijenili za ovaj dugi period ....osim boje kose ....haha...ha...ha. Nemogu bez malo sale. Vidim Ronu sa uhvacenom ribom, dobar komad, mirise rostilj, zavalis se u stolicu...pivo u blizini i uzivas. Ali kada vidim one padobrane i zmajeve a izgleda da ih Rona koristi za prevoz i "uzivanje", skidam mu kapu. Ja to ne bih nikada smio. Svaka cast !
Iz prica ja ne poznajem sve te vase "igrace", Cajevcane koji su presvlacili dresove, znam samo da nisu bili jedini, bilo ih je po svim preduzecima,skolama,ustanovama pa nam se zato i desilo ono najgore....rat, mrznja i ubijanje. Pojedinih ljudi koji su sada u politici, sjecam se iz mladalackih dana, pa na osnovu toga se i ne cudim da i vise od dvadeset godina poslije rata NAPRETKA NEMA !
U ona vremena znali bi reci za nekoga:
"znas kakav je ? ... ne bi mu dao ni da kospice prodaje" a eto danas je u politici, rukovodi, odlucuje i slicno.
Cesto, sam sebi kazem....bas mi je drago da ne zivim u toj sredini NISKE KULTURE I MRZNJE.
Od Rone ocekujem jos neku pricu, opis i osjecaj u vrijeme leta sa zmajem, naravno uz koju sliku.
Mnogo pozdrava !
Sega

Thursday, 07 January, 2016  
Anonymous Posmatrac said...

Za Segu

tamo gdje je puno emocija i ljubavi tamo je i puno mrznje. To je Bosna.

Tamo gdje nema emocija vec je sve mlako tamo nema ni velike mrznje, jer svima je svejedno i nikome nije stalo. To je zapad

Pa ko sta voli

Thursday, 07 January, 2016  
Anonymous Karmen said...

Pokusavam poslati komentar pa mi ne ide od ruke.
Pozdravljam te Rona, drago mi je da sam konacno saznala gdje si nakon svih ovih desetljeca.

Karmen

Wednesday, 13 January, 2016  

Post a Comment

<< Home