SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Thursday, October 27, 2022

Izbori

 

Dok lijepo vrijeme u novom kraju ne posustaje iz „prikrajka“ pratim šta se dešava u gradu iz kojeg sam morao otići prije skoro 30 godina. Ako je suditi na osnovu ovih zadnjih nekoliko dana opet se srbuje, isto kao što se srbovalo i onih dana kada sam morao otići. Kao da je vrijeme stalo, kao da se u 30 godina ništa nije promijenilo.

Znam da riječ srbovati neke vrijeđa i nije mi drago što je moram koristiti, ali kako nazvati ono što se zadnjih nekoliko dana čuje na mitinzima koji se organiziraju po gradu. Bili su izbori, digla se frka oko regularnosti, opozicija pozvala svoje pristalice u Park Mladena Stojanovića a onda isto učinila i pozicija. U manjem blentitetu se mitinguje dok je svijet na rubu širenja ratnog sukoba u Ukrajini s nesagledivim posljedicama.

Dok se početkom devedesetih mitingovalo protiv muslimana i Hrvata, sada Srbi mitinguju jedni protiv drugih. Ono što je interesantno, i opozicija i pozicija pale mase koristeći iste nacionalističke fraze iako onih protiv kojih su mitingovali devedesetih nema jer su ih protjerali. To se do sada pokazalo kao dobitna kombinacija nebrojeno puta za one koji su na vlasti pa i oni drugi koji se iste žele dočepati igraju na nju. Važno je braniti republiku srpsku od neprijatelja koji „vrebaju sa svih strana“, važno je sačuvati ono što se otelo u „odbrambeno-otadžinskom“ ratu pa makar se nemalo šta jesti. Nije važno što mladost bez budućnosti bježi trbuhom za kruhom, i ona se uhvatila u isto kolo jer bi se već odavno pobunila protiv postojećeg stanja.

Pišem ovaj tekst na dan kada bi CIK trebao objaviti rezultate prebrojavanja glasova za predsjednika manjeg blentiteta. Opozicija se nada da će novi rezultati potvrditi krađu glasova i da će njihov kandidat pobijediti. Ništa se neće desiti. Diplomirani mesar iz „Mrčajevaca“ kod Laktaša će biti proglašen za pobjednika i to možda i sa većom razlikom glasova jer on i njegovi znaju kako se krade. Imaju lovu, rade to godinama a opozicija mora biti veoma naiva ili glupa, ili oboje, pa da zaista vjeruje u drugačiji ishod.

Nedavno sam slučajno pročitao komentar jednog mog prijatelja iz muzičkih dana o rezultatima izbora kao odgovor njegovom prijatelju muzičaru koji živi u Banjaluci i koji je ogorčen na Dodika i ono što se već godinama u manjem blentitetu radi. Diskusija se razvila na stranici ATV-a (što bi trebalo da znači, alternativna televizija!) na kojoj sam primijetio veliki broj komentara osoba koje podržavaju diplomiranog mesara. Broj pozitivnih komentara je bio bar pet puta veći u odnosu na onaj koji su protiv.

Bili su to kratki komentari od samo jedne rečenice a pisani su od strane mlađih osoba, u velikom slučaju ženskog roda. Bilo mi je to malo čudno pa sam, pošto sam penzioner i imam vremena, pregledao pedesetak profila da vidim o kakvim se to mladim osobama radim. Već nakon prvih par sam shvatio o čemu se radi. SNSD je, iako tvrde da su daleko najpopularnija stranka, uložio velike pare za kreiranje lažnih profila kako bi ta njihova tvrdnja izgledala istinita. Većina lažnih profila su mlađe, atraktivne ženske osobe s jednom ili samo par fotografija, bez prijatelja ili s nekoliko njih (i ti su također lažni profili) a sve objave su vezane za diplomiranog mesara, SNSD, njihove skupove, neke od vodećih članova partije, uz manji broj onih protiv opozicije. Čovjek mora biti poprilično glup da ne shvati da se radi o lažnim profilima kreiranim parama SNSD-a. Nemoguće je da sve te mlade, zgodne djevojke nemaju ama baš nikakvog drugog interesa nego je sav njihov život posvećen samo liku i djelu diplomiranog mesara i njegovoj partiji. Slična situacija je i s muškim profilima. Opet se radi o mlađim osobama ljepšeg izgleda (ko zna odakle kradu fotografije) s istim objavama. U dosta slučajeva su objave na lažnim profilima potpuno iste, u istom redoslijedu jer se oni koji su ih radili nisu potrudili da ih malo izmijene.

Ako su diplomirani mesar i njegova partija uložili pare i napor za kreiranje lažnih profila (koji se veoma lako mogu identificirati), može se samo pretpostaviti koliko su truda i napora uložili da pokradu izbore gdje je prevaru mnogo teže otkriti zbog opće situacije vezane za biračke spiskove, izbor biračkih tijela, kontrolu glasanja, način prebrojavanja i upisivanja rezultata itd.

Podne je, 27. oktobra. Mogao bih napisati još mnogo toga o izborima, mitinzima, vlasti i opoziciji ali, kako me objava zvaničnih rezultata izbora za predsjednika manjeg blentiteta ne bi pretekla, završavam ovaj prilog. Čekam da vidim da li sam bio u pravu ili ne.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home