Pločica
Kada smo stigli do tržnice primijetismo lijepo uređen
restorančić, zapravo nekoliko stolova ispod natkrivenog prostora i reklamu za
ćevape. Prva porcija na panou gledajući odozgo je bila sindikalna. Bio sam
siguran da smo na pravom mjestu jer sindikalnu nisi mogao pojesti nigdje nego u
Banjaluci.
Dan je bio prohladan i mi smo bili jedine mušterije.
Naručismo po malu porciju (ovdje je to cijela lepinja i tri ploče) i pivo. Dok
smo čekali da se ćevapi ispeku započesmo razgovor sa simpatičnim vlasnicima. Od
Mersima saznasmo da je zanat ispekao u jednom restoranu u Bosanskoj Gradišci
gdje je radio par godina. Jednog dana su on i njegova supruga Snježana odlučili
da se upuste u vode privatluka i da u Puli otvore ćevapčinicu koja će ponuditi
nešto drugo u odnosu na ono što se u Puli nudi. Pronašli su svog mesara od
kojeg kupuju meso, isto tako pekara koji im pravi lepinje, uspjeli zakupiti
prostor u blizini tržnice, uredili ga i krenuli. Za sada su zadovoljni kako
biznis napreduje a nadaju se da će jednog dana uspjeti zakupiti pravi restoran
gdje bi mogli ugostiti više ljudi tokom cijele godine. To bi im također
omogućilo da ćevape peku na roštilju s drvenim ugljem a ne na plinu kako to
sada rade jer im po zakonima koji važe za tržnicu to nije dozvoljeno.
Mladim vlasnicima ćevapčinice Ploćica smo poželjeli uspjeh u
radu i obećali da ćemo vijest o njihovoj Ploćici prenijeti našoj banjalučkoj
raji koje ljeti ovdje ima poprilično. Vjerujem da će svi oni koji navrate u
Ploćicu biti zadovoljni.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home