SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Saturday, August 20, 2011

Novi penzioni zakon manjeg blentiteta

Predpostavljam da oni koje to zanima vec znaju da se u manjem blentitetu uveliko radi na novom penzionom zakonu o kojem sam nekoliko puta pisao. Zbog opce financijske krize i katastrofalne privredne situacije u tom dijelu Bosne (ni onaj drugi dio nije puno bolji), nova vlast se prihvatila posla da postojeci zakon izmijeni kako bi pokusala bar prividno popraviti nezavidnu situaciju mnogobrojnih penzionera koji jedva sastavljaju kraj s krajem. Kako se toj grupi i sam priblizavam, naravno da sam zainteresiran za ovu problematiku a trebali bi biti i mnogobrojni protjerani banjalucani kojima je pravo na penziju uskraceno upravo odredjenim clanovima ovog zakona.

Po postojecem zakonu, prava na starosnu penziju imaju osobe 65 godina starosti koje istovremeno imaju najmanje 20 godina radnog staza. (za zene je starosna granica 60 godina). Ovim clanom su pravo na starosnu penziju uskracena svim onima koji su devedesetih nezakonito otjerani s posla, uz napomenu da je najveci broj nakon toga protjeran iz grada. Samim aktom nezakonitog otpustanja i protjerivanja oni nisu bili u mogucnosti da sakupe dovoljan broj godina radnog staza. Kako je etnicko ciscenje ratni zlocin, koji je sankcionisan presudama Medjunarodnog suda za ratne zlocine u Hagu, ocigledno je da je penzioni zakon trebao tu cinjenicu uvaziti i propisati pravo na starosnu penziju svima onima koji spadaju u ovu skupinu, bez obzira na godine staza (naravno da bi se visina penzije izracunavala proporcionalno godinama provedenim na radu prije akta otpustanja, odnosno protjerivanja).

U istom ovom zakonu su definirana posebna prava po pitanju radnog staza za osobe koje su ucestvovale u ratu na strani manjeg blentiteta, pa cak i za one koji su ratovali u Hrvatskoj, bilo kao pripadnici bivse JNA, bilo kao pripadnici vojske bivse Republike Srpske Krajine (tu se misli na vrijeme od trenutka dizanje pobune protiv legalne vlasti susjedne drzave do trenutka ‘slavne’ bjezanije u manji blentitet). Da ne spominjem da su istim zakonom privilegovani pripadnice tkz vojske u otadzbini, koje nas svijet bolje poznaje pod 'popularnim' imenom cetnici (uz jos jednu opasku, da su se u zakonu nasli i partizani, valjda kao nekakva protuteza ovim prvima).

U takvom zakonu, dakle, pravo na penziju imaju svi osim protjeranih. (Kao temu za razmisljanje bih mogao predloziti dilemu: kako se postojecim zakonom tretiraju sadasnji stanovnici manjeg blentiteta koji su ratovali na suprotnoj strani? Zar oni ne bi trebali imati pravo na privilegovani staz za ucesce u ratu, jer, zaboga, radi se o medjunarodno priznatoj drzavi Bosni i Hercegovine?)

Kako para za penzije nema, ‘gospoda’ politicari su odlucila da zakon izmijene kako bi pravo na penzije imao sto manji broj lica. Prijedlog novog zanona nemam pa ga ne mogu u potpunosti komentirati. Iz onoga sto sam procitao na Internetu, jedna od izmjena se odnosi na potreban broj godina staza, koji se sada smanjuje na 15. Poznavajuci matematiku, cini mi se da ce pravo na penziju steci veci broj osoba jer je ova granica smanjena. Evo, po novom zakonu i sam sticem pravo na istu, a po starom ga nisam imao. Dakle, jedan pensioner vise! Mozda u zakonu postoje neki dodatni clanovi koji ce me ponovo 'skinuti' sa liste buducih penzionera jer sa ‘strucnjacima’ koji vedre i oblace na nasim prostorima nikada ne znas na cemu si. Nacuo sam, istina, da je starosna granica promijenjena za zene (izjednacena sa muskarcima), pa se tu ocekuje smanjen broj onih koji sticu prava na penziju.

Bitna promjena u novom zakonu je brisanje prava na privilegije i posebne zaluge. Radi se upravo o clanovima koji su regulisali privilegije za ucesnike u ratu, te osobe s ‘posebnim zaslugama za narod’ (u koje se ubrajaju i pravoslavni svestenici). Brisanjem ovih clanova se ove privilegije i ‘prava’ nisu izbrisala, vec je samo izmijenjen ‘zakonski okvir’ kojim ce se ona regulirati, te izvor sredstava iz kojih ce se isti isplacivati. Ovaj segment ce se regulirati posebnim zakonom a novac ce se obezbijedjivati iz budzeta (za sto bi nas narod rekao, prelivanjem iz supljeg u prazno).

Ako ste pazljivo procitali napisano, i ako malo razmislite, doci ce te do jedinog moguceg zakljucka a taj je da se u manjem blentitetu oni na vlasti igraju sa sudbinama ljudi kako im se cefne. Brojke se frljacaju od oka pa sto je jucer bilo 20, danas je 15. Sutra to moze biti 25, vec kako im se prohtjedne. Isto tako se clanovi zakona dodaju, mijenjaju ili brisu: sad je neko 'unutra', a vec sutra nije. Da budem malo jasniji. Zakoni se mijenjaju voljom onih na vlasti pa je tako i ovaj zakon (koji je pravo na starosnu penziju oduzeo mnogima), mogao imati clanove kojima bi se ono definiralo za sve osobe protjerane iz grada politikom etnickog ciscenja, samo da su to oni koji su ga pisali tako htjeli. Kako to njima nije u interesu a kako se ama bas niko od protjeranih ne buni, tako je kako je. A mi se nikada necemo opametiti i organizirati da se izborimo za prava koja nam pripadaju. Jer nama su pokrali stotine hiljada godina radnog staza a novac uzet od nas koji je uplacen u penzioni fond dodijelili drugima. U isto vrijeme su se oni koji su bili aktivni sudionici zla na nasim prostorima organiziraju i tako organizirani malo po malo iskrivljuju istinu i 'navlace' je na svoju stranu. Svjedoci smo toga svaki dan. Jedan primjer je i Sarajevo cijem smo razaranju s okolnih brda bili svjedoci ali su danas usprkos tome glasovi koji to negiraju sve glasniji i bezobrazniji.

Zao mi je sto sam daleko od mjesta zbivanja i sto se ne mogu angazirati po ovom pitanju. Bilo bi mnogo bolje kada bi se organizirano pojavili sa zahtjevom da se nepravda ispravi a ukradeno vrati jer cini mi se da je sada pravi cas da se izvrsi pritisak na postojecu vlast da se pitanje protjeranih i njihovih penzija rijesi. O nekim od aktivnosti vezanih za ovu temu ce biti jos govora narednih dana.  A do tada preporucujem da svi malo razmislimo o ovome. Mozda za nas sve nije izgubljeno i mozda se ipak mozemo organizirati po ovom pitanju. Vrijeme ce pokazati da li sam u pravu.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Stovani CO,
Kad budu Ustav i zakoni manjeg blentiteta izmijenjeni i napisani na osnovu ravnopravnosti svih gradjana BiH-a ,tek onda ce i penzioni zakon biti napisan bez ikakve diskriminacije.Posto je tzv.dejtonski ustav NAMETNUT-OKTROISAN PUTEM POLITIKE A NE PUTEM PRAVA--u manjem blentitetu vlada i vladace diskriminacija.Ovih dana Vozd iz Bluke(koga je netko s pravom nazvao FONFIRER)dao i izjave u kojima je sa RASISTICKOG stajalista govorio o Bosnjacima...
PS:1.U svom posljednjem intervju-u Safet Isovic je rekao da je poslije oslobodjenja 1945.donesen zakon koji je naveo da se svako ko je protjeran iz svoga mjesta mora vratiti i da mu je osigurana potpuna ravnopravnost,a da tzv,Dejtonski sporazumto nije garantovao i da je on zato zasnovan na diskriminaciji.
2.Sjecam se svoga posljednjeg razgovora sa legendarnim Lojzom,mojim nastavnikom likovnog odgoja , dragim komsijom i velikim humanistom.Bilo je to 19.XII.2006(utorak poslije podne:u Bluci kao proljece-nije bilo snijega).Pricali smo oko 2 sata kod ZELENOG MOSTA.Kad sam mu rekao da sam u USA,on me je upitao:"Gdje vam je onaj revolveras Bill sto je ona 3 kriminalca ugostio u Dejtonu kao heroje?"
Ja sam mu odgovorio da je tzv.Dejtonski sporazum suprotan medjunarodnom pravu i da njegovi potpisnici trebaju biti osudjeni u Hagu...
Spectator

Saturday, 20 August, 2011  

Post a Comment

<< Home