SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Thursday, July 21, 2011

Uz hapsenje Gorana Hadzica

Politika je kurva. Poznata je to istina koja se iz dana u dan potvrdjuje. Evo, jucer, u srijedu 20. jula 2011 citam da su u Srbiji uhapsili Gorana Hadzica, magacionera koji je svojim predanim radom napredovao do visoke pozicije ratnog zlocinca. U onim nasim krajevima takav status nije bas nesto neuobicajeno. Mnogo je takvih, a samo neke je  ruka pravde dostigla.

Koliki je i kakav je Goran Hadzic zlocinac to ce prosuditi oni u Hagu i njegov slucaj me posebno ne interesira. Srbiji je trebalo hapsenje zbog nekih ‘visih ciljeva’ i ono se dogodilo, inace bi Goran do kraja zivota zivio bezbrizno negdje tamo u zemlji iz koje je sve zlo u nasim krajevima pocelo.
Mene muci nesto drugo.
Mene muce oni nasi, lokalni, ratni ‘zlocincici’ koji slobodno setaju nasim gradom bez bojazni da ce ikada odgovarati za svoja djela. Mnogi su nam poznati jer je svako imao priliku da ih onih ratnih godina prepozna u svom okruzenju: komsiluku, radnom mjestu, skoli... Oni su bili ti koji su planove onih koji sada trunu po raznim zatvorima Evrope ili ocekuju pravdu u Hagu provodili u djelo.
Sta je sa onim iz crvenog kombija? Sta su oni radili tokom rata po Banjaluci? Zar oni ne trebaju odgovarati?  Sta je sa ostalim, koji su pljackali stanove ili bacali bombe u dvorista i na kuce nepodobnih (uz sporadicna ubistva), da li je njih stigla ruka pravde? Sta je sa onima koji su davali otkaze onima koji se nisu odazvali na poziv u ‘odbrambeni i oslobodilacki’ rat? U koju kategoriju oni spadaju? A sta je sa onima koji su isli u operacije ‘ciscenja terena’? Sjecamo ih se kada su se vracali iz Kozarca, Ljubije, Kotor Varosi. Oni su svoj posao temeljito odradili jer je prostor tada tako dobro ociscen da u ovih 15-tak i kusur godina nije bilo potrebe za njihovim uslugama. Spisak se ne zavrsava na broju cetiri ali ne bih dalje da nabrajam: svi mi to vrlo dobro znamo.
Vlast imena zna ali se nista ne poduzima. Evropa za njih nije posebno zainteresirana pa ih ruka pravde zbog toga zaobilazi. A i ne moze se protiv ‘heroja rata’ – oni su svojim (ne)djelima stvorili ono cime se oni na vlasti danas ponose i sto im omogucava lagodan zivot. Oni se slave kad god je prilike. Narocito su popularna slavlja vezana za ‘odbrambeni i oslobodilacki rat’, kada ih oni na vlasti u svojim govorima uzdizu do nebesa.  Jer oni su se ‘branili’ od nas koji smo, onako naivni, dozivjeli da sada, neko cesce a neko rjedje, svrati u rodni grad na par dana ili nedelja iz dalekog svijeta. Da se sretne sa ono malo rodbine i prijatelja koji su ostali, da obidje groblja i upali svijece za umrle, da se bar na trenutak prisjeti nekih boljih vremena.
Sve se zna ali niko ne cini nista. I tako ce vjerojatno ostati zauvijek. Najgore je sto mira i srece nece biti dok se stvari budu zataskivale i nazivale laznim imenima. Jer lazi ne doprinose pomirenju. Znaju to oni koji se lazima sluze ali im takvo stanje odgovara. Pitam se, dokle?

14 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Stovani gosp.Co,
Za sadasnje stanje u banjaluckom Rajhu najvise je kriva tzv.europska civilizacija.Cini mi se da ju je najbolje definisao -po meni-najveci lirik Tagore:"Europska vcivilizacija je LJUDOZDERSKA CIVILIZACIJA(kurzim je moj)".
Zar nije europska civilizacija okotila i najmonstruozniji totalitarni sustav u povijesti--Hitlerov sustav.Korijeni ljudozderstva,inkvizicije i fanatizma su u korijenima europske civilizacije.Ona potjece iz spoja rimskog i barbarskog militarizma.Europska civilizacija je krivac za 2 svjet.rata i stvaranje kolonijalnih imperija koje su krive za najbestijalnije genocide u povijesti.
Spectator

Thursday, 21 July, 2011  
Anonymous Posmatrac said...

za spectatora

Evropa nije nevina djevojka i dosta je navedenog istina. Ali ovo sto se desilo u BL nema veze sa njom. Evropa je samo navikla na lagodni zivot i nije je briga sta se desava preko ograde, dok god je njima stomak i frizider pun. Za svo zlo koje se desilo na ovim prostorima krivci su poznati i oni se nalaze na Balkanu a ne u Evropi.

ujedno srdacan i iskreni pozdrav Co-u kao borcu za pravdu i pravedno rjesenje, jer zataskavanje nece nikome donijeti sretan zivot to sam sasvim siguran. Na ovim stranicama bilo je komentara u stilu pustimo proslost i gledajmo vedrije u buducnost. No nema srece dok se sve ovo ne rascisti a vidim to je jos daleko. Nama ostaje da zivimo od uspomena i sjecamo se kako je nekad lijepo bilo. Meni osobno nekad su ta lijepa sjecanja toliko teska i razlicita od danasnjice da jedva nadjem snage za dalje u moralnom smislu.

Moram priznati da mi i ovaj jednostavni i bezazleni blog puno pomaze u tom skupljanju snage za dalje. Covjek mora da ima nesto za sta ce se primiti, jer toga je jako jako malo oko nas. Neku moralnu konstantu kamo se mozes obratiti i procitati ponesto lijepo i ljudski casno.

Friday, 22 July, 2011  
Anonymous Anonymous said...

Za gosp.POSMATRACA,
Sto se desava u manjem blentitetu i u Bluci ime svoje cimbenike u Europi.Analizirajte postupke i makijavelisticku diplomaciju visokih duznostnika u BiH-u--npr.velikosrbofila Karla Bilta i WOLFGANGA(=NA VUCIJEM PUTU) Petrica pa cema biti dovoljno da zakljucite drugacije ko je kriv za situaciju u Bluci.Od pocetka rata i agresije na BiH monstrumi J.Major,F.Miteran,De Mikelis,K.Bilt,Grcki vozdovi i ruski medvjed B.Jecin bili su na strani strategije balkanskog kasapina.I sada evropski socijalisti i konzervativci su iza bizantinizma laktaskog traktoriste.
spectator
spectator

Friday, 22 July, 2011  
Blogger co said...

Hvala Posmatracu (ma ko to bio) na podrsci i lijepim rijecima. Vidim da osjeca ono sto svojim prilozima zelim reci. Istina je da covjek ne moze zivjeti samo u proslosti ali se ta proslost ne smije i ne treba zaboraviti upravo zbog onih koji su bili aktivni usenici u njenom kreiranju. Ja se, hvala bogu, ne mogu pozaliti na sadasnjost (samo da je zdravlja) i daleko je od istine da u njoj ne uzivam ali na hiljade je onih koji su imali manje srece i cijelo ovo vrijeme se bore za neki normalan zivot. Za to vrijeme oni koju su igrali aktivnu ulogu u njihovim sudbinama nisu pretrpjeli nikakve konsekvence za svoje akte. U normalnim drzavama se i za obicnu kradju krivicno odgovara a kod nas oni koji su, na razne nacine, ucestvovali ili pomagali u protjerivanju desetina hiljada neduznih, zive slobodno, kao da se nista nije desilo i kao da je sve to sto su oni radili nesto sasvim normalno. Ta cinjenica dovoljno govori o moralu drustva u kojem su takve stvari prihvatljive, ili se cak uzimaju kao vrlina ili pozitivna osobina. Sjetimo se nekolicine u kojima sam ovdje pisao a koji danas zauzimaju visoke pozicije u tom istom drustvu umjesto da ih je stigla kazna koju su zasluzili (Boskovic, Labovic, itd).

Ne znam sta bih mislio o onima koji se bune sto se vracamo na ta vremena ali me posebno nerviraju oni koji, izigravajuci nekakvu pravicnost, za sve traze opravdanja na drugim stranama. Mene druge strane ne zanimaju niti mogu prihvatiti kao objasnjenje da je neko nesto cinio zato sto je ‘njegovim tamo negdje’ neko drugi nesto cinio. To su samo pokusaji umanjavanja nedjela ucinjenih nama u gradu Banjaluci, te pokusaj raspodjele krivice. Pored toga nikada mi nece biti jasno koji su to moji i po cemu se kao takvi klasificiraju. Mislio sam da je prva i najvaznija podjela ljudskog roda na ljude i neljude a sve ostalo su prazne price koje se koriste kada se nesto pokusava opravdati kada opravdanja nema.

I jos nesto. Kada sam nabrajao one koji su ucestvovali u nasem progonu, zaboravio sam jednu veoma vaznu grupu: novinare. Ono sto su oni za vrijeme rata radili zasluzuje najteze kazne. A jos nisam cuo da je iko od njih odgovarao.

Friday, 22 July, 2011  
Anonymous Anonymous said...

Na naslovnoj strani danasnjeg "Oslobodjenja" pise:"Norveska broji mrtve i ranjene."Oborilo me s nogu, jer su, u cini mi se jednoj minuti prosle sve scene mrtvih i ranjenih koje smo tri i pol godine skoro svakodnevno brojali u Sarajevu.Dozivjela sam i tu tesku tragediju kad sam rodjeno dijete ugledala sa obe noge u krvi kako bezzivotno vise.Dalje ne moram i ne mogu.
Vasa prepiska je vrlo korektna i trazi ucesce u njoj.Sjecanja se vracaju na Karla Bildta.Nesimpatican i neomiljen lik u sjecanjima svih gradjana Sarajeva.Portparol mu bio Irac, profesor iz Zenevi.Prilikom jedne posjete Palama, u hotelu "Panorama" sam na svoju ruku je izjavio na TV, da je svo zlo pocelo sa tog mjesta.Tu su najcesce boravili svi vec umrli, osdjeni, i oni kojima se sudi nacionalisti, ratni zlocinci i vodje tzv. srpskih Krajina (SAO). Samo u Bosni ostadose kao Republika Srpska, a sve ostale nestadose kao da ih nikad nije ni bilo.
Isti dan po kratkom postupku je smijenjen gosp. Marfi, promjenjena mu brava na kancelariji, oduzeta kola i akreditacije.Glavna krivica mu je bila sto je rekao istinu i tu odlukuda kaze istinu, donjeo je sam. Iz dana u dan shvatam, da i danas te iste snage pokusavaju da 15 godina, razvale Bosnu i da ona postane profit bogatasa iz cjelog svijeta.Ocito nisu znali istoriju, jer danas raznorazni stranci dolaze i drze predavanja o multieticnosti, neznajuci da je to vjekovima Bosna bila. Jaca u tim vremenima nego danas EU.
Najveca istina je kraj Milanovog komentara o korumpiranim novinarima.I onda i danas cine najveca zla a nikome ne odgovaraju.Po Bosni se uveliko prica da je Dodik instaliran od nekih iz medjunarodne zajednice da se ovako ponasa, a obzirom da je Bosna tvrd orah sad su ukljucena i dva HDZ, samo da se dvadesetogodisnji plan na kraju ostvari.Cini mi se da nece biti tesko kraj pokvarenih i pohlepni politicara i budalastog "multinacionalnog" naroda.
Tuga me uhvatila u saznanju da je Norveska jedna od najboljih zemalja na svijetu a i Bosna je bila za mnoge njene ljude dugo vremena.I u jednoj i u drugoj zemlji zivjelo je mnogo srecnih ljudi.

Poslije Bosne vise nista i nikad nece biti isto.Ovakve scene su se ponavljale godinama, a svjetska ravnodusnost je bila ogromna.
Pozdrav Saima

Sunday, 24 July, 2011  
Anonymous Posmatrac said...

postovanje Saima

slazem se sa dosta toga, ali mislim da svjetska ravnodusnost nije bila prisutna na nacin koji ti opisujes. Svi mi ne volimo da nam se kvari rucak, i ruku na srce ne dira nas mnogo patnja nekog tamo na drugom kraju planete. Tako ni oni, mi smo bili samo neugodna vijest na TV. Vjerujem da je masa ljudi bila zgrozena, pa i politicari ali sve je to danas neefikasno, isto je bilo kad je Hitler napao susjedne zemlje. Bilo je pokusaja da se u nasem ratu nesto napravi treba posteno reci. Naravno tu ne racunam sebicne interese pojedinih zemalja koji su igrali svoju igru.

Na kraju kao i u II svj. ratu pozvani Ameri da spasavaju stvar jer uljudjena EU nije dovoljno uljudjena kada se radi o muci drugoga. Nazalost, svako je sam kovac svoje srece i tesko je ocekivati od drugih da nekom omoguce bolji zivot. Tu je nasa tragedija jer Bosna nije bila spremna na takav sukob. Bosna je bila spremna na lijep zivot, druzenje, asikovanje i sevdah a ne na ubijanje i skrivanje po sumama.

Monday, 25 July, 2011  
Anonymous Anonymous said...

Za posmatraca,ZAo mi je sto moj komentar nije objavljen jer ga je urednik cenzurisao i bacio u kos.
spectator

Tuesday, 26 July, 2011  
Blogger co said...

Za spectatora.

Mora da se radi o nekakvom nesporazumu jer nijedan komentar nisam obrisao. Predpostavljam da komentar nije ni stigao do mene (kada se predje odredjeni broj karaktera, google blog ga ne prihvaca). Spectator-u preporucujem da komentar ponovo posalje, ako je to moguce. Svakako bih ga objavio.

Pozdrav - Co

Tuesday, 26 July, 2011  
Anonymous Anonymous said...

Veliki patriota i veliki covjek general Jovan Divjak vraca se danas u Sarajevo.
Veoma sam lju na politicare(POLITIKANTE)iz Sarajeva sto su dozvoli da veliki makijavelista B.Tadic nedavno seta Bas-carsijom,a prije toga je izjavio da su isti(tj.rat.zlocinci) R.Karadzic ,R.Mladic i Ganic,Divjak i Jurisic...
spectator

Friday, 29 July, 2011  
Anonymous Anonymous said...

Da, Sarajevo je juce bilo sretan grad.Vratio se cika Jovo.Dolazak nije bio javno oglasen, stigao je privatnim avionom Sanele Djenkins, Sarajke, uspjesne menadzerice koja zivi u Londonu.Ali je zato bila festa i radost u Domu mladih u Skenderiji.
Ovo me je inspirisalo da se javim, zbog jedne Spectatorove recenice odnosno narodne:"da je svako kovac svoje srece".Dugo mi je to bila glavna izreka u mom dosadasnjem zivotu.Vise nije.Poslije zadnje komemoracije u Srebrenici.
Nisam bila u to vrijeme u Sarajevu.Na HRT-u sam samo vidjela dolazak omiljenog predsjednika Josipovica. Kratko.
Onda je prije nekoliko dana bila reportaza od nekog mladog novinara, ne znam tacno ni na kojoj TV.Snimio je atmosferu.Dolazak zvanica.Zvjezdan upekao,39 stepeni.Delegacije i delegacije izlaze iz luksuznih automobila,Sa klimom, sa tjelohraniteljima.Za govornicom drze govore na raznim jezicima.Novinar je izdvojio sve govornike i samo ubacivao momenat kad neko od njih kaze "SREBRENICA".Tako beskrajno puta.I odlazak na zakazani rucak.Onda majke. Kazu za porodice a ja mislim i na majke.Svaka je sretna na svoj nacin, a nesretne svaka isto.Isplakala sam se kao nikad.Ostale same sa svojim bolom.Opet do iduce godine.U Sarajevu sam od 20 do danas i nikad vise niko nije spomenuo nigdje Srebranicu.A sve su majke zeljele biti "kovaci svoje srece i srece svoje djece".I tada i danas zlocinci i politikanti kroje nase sudbine a mi nikako do pameti da im to ne dozvolimo.Pozdra Saima

Saturday, 30 July, 2011  
Anonymous Anonymous said...

Jos uvijek sam u Gradcu.Prosle nedelje imala sam priliku da upoznam i budem u drustvu Hasana Nuhanovica.Bila sam sretna sto sam upoznala tog velikog i hrabrog covjeka koji, je bio prevoditelj Trecem holandskom bataljonu zasticene zone Srebrenica.U tom masakru ubijeni su mu roditelji i brat,a on im nije mogao pomoci.Nedavno je dobio gradansku parnicu protiv Holandske drzave.Gledala sam ga s velikim postovanjem dok je sa nama pricao i nisam mogla zamisliti sta je sve prezivio.Srebrenicu nismo spominjali,da ga ne bi rastuzili,ali ona je sigurno stalno prisutna u svakom trenutku njegova zivota.Zlocincima u Hagu pustala bi stalno filmove o njihovim zlodjelima.Mozda bi neki presudili sami sebi.Enisa

Sunday, 31 July, 2011  
Anonymous Posmatrac said...

Dobro je podsjecati se na proslost da covjek zna sta je bilo i sta je pravo a sta krivo. Ali to ne znaci da treba ostati zarobljen u 'paucini' proslosti vec da pomocu tog iskustva treba pokusati da se napravi ljepsa sadasnjost bez ponavljanja gresaka proslosti.

Na nasem primjeru to bi znacilo da sve strane pokusaju da se izmire tako sto ce svaka od njih priznati i svoje greske. Naravno jedna strana je u zadnjem ratu ucinila puno 'gresaka' ali najveci problem u izgradnji te ljepse sadasnjosti je da ne pokazuje znakove kajanja, pomirenja ili cak zelje za suradnjom. Time steti ne samo nama nego i sebi jer nema srece u izolaciji.

Da li ce to konacno netko u BL shvatiti. Ili ce mali Banjalucani rodjeni sirom svijeta ostati trajno zakinuti za ljepote ovog bosanskog zivota i duse. Kako god se okrene ostaje gorak okus sadasnjosti, jer proslost sa kojom se takmici ima nepostenu prednost.

Tuesday, 02 August, 2011  
Anonymous Anonymous said...

APARTTHEID na djelu:
_u manjem blentitetu je usvojen novi zakon o katastaru na stetu prognanih.Tko nije prebacio imovinu u katastar -bice mu oduzeta(OTETA=NASTAVAK HAJDUCIJE).zastupnici SDA nisu blokirali zakon na vrijeme ,te ga tzv.Ustani sud potvrdio.
spectato

Wednesday, 03 August, 2011  
Anonymous Anonymous said...

ETICKE mrvice o TOTALITARNOJ svijesti u manjem blentitetu procitajte na:
1.Bivsi osudjenici na funkcijama u manjem blentitetu:
www.slobodnaevropa.org/content/bih_rs_funkcioneri_kriminal/24292967.html
2.POP(Slobo):"Vlada DOBROGA DOMACINA?!":
www.cafekajak.com/Forum/forum.pl?msg=10131
3.Alkalaj o Majkicki:"Zavrsila fakultet u 54.,a mijesa se u analizu spoljne politike":
www.bosnjaci.net/prilog.php?_rid=18pid=43068

Spectator

Tuesday, 16 August, 2011  

Post a Comment

<< Home