SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Thursday, November 24, 2011

Evropska Banjaluka


Cetnici marsiraju ulicom Marsala Tita - kakva ironija

Vijest iz rodnog grada koja, izgleda, nije izazvala vece reakcije, kao da se radi o necemu sto je postalo dio svakodnevnice: odlazak u trgovinu, casica s prijateljem u nekom od mnogobrojih lokala, setnja Gospodskom. Gradom su se prosetali pripadnici ravnogorskog cetnickog pokreta, kao da se radi o cetrdesetim a ne o 2011-toj. Reakcije, gotovo nikakve. Pri tom mislim na nezavisne medije, gradjane koji za sebe tvrde da ne pripadaju onima kojima je nacionalizam iznad svega, da ne govorim o vlastima koji se ubise dokazujuci kako je Banjaluka evropski grad.

Od vlade i nisam ocekivao da ce se oglasiti jer onaj na njenom celu nije puno bolji. Prosao je on sve razvojne faze, od perspektivnog komuniste, preko isto tako perspektivnog reformiste, do vodeceg nacionaliste. Cini mi se da ni drugi nisu puno bolji, jer kako ocekivati bilo kakvu reakciju od onih koji su cetnicima zakonski zagarantirali posebne privilegije u vazecem penzionom zakonu, izjednacavajuci ih sa partizanima.

Ne vidim reakcija ni od meni poznatih, bilo onih koji su blize dogadjanjima, ili onih koji se zgrazaju nad svim onima koji se stalno vracaju na devedesete. A da su devedeset jos uvijek tu je dokaz upravo ovo sto se sada dogadja u nasem gradu. Prvog cetnika sam u gradu vidio jedno vece dok sam izlazio iz Doma kulture, onih dana kada se u gradu odrzavao prvi sajam male i velike privrede. Kod nas je u to doba bilo relativno mirno: rat se tek rasplamsavao u Hrvatskoj a nas grad je bio centar okupljanja svega sto se diglo da ‘ustasama’ stane na vrat. I tada smo cutali ne sluteci sta nas ceka.

Cestitka 'najvecem sinu nacije'

A da je ‘evropska’ Banjaluka zaista dotakla dno dokaz su i plakati kojima se onome kojemu se sudi za najvece zlocine u Evropi nakon drugog svjetskog rata cestita krsna slava. Masala!

Labels:

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Pročitala sam na F.B.www.kip.ba o ovom nemilom događaju i mislila predložiti Cou da prenese.Moj komentar je bio:"zato ne idem u B.L."Nacisti mogu raditi šta hoće jer "banjalućani "šute,kao što su šutali kad su nas protjerivali.Gade mi se. Niskana

Thursday, 24 November, 2011  
Anonymous Posmatrac said...

Nevjerojatno je ovo. A jos je nevjerojatnije da na forumu Nezavisnih dezurni forumasi drvljem i kamenjem napadaju svakog ko se usudi da im na uctiv nacin ukaze da to ne valja. Oni zaista misle da je sve to u redu, i ove cetnicke parade i sve oko toga i teritorijalne pretenzije koje svi otvoreno i bez srama (jos i zesce nego prije) pokazuju. Ako je nivo razgovora na Nezavisnim onaj nivo koji vlada u RS, tada je ona uz bok Sjevernoj Koreji ako ne i gore.

Koliko je taj svijet zastranio, ne mogu da vjerujem. Ne moze to na dobro izaci

Thursday, 24 November, 2011  
Anonymous Anonymous said...

Ne znam Milane jesam li u pravu, ali cini mi se da ces danas, kad budes sa svojima oko purice ( sa mlincima ili bez )osjetiti malo vise zahvalnosti nego obicno. Meni to sto se dogadja dolje nije nikakvo iznenadjenje, a ne bi trebalo biti ni ostalima, pa banjalucani su se upravo za to borili. Mislim na one banjalucane sto su se izborili. Ja imam jos jedan problem s B. L. Nekolicina onih koje jos postujem dolje polako ali sigurno gubi moje postovanje. Gube ga i oni koji nisu dolje ali me uporno uvjeravaju da ne vidim, ne cujem dobro, a sve zbog nedostatka ljubavi u sebi. Neka oni sebe tjese, ali moje ciste misli, i onda i sada, nedostatak i najmanje kalkulacije, izostanak zelje za dopadanjem,mogu sebi dozvoliti grube rijeci istine. Jedino sto me stvarno boli je osjecaj konacanog razlaza. Znam da necu moci onako od srca, prisno, toplo zagrliti svoga Nebojsu, Dragu i jos neke. A ta ce bol ostati zauvjek.
Nada Stefanac

Friday, 25 November, 2011  

Post a Comment

<< Home