SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Wednesday, May 03, 2017

Polders land (parcelisana zemlja)

Sl 1. Polders - sjeverno od Amsterdama
O ovako maloj zemlji može se veoma mnogo pisati, toliko različitosti i interesantnih stvari. Sada ću malo o nadimku za Holandiju uz par sličica. Zašto je još zovu POLDERS land?

Šta je polder ? Pošto prevod nije lagan ja ću to malo opisati. Nemajući kontakt sa našom literaturom koješta sam zaboravio ( godine .... haha...haha...ha) ali se nadam da će mi blogeri pomoći u komentarima.

POLDER je područje (dio zemljišta - parcela) gdje se vodostaj vještački održava. U daljem tekstu koristiću naziv polder. U čitavoj Evropi se nalazi oko 8.000 polder površina od kojih je u Holandiji oko 4.000  !!!!!  Putujući kroz Holandiju vidjećete mnogo većih-prirodnih kanala i (manjih) kanala-koje nazivaju sloten (vjestački kanali) a koliko se sjećam kod nas je to bila hidrotehnička melioracija. Na slici 1. Lijepo se vidi iz avionskog snimka kako to izgleda (dio sjeverno od Amsterdama). Kako i na koji način se boriti protiv vode, mislim da su Holandjani medju prvima u svijetu.

LAND je zemlja ... pa tako u naslovu stoji Polders (množina) land.

Sl 2. Ravnica... ravnica... ravnica
Na slici 2. Ravnica …. ravnica a ako želiš vidjeti malo više okolinu moraš na nadvožnjak ili poznavati predjele pored brzih auto-puteva i skrenuti tamo gdje se nalaze vještački pravljeni “vidikovci”, nazvaću ih tako.

Sl 3. Polders
Na slici 3. su još jednom poldersi a na slici 4. šematski prikaz NL za  malu djecu kada počnu učiti geografiju. U ranijem periodu prebacivanje vode iz vještačkih kanala (sloten) u veće kanale, na viši nivo, odvijao se uz pomoć vjetrenjača (ugradjene pumpe) ... Danas se to radi sve na struju (pumpe) sl.5  a na slici 6. su moderne vjetrenjače za proizvodnu struje, kada bih bukvalno prevodio s holandskog napisao bi ..... vjetar turbine.  Proizvodnja i postavljanje tih kolosa, počinje godina 80-tih kada su bili visoki cca 50 m, sada im je prosječna visina 100 m a već su počeli postavljati prave kolose od 150 do 200 m visine, s dužinom propelera od 65 do 85 metara.

Sl4. NL šematski prikaz za djecu
Ukoliko se desi da vodostaj raste u kanalima oko poldera (radi kiša), uključuju se pumpe i prebacuju vodu na viši nivo, u kanale regulisane nasipima (dijkovi). U protivnom ukoliko su ljeta sušna, zadnjih par godina se dešavalo da nema kiše i po mjesec dana, u tom slučaju se voda sa višeg nivoa iz kanala ispušta u sloten oko polders (parcela) tako da uvijek imaju dovoljno vlage.  Sl.7 Polder ... cvijetno polje.

Sada je vrijeme tulipana, vani (sl.8). U aprilu i maju cijena im je znatno niža (sl.9).

Negdje godine 1995-e jedan holandski pjevač piše pjesmu …”  15,000.000 ljudi na jednom malom komadiću zemlje …”, te godine je Holandija dostigla cifru od petnaest miliona stanovnika. Prema popisu od 2015. godine broj stanovnika se povećao na 17,016.900 …. Njena površina je 41.543 km2 i manja je od BiH.

Sl 5. Polder - šematski
Ili još slikovitije:  po 1 km2, živi 409 stanovnika uz napomenu da su velike razlike izmedju provincija.

Sl 6. Moderne vjetrenjače - vjetar turbine
Na primjer, mi živimo u Drenthe, gdje je naseljenost 183 stanovnika po 1 km2 dok je u provinciji Noord Holland (Amsterdam) naseljenost 976 stanovnika po 1 km2  (sl.10  ….. gustina naseljenosti po provincijama).

Holandija je i zemlja sporta i rekreacije (slijediće prilog), ali futbal je daleko na prvom mjestu a svi ostali sportovi u njegovoj sjeni.

Ne mogu da ne spomenem sir, prvo volim ga, a ovdje ga ima na tone ….. haha… haha…. ha. Zato i prilažem sliku pijace sira na otvorenom prostoru (trg) iz Alkmara koja je veoma poznata i tradicionalna (sl.11).

Toliko za sada. Mnogo pozdrava do slijedećeg javljanja.

Sega
Sl 7. Polder

Sl 8. Tulipani

Sl 9. 50 komada - 10 Eura

Sl 10. Gustina naseljenosti po provincijama

Sl 11. Pijaca sira u Alkmaru

Labels: ,

3 Comments:

Anonymous Nataša said...

Izvrstan prilog Sega.
Poldersi su parcele omeđene kanalima za navodnjavanje. Čije su vlasništvo te parcele? Državno ili udruženih vlasnika? Uložena su ogromna sredstva u navodnjavanje, ali se i vraćaju takvom osmišljenom proizvodnjom.
Poslije naših neobrađenih polja, zapuštenih šuma, gotovo je nevjerojatno vidjeti iskorišten svaki djelić zemlje.
To znači imati državnu strategiju razvoja poljoprivrede i privrede!
Holandija nema niti upola prirodnih resursa kakve ima Hrvatska, niti ima takvu klimu i prirodne ljepote, ali ima ono što mi nemamo - ljude s pameti.
Prekrasno je vidjeti to obilje cvijeća na poljima, terasama, prozorima i štandovima.
Sir volim, više od pršuta, ali nažalost ne pretjerujem s njim, godine čine svoje.
Iskreno se radujem svim tvojim prilozima iz Holandije.
Srdačan pozdrav, Nataša

Thursday, 04 May, 2017  
Blogger co said...

Ako Sega nastavi s prilozima iz Nizozemske, eto mene tamo za stalno.

Nataša je napisala upravo ono što sam namjeravao. Kada čovjek malo bolje razmisli koliko je truda i znanja trebalo da se od prirode otme zemlja za obrađivanje onda shvatimo koliko smo mi bezvezan narod (tu mislim na gotovo sve koji žive na prostorima bivše Jugoslavije). Imamo sve ali očigledno je da nam nedostaje pamet. Kod nas je najvažnije koje si nacije i vjere a sve ostalo gotovo da nije bitno. I zbog toga svakih 30-40 godina ratujemo, uništavamo ono što su prethodne generacije stvarale i sve počinjemo iz početka. Žalosno, ali je tako.

Nizozemska mi se svidjeli pri prvom susretu, tako je bilo i pri zadnjoj posjeti a siguran sam da se neću razočarati ni pri narednim posjetama. Ako sve bude kako je planirano, eto me tamo opet krajem avgusta i već se radujem obilascima njenih gradova i mjesta koja čuvaju duh prošlosti u ova brza moderna vremena. Zemlja nije velika ali se ima toliko toga za vidjeti. Da mogu, radoh bi se tamo preselio ali stvarnost diktira šta će i kako će biti. Segi pomalo zavidim na njegovoj sreći u nesreći. Vidim da mu je nova domovina prirasla srcu a to je veoma bitno za nas koji smo otrgnuti s rodnog ognjišta.

Thursday, 04 May, 2017  
Anonymous sega said...

Kao prvo zahvaljujem vam se na komentarima. Co, moja sreca ili zadovoljstvo, mozda vise proizilaze pri pomisli na nasu djecu. Nekako mi je lakse i zadovoljniji sam ako zive u uredjenom drustvu. Ono sto je nas zadesilo, sto kaze nasa poslovica: ...."ne zelim ni najvecem neprijatelju". Radeci u AIPK "Bosanska Krajina" malo sam izdeformisan sa statistickim podacima,prihodima,rashodima, koliko i sta itd ..... itd. Ziveci ovdje u Holandiji "drugo poluivrijeme zivota" ili nesto manje, uvijek poredim mnoge stvari, dogadjaje ili slicno.
Natasa, vraticu se na tvoj komentar sa nekoliko pokazatelja. U Holandiji postoji drustveno i privatno zemljiste. Znaci, kao i kod nas, kao i svugdje. Ali, dolazi ono ali .... kako i na koji nacin je sve organizovano. Kadastar je uredjen na drzavnom nivou i ima svoje "pipke" preko provincija na opstine. Pravila "igre" su strogo propisana. Od ukupne povrsine NL-a 55% je u privatnom vlasnistvu. Poljoprivreda je sa svim svojim preradjivackim kapacitetima u privatnom vlasnistvu. Prema podacima iz 1959.godine, 52% povrsine je bilo poljoprivredno. Vec od 2011.godine samo je 29% povrsine poljoprivredno. Sta se desilo u medjuvremenu ?? Posto se sve planira, dugorocno, sta i kako, odvijale su se velike inesticije u infrastrukturu (drumski i zeljeznicki saobracaj). To je jedno. Drugo, jos mnogo bitnije za ovu zemlju ...... sta sa viskom vode?? Napravljeni su prostori za prikupljanje viska vode (vjestacka jezera). U pojedinim podrucijima su osmisljeni prirodni rezervati za zivotinje i ptice. Unutar onog katastra koji sam spomenuo na drzavnom nivou, postoji, odjel za BRIGU o VODI (Waterbeheer). On je takodje, preko provincija, spusten na opstinski nivo. Ja sam, reci cu, obicni smrtnik, ali placam "porez" za BRIGU O VODI, koji je ovisan o mojim primanjima. Sto znaci, ako imas veca primanja, platis vise, ali to je porez samo u tom segmentu Waterbeheer. Posebno se placa porez na bruto primanja.
Za Natasu, sve one parcele (polders) su 99% u privatnom vlasnistvu. Odrzavanje citavog SISTEMA, sve sto je vezano za male i velike kanale,prebacivanje vode,vjestacka jezera i slicno rade male, privatne firme sa "pametnim" masinama i opremom a vlasnici parcela to plate. Mozda sve opisujem malo komplikovano, ali mislim da razumijete.
Jos nesto kao pokazatelj: u Holandiji ne mozete da kupite "komadic" zemlje i napravite vikendicu. Ali, pored onih mnogobrojnih vjestackih jezera koja sam spomenuo, napravljeni su kampovi za odmor i rekreaciju i tu mozete postaviti svoju vikendicu (uz svu "papirijadu" i placanja) sa ugovorom na 5,10,15, ili vec koliko godine hocete da koristite taj komasdic zemlje ali ga ne mozete kupiti za sebe.
U sljedecih 30 godina planira se (i vec je pocela) priprema jos 110.000 hektara zemlje za "visak vode" ili bolje receno vjestacka jezera.
Holandija je puna staklenika za cvijece i povrce. Posto je prostor problem, vec se ide u investicije .... staklenici na spratove (vise-etazni). U godinama 60-tim, u istocnom i sjevernom dijelu Holandije je bila razvijena tekstilna industrija. Od toga je ostalo skoro nista. Objekti jos stoje ali im sada mijenjaju namjenu i preuredjuju ih u "staklenike" - vise etazne. Naravno, sve je to privatni sektor, podrzan politikom, dobrim planiranjem i .... i .... placanjem poreza (haha...ha...ha).
Moram se malo nasaliti. Pisacu jos,
dotada, pozdrav i sve najbolje!
Sega

Friday, 05 May, 2017  

Post a Comment

<< Home