SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Saturday, January 30, 2021

Posebne djevojke

Studirale smo elektrotehniku ​​na Univerzitetu u Sarajevu, generacija 1971 do 1975.

Bilo je samo nekoliko djevojaka, uz veliki broj momaka.

Sve djevojke su bile iz Sarajeva, osim nas dvije iz obližnjih gradova.

Bilo je to intenzivno učenje, petogodišnji program je strpan u 4 godine. Proveli smo mnogo sati u učionicama i laboratorijama.

Ponekad, kad smo  smo imali pauzu pricale smo viceve. Cijeli sat je bion ispunjen smijehom i radošću. Bila su to vremena bez briga uz podrsku roditelja I besplatnu skolarinu. Učili smo puno i bile nestrpljive u zelji da pocnemo raditi, da postanemo ozbiljne. Nakon diplomiranja, viđale smo se ponekad, u Sarajevu, prilikom posjete porodici ili za vrijeme sluzbenog puta.

U godinama devedesetim, našli smo se paklu gradjanskog rata. Izgubile smo sve veze.

Sada, u 21 vijeku, kako tehnologija napreduje, šanse da se neko pronadje u ovom velikom svijetu su mnogo bolje.


Mi smo tu! Pronašle smo se! Preživjele smo rat!

Sad smo majke i bake. Ima nas  po cijelom svijetu. Razgovarala sam sa tri cure, kao da ne postoji vremenski razmak od 30 godina i vise.

Razmijenili smo nase crno-bijele fotografije, koje je u ono  vrijeme napravio jedan momak iz naše grupe. To je bila njegova vjezba za usavrasavanje fotoamaterskih vještina.

Ostalo nam je da nadjemo još jednu djevojku. Znamo da je u Bosni, u svom rodnom gradu. Ona je povezana sa prvom slikom. Zamolila nas je da uzmemo cigaretu i poziramo s njom. Tako da može reći svom tati da samo ima cigaretu u ruci, a nas druge dvije smo pušači. U to vrijeme njezin otac nije znao da puši, a slika pokazuje istinu.

Ovih dana cesto razmišljam i sanjam da bismo se mozda  mogli negdje okupiti i ponovo razmijeniti naše viceve, smijati se dugo…. .

Dubravka Kusmic, 27 January 2021

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Stvarno ste posebne djevojke. Plus sve vise volim crno bijele slike .
Draga Dubravka
Trebala bi da kažeš djevojačko prezime Drugarice koju tražite.
Mene je pronašao preko Coovog bloga poslije četrdeset godina, prijatelj iz mladosti koji živi u Becu. Pisala sam o tome na blogu. On je po majci Banjalučanin od porodice Granica. Prije desetak godina je ispod jednog mog priloga pitao Coa “ Da li je možda Saima Rak , Saima Husedjinovic iz BL. Dobio je potvrdan odgovor i prijateljstvo se nastavilo. Sa divnom suprugom Gitom Bili su i u BL kod mene kući i u Rakovom selu i mi u Beču. Ja sam kad me je vidio na slici na blogu bila četrdesetak godina starija, ofarbana u plavo , sa pandžom i teza 20 kg.
Zato mislim da bi se i ta prijateljica mogla pronaći samo po imenu i djevojačkom prezimenu i gradu u kojem je živjela. Moje iskustvo je pozitivno.
Pozdrav Saima

Friday, 05 February, 2021  

Post a Comment

<< Home