SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Sunday, November 22, 2020

Ode i linija

Nakon povratka s puta, iz Istre, početkom desetog mjeseca, opet se polako spremamo na put. Treba se seliti. Ponovo. Bit će to posljednji put, nadam se. A selidba kao ova naša znači raskućavanje. Dvadeset pet i kusur godina u novoj sredini se kućilo a sada se treba raskućiti za par mjeseci.

Iako smo već zadnjih nekoliko godina razmišljali o promjenama, konačnu odluku smo donijeli brzo. Svakim danom je bilo sve jasnije da u kući u kojoj smo proveli lijepih 20 i kusur godina ne možemo ostati. Silno žbunje, ukrasno šiblje i drveće koje smo sadili, travnjak, malo brdašce s cvijećem, pa čak i povrtnjak, zahtijevaju vrijeme i snagu za održavanje a snage je sve manje. Stigle su nas godine a s godinama i sve više problema da se kuća i okućnica održavaju u urednom stanju. S kućom bi se nekako i izišlo na kraj ali je održavanje dvorišta bilo sve teže i teže. Umjesto da uživamo u ljepoti, većinu vremena provodili smo koseći travu, šišajući živu ogradu, kupeći lišće, krateći drveće, prebacujući kompost...

Počeli smo razmišljati o kupovini stana, ali nismo bili sigurni gdje. U igri su bili Pittsburgh, koji nam se sviđa i u kojem smo se navikli, a razmišljali smo i o Nizozemskoj, kako bi bili blizu unuka. Los Angeles, gdje se skrasila kćerka, nije dolazio u obzir zbog enormnih cijena nekretnina (za našu kuću ne bi mogli kupiti ni najmanji stan u blizini kćerke), i visokih troškova života a Banjaluku smo, zbog svega što se u njoj događalo (i još uvijek događa), zauvijek otpisali. Istra je iznenada postala interesanta i tokom posjete prošle godine je bilo jasno da je to sredina u kojoj bi mogli proživjeti ovo što nam je od života ostalo.

I tako su nam sada pune ruke posla oko preseljenja. Puno toga se mora odraditi a između ostalo, treba pripremiti i staviti kuću na prodaju a to u isto vrijeme znači i rješiti se stvari koje smo godinama skupljali.

Taj zadatak je na sebe preuzela Nera. Jednu po jednu stvar je trebalo pripremiti za prodaju što uključuje fotografiranje i pripremu teksta za oglašavanje, objavu prodaje na Internetu, odgovaranje na upite potencijalnih kupaca, dogovaranje preuzimanja. Za sada joj biznis ide prilično dobro pa razmišljam da je povučem iz penzije i gurnem u biznis prodaje starih stvari.

Demižonke i ostala skalamerija za pravljenje vina je otišla prva. Odmah po objavi javilo se nekoliko potencijalnih kupaca i slijedeći dan je jedan on njih došao da opremu pokupi, sretan da je sve dobio za male pare.


Prodaja sprave za vježbanje je trajalo nešto duže ali je i ona konačno našla sretnog kupca. Iako je nismo puno koristili, bilo mi je žao kada ju je kupac natovario u truck nakon što sam je uspio rastaviti na manje dijelove. Zadnjih mjeseci sam znao otići u veliku sobu u prizemlju i odraditi nekoliko vježbi, tek toliko da se malo razgibam. Kako se vrijeme preseljenja u Istru približava ipak mi je na kraju bilo drago da smo se sprave riješili i da nije završila na otpadu.

Nešto više vremena je trebalo da se riješimo Technics stereo linije. Stajala je godinama nekorištena jer su nove tehnologije učinili svoje. Držali smo je u sobi u prizemlju koju gotovo uopće ne koristimo. A sjećam se kao da je to bilo jučer kada smo je kupili prije skoro 25 godina. Muziku u familiji svi volimo, slušamo je po cijeli dan i radio ili neki drugi izvor muzike se gasi samo uveče kada se gleda televizija.

Među prvima sam još davno prije rata kupio liniju Rotel na službenim putovanjima u London. Otišla je za male pare kada smo se 94. uputili preko velike bare. Kada smo 96. kupili kuću, prvo smo nabavili televizor (onaj koji smo dobili od jedne crkve kad su nas smjestili u stan tri nedelje po dolasku u Ameriku, a  čija je slika vukla na zeleno i to dobro, smo dali jednoj izbjegličkoj familiji) a onda smo, jednog dana, obilazeći trgovine, zapazili lijepu Technics liniju koja nam je zapala za oko. Para za kupovinu nismo imali (jedva smo imali dovoljno da platimo ratu za kuću), ali nas trgovac ubijedi da je uzmemo na kreditnu karticu. Izračuna da liniju možemo imati ako svaki mjesec otplaćujemo $17. Cifra nam je bila prihvatljiva i pade odluka da je kupimo iako nam je tih dana svaki dolar bio velik k'o kuća. U to vrijeme nismo imali iskustva s kreditnim karticama. Imali smo samo jednu koju smo dobili u banci gdje smo otvorili tekući račun kako bi mogli stvarati kreditnu historiju bez koje ovdje u Americi nije moguće dobiti bilo kakav kredit. Nismo znali da je $17 minimalni iznos koji se mora uplatiti mjesečno da ne bi prekršili uvjete korištenja kartice, ne shvaćajući da se svaki mjesec na ostali iznos obračunava kamata te se na taj način kredit otplaćuje godinama a konačni iznos višestruko nadmašuje cijenu linije. Za nas je tada bilo važno da smo se dočepali linije za male pare.

Nešto kasnije, kada su stigla povećanja plaća, i kada smo shvatili koliko će nas linija koštati ako nastavimo plaćati samo minimalni iznos, otplatio sam ostatak duga odjednom. Liniju smo koristili godinama i uživali u kvalitetnom zvuku sve dok je jednog dana nismo prebacili u prizemlje gdje je mirovala većinu vremena. Iako je gotovo nismo koristili ipak smo osjetili tugu kada ju je kupac natovario u auto. Njenim odlaskom otišao je jedan dio našeg života u državi koja nas je primila kada nam je bilo najteže a koju ćemo napustiti svojom voljom, svjesni da je vrijeme da si nađemo dom tamo gdje mislimo da će nam biti lakše proživjeti starost.

4 Comments:

Anonymous sega said...

Bravo Komljenovici, napravili ste, mislim, najbolji izbor od svih pomenutih. Odrzavanje kuce i okucnice nije vise za nase godine. Kada smo mi selili iz Emmena ovdije u Woudenberg, u stan, u Emmenu sam iz supe i dvorisne kucice bacio 1,5 tonu kojecega. Stosta se ostavlja i cuva a na kraju.... vidis da ti to jednoga dana ne treba. Co, znas da sam poslije odlaska iz Banjaluke pisao da se bajbolje ubuduce kuciti ¨sa gajbama¨ i vjesalicama .... haha...ha !! Istra vam je pravi izbor, lijepa klima, stancic lakse odrzavati, cvijetnjak 2x2 m2 .... sasvim dovoljno. Takodje, mislim da je vazno po stare dane imati poznato drustvo u blizini, bar meni to najvise fali !! Zelim vam da sve uspijesno okoncate i sretan put KUCI U ISTRU !!!! Uzdravlje i srdacni pozdravi !!!!!
Sega

Sunday, 22 November, 2020  
Blogger Aljosa Mujagic said...

Zaista vam od srca zavidim da ste se odlucili za Istru. Milan koji ima vjerovatno hrvatsko drzavljanstvo nije imao problema da kupi stan. Ja sam sanjao o stanu na moru ali to ce mi biti nedosanjani san. naime kako se sin preseli u grad u kojem nas dvoje,supruga i ja, zivimo pa i unuk koji nam osvjezava"mladost", vezu nas za ovo mjesto. Sem toga odlucismo da nam zadnje putovanje, a nadam se da ce to biti u dalekoj buducnosti, bude iz ovog mjesta na parcele koje smo kupili. Zelim Vam da svako dobro i prije svega zdravlje da uzivate u tim lijepim predjelima,Hrvatska je zaista predivna, docekujuci Vasu djecu i prijatelje. Jos jednom pozdrav i sve najbolje
Aljosa

Monday, 23 November, 2020  
Anonymous Anonymous said...

Vezano uz ove komentare, taman covjek pomisli da u Banjaluci pusu neki novi vjetrovi i dolaze nove nade nakon je za gradonacelnika izabran mladi Stanivukovic a ne neko iz Dodikove stranke. I taman krene nada da ce mozda Banjaluka nekima biti mjesto buduceg boravka u zreloj dobi, kad dodje saznanje da se mladi i 'perspektivni' politicar slikao sa crnom cetnickom zastavom, a njegova bliska suradnica Trivic javno na N1 televizioji izjavljuje da joj je Draza uzor i heroj. Nakon takvih 'novih/starih' promjena Banjaluka izgleda definitivno ispada iz mogucnosti za dozivjeti lijepu starost.

Monday, 23 November, 2020  
Blogger Saima said...



Šta mislite koliko bi manje bilo glasova da nisu mladi, i mudri i da znaju kako nadmudriti budale. Briga me i za četničku zastavu i za mladu Trivicku ako je rekla da
je Draža uzor. Ja ih pratim godinama u Skupštini i njihovoj borbi sa najotrovnijom skupinom i na vlasti i u skupštini. Oni će se opasno boriti da zadrže sve što su opljačkali i ovi što sjede u Skupštini i žive bogat život za svoj nerad.
Koliko ova tehnologija ima prednosti puno više ima mana
Moj unuk od 10 god namontiraoo ogromnu zmiju u njihovom vrtu koja smotana vrti glavom I poslali mi .Ja prezivili sok. Ne napadajte vec pomozite i ne zbog gluposti i lakovjernosti olakšavajte ostvarenje njihovih ciljeva.
Radnje koju već i djeca od deset godina znaju montirati sve više i više osvajaju društvene mreze.25 GOD VEC ZIVIMO U LAZIMA I PROPAGANDI NA KOJU LAKO NASJEDAJU LAKOVJERNI.JA SAMO UVAZAVAM ONE LJUDE CIJA me borba i djela oduševljavaju.
Pozdrav Saima


Tuesday, 24 November, 2020  

Post a Comment

<< Home