SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Saturday, October 10, 2020

Dubravka u slikama i par riječi

Dubravkin hoby
Vec duže vremena pokušavam da napišem par riječi o jednoj našoj prijateljici, drugaru, koja se javi povremeno na blog. Nemam tu nadarenost za pisanje, lijepe rečenice, slikovito prikazivanje nečega ili nekoga. O kome je riječ ? Dubravka Kusmic (Pavljaševicć, naša Banjalučanka koja s porodicom živi u Kanadi, Montreal (Dorval).

Pošto smo svi već duže ili kraće vrijeme “zaplovili” u mirnije, “penzionerske vode”, mislim da smo svi, uz uživanje sa unucima ili unukama (tko ih ima), bili u potrazi za novim aktivnostima, gdje i kako utrošiti slobodno vrijeme ??

O Dubravkinoj aktivnosti u posljednje vrijeme ja ne mogu mnogo pisati ali ću poslati par slika koje govore i  “pišu” u moje ime. Član je i udruženja žena, koje se takođe bave istim aktivnostima pa ponekada zajedno organizuju izložbe i prezentaciju svojih radova. Ukoliko moje prebacivanje (putem e-maila …. Cou) malog filma o jednoj izložbi uspije….. vidjećete ukratko.

Šaljem vam i par radova Dubravkine mlađe kćerke Ane, koja je u umjetničkim vodama a o tome nemamo ništa na blogu. Neznajući ništa mnogo o tome (niti preciznije. “Sega zaboravlja detalje…haha….ha !!”) nadam se da će Dubravka reagovati na prilog i tačnije napisati nešto o Ani.

Ja ću sigurno reagovati na prilog, ovom prilikom odmah upućujem izvinjenje Dubraki, ukoliko sam nešto pogrešno napisao. Pozdrav Kušmićima i svima na blogu !! Slike bolje pričaju !!

Sega

Dubravkin stan za tkanje

Dubravkin rad - pauza

Stan - šal

Stan - ručni rad

Dubravka - dekica za vrijeme tkanja


Stan - mislim da je i ovo šal

Jedan od uzoraka

Dubravka - dekica gotova

Dubravka - sastavljena dekica

Nekoliko završenih uzoraka

Tkanje završeno

Uzorci radova

Šteta ih upotrebljavati - samo gledati

Dubravka - lanena torba

Dubravkini jastučići

Prelijepe...

Anin rad

Jedan od Aninih radova

Ana - poseban rad

Anin akvarel

Ana K - novine u Torontu


Labels:

3 Comments:

Anonymous Nataša said...


Lijep i koristan hobi.
Takvo bogatstvo uzoraka tkanja može raditi samo kreativna i uvježbana tkalja - umjetnica.
Impresionirana sam!
Iskrene čestitke Dubravki i Ani.

Srdačan pozdrav, Nataša

Wednesday, 15 July, 2020  
Blogger Saima said...

Hvala Sega na ovom predivnom prilogu.
Razmišljam o posljednjim sekundama ove divne porodice prilikom izlaska iz svog stana u Banja Luci. Mogu zamisliti šta su sve preživjeli, ni krivi ni dužni istjerani ne samo iz stana nego i grada, države i Evrope
Ne znam ih licno ali u svakom prilogu i komentarima na blogu bila sam sretna prilikom saznanja o njihovim životima i uspjesima .
Jadna je država koja je ostala bez bez ovakvih ljudi . Obrazovani, kulturni., pošteni , talentirani i mogla bih pridodati još bezbroj lijepih epiteta.
A moj prethodni komentar potvrđuje da je sretna država u koju su došli.
Svaka slika Dubravkinog i Aninog talenta je predivna.
Ostanite zdravi i sretni
Pozdrav Saima

Wednesday, 15 July, 2020  
Anonymous Dubravka said...

Zeljela sam da vam se zahvalim na lijepim rijecima i podrsci. Ja sam pocela uciti tkanje jos u Banjaluci, i dok sam radila nisam bas imala dosta vremena za praksu. Cini mi se da je teorija da treba oko 10000 sati vrijednog rada da bi neko postao expert u bilo cemu tacna. Ja jos imam puno da ucim, moj diplomski ispit biti ce nesto sa motivima bosanskog cilima. Ana je vjerovatno bliza svom cilju, i ona vjezba redovno.
Sega je lijepo poredao slike koje sam slala njemu i mojoj dobroj staroj drugarici Branki da budu u toku.
Ovo ljeto i nije bas tako ugodno, zelim svima da se nekako provucete i ostanete zdravi. Vremena su opet teska, nismo postovali prirodu i sad placamo.
Topli pozdravi svima od
Dubravke

Sunday, 19 July, 2020  

Post a Comment

<< Home