SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, August 17, 2020

Avantura - nema više

Prvi doručak
Spavali smo dobro, da li zbog umora od puta ili je novi madrac bio udoban, nisam siguran.

Bilo je to prvo spavanje u novom stanu u kojem namjeravamo provesti ovo što nam je ostalo od života.

Odluku da se vratimo nazad, da ostavimo USA u kojoj smo lijepo živjeli zadnjih 27 godina smo donijeli relativno lako. Ostarilo se, snage je sve manje a oko kuće i dvorišta, u kojem smo provodili jako puno vremena i koje nam je jako mnogo značilo, je puno posla i morali smo nešto mijenjati. Prodati kuću, seliti se u stan negdje u okolini nije imalo smisla. Život u većini američkih gradova nije onaj na kojeg smo navikli a za preseljenje bliže kćerci u Los Angeles nije bilo financijski moguće. Cijene stanova u dijelu u kojem se ona skrasila, u blizini okeana i plaža gdje se čovjek može opustiti, su astronomske i za našu kuću ne bi mogli kupiti ništa što bi nam odgovaralo. Banjaluka nije dolazila u obzir. Povrtak u grad iz kojeg smo otjerani i gdje gotovo da nema živog stvora koji bi nam nešto značio također nije imalo smisla. Razmišljali smo i o Nizozemskoj, kako bi bili blizu unuka, ali nam je ta opcija bila skopčana s mnogo nepoznanica.

Naša "baštica"
Istra je, iznenada, postala rješenje, mjesto gdje bi se, čini nam se, najmanje osjećali strancima. U jednom dijelu Istre se već stvorila mala kolonija prijatelja koji dobar dio godine provode tamo, uživajući u čistom zraku i moru na koje je većina od nas navikla od malih nogu. Tako se mi prošle godine odlučismo da se skrasimo u blizini naših prijatelja, da ostavimo lagodan i miran život u USA, što je velika životna odluka ma kada je donoslili. U tome nam je u velikoj mjeri pomogao idiot koji je zadnje tri i pol godine na čelu najmoćnije države svijeta, šireći mržnju među običnim svijetom, stvarajući atmosferu veoma sličnu onoj pred rat u bivšoj nam domovini. Svojom politikom je ohrabrio mnoge da pokažu svoja prava lica, samo što je sada, umjesto nacije, rasa osnova mržnje. Sve ostalo kao da je preslikano iz knjiga naših nacionalista. A rezultate smo osjetili mnogi, i još uvijek ih osjećamo, bez nade da će se nešto promijeniti na bolje.

Pogled na parking i novi ulaz u garažu
Za Pješčanu uvalu, malo mjesto u neposrednoj blizini Pule, smo se odlučili veoma brzo. Pronašli smo dvosoban stan u prizemlju s malom bašticom u novogradnji u neposrednoj blizini lijepe pješčane plaže. Baštica je bila jedan od uvjeta, blizina plaže na kojoj se mogu kupati djeca, drugi, a blizina većeg grada, treći. Stan je morao biti dvosoban jer očekujemo da će nam ljeti svake godine u posjetu dolaziti sin sa svojom familijom. Srećom, sve smo to našli u novogradnji dvije minute hoda do plaže. Uz to nas je još dodatno privukao zalazak sunca u kafiću uz moe koji me je podsjetio na one u Arubi, koji su mi posebno ostali u sjećanju.

Nakon večere na podu, doručak smo već jeli na improviziranom stolu koji je Nera napravila od komada namještaja zatečenog u dnevnoj sobi. Majstori, koji su montirali kuhinju i ugradbene ormare, su u dnevnom boravku ostavili hrpu materijala, dijelova namještaja i ambalaže. Očigledno je da su naš stan koristili kao privremeno skladište. Sve je to trebalo biti odneseno ali, eto, nije. Vrlo brzo se pokazalo da je to dio naše kulture jer na mnogo toga što nas je zateklo nismo bili pripremljeni. Kada smo podigli roletne koje štite stakleni zid koji dijeli dnevni boravak od lodže, umjesto naše baštice dočekala nas je džungla. Prostor ispred stanova u prizemlju je trebao biti uređen, a parcele razdvojene.

Stigle i prve stolica
Još veći šok je bilo dvorište ispred zgrade koje služi kao parking za stanare (parking mjesto se posebno kupovalo). Prijatelji, koji su obišli našu zgradu u oktobru prošle godine, su nam poslali fotografiju lijepo popločanog parkinga. Kada smo uveče skrenuli na parking, dočekao nas je novi ulaz u garažu koji je, gotovo od početka parkinga silazio dole prema garažnom otvoru koji se nalazio upravo ispod naših spavaćih soba. Istina, vrata garaže nije bilo a i na početku ulaza je bilo nabacano neko kamenje. O čemu se radi nismo imali pojma. Projektirani ulaz u garažu se nalazio s bočne strane zgrade i u nju se ulazi iz male jednosmjerne ulice. Kada sam ujutro sišao u garažu, vidio sam da su originalna garažna vrata na svom mjestu. O razlogu zbog čeka je probijen drugi ulaz u garažu sam mogao samo nagađati. Da je bio na nekom drugom mjesto ne bi me nerviralo ali činjenica da se nalazio direktno ispod naših spavaćih soba me je zaista naljutila. Kada smo kupovali stan, sigurno se ne bi odlučili za onaj ispod čijih spavaćih soba se nalazi ulaz u garažu. Bio sam siguran da će biti onih koji će se u stan vraćati u kasne sate i buka otvaranje vrata nam zaista nije trebala.

I stol je konačno tu - lakše se diše
Bilo je tu još stvari koje nisu bile urađene kako je to trebalo. Ostave u priezmlju nisu bile završene, u dijelu garaže je bilo vode koja se nekako tu uvukla, nisam dobio ključ od poštanskog sandučića i daljinski za garažu za koju smo dobro platili, nigdje nije bilo kanti za smeće. Iako zbog svega toga nismo bili srećni, sam osjećaj da smo sretno stigli u mjesto gdje ćemo provesti većinu ostatka starosti je bio dovoljan da nedostatke poguramo u drugi plan. A tome je posebno pomogla prva kavica (borovnica za mene) u restoranu s malom terasom na samoj obali mora. Jutarnja tišina, blagi povjearac i prekrasan pogled na plažu i marinu u dubokom zaljevu u pravcu Pule je djelovao smirujuće. Svi problemi koji su nas dočekali su bili potisnuti u stranu. Nadali smo se da će se stvari rješavati jedna po jedna i da će život svaki dan sve više ulaziti u normalnu kolotečinu.

I bi tako.

Prva kavica na terasi restorana Škuža
Već prvi dan smo otišli na šetnju uz more, te kroz park šumu Soline, što bi trebala biti naša svakodnevna jutarnja aktivnost. U Lesnini smo kupili stol i stolice od kojih sam dvije dovezao u stan da imamo na šta sjesti. Drugo ili treće jutro probudiše nas radnici koji očistiše našu bašticu od korova. Nakon par dana je rupa ispod naših prozora zatrpana i sada parking izgleda mnogo ljepše. Dobio sam ključ od spremišta i poštanskog sandučića a nakon desetak dana i daljinski za garažu, koja je u međuvremenu sređena. Namještaj (ugaone garniture, bračni krevet i stol za lodžu) su također stigli za par dana a mi smo svaki dan odlazili u trgovine i kupovali stvari koje su nam svaki dan olakšavali život u novoj sredini. I za unuke smo pripremili krevetiće o kojima smo im pričali zadnjih mjeseci. Nana i dido su se dobro oznojili dok su ih sastavili jer nismo željeli da ih razočaramo kada se pojave na vratima. Tako smo u relativno kratkom roku smo uspjeli srediti sve što nam treba za normalan život a ostalo ćemo sređivati polako, bez žurbe i brzopletosti.

Naša avantura se, čini mi se, sretno završila. Na putu nismo uhvatili virus a šta će biti u novoj sredini, vrijeme će pokazati.

Prva šetnja uz more

Mala plaža u rano jutro

Šetnica uz more

A sada malo kroz šumu

Prekrasan jutarnji pogled na more

Kratak odmor prije povratka u stan

"Naša" plaža

Ima i debele hladovine

"Naše malo misto"

Pogled na glavnu plažu u kasno poslije podne

Krevetić na kat spreman

Lutka za Suadu...

... i Eminu

Evo ih već u igri

Kavica u rano predvečerje


7 Comments:

Anonymous sega said...

Bravo Komljenovici, srdacne cestitke za sve !! Zelimo vam prijatne penzionerske dane i da vas SLUZI ZDRAVLJE !! Za vas, porodicu sire i sve blogere pozdravi iz Holandije !!
Sega

Tuesday, 18 August, 2020  
Anonymous Posmatrac said...

Dobrodosli! Sada kad ste tu 'u blizini' mozda ce se desiti i da se jednom upoznamo uzivo. Nemojte da vam kvare raspolozenje standardne 'balkanske' budalastine kao ove koje si naveo, sve ce to proci iako toga srecom ima sve manje. Sve u svemu za ljude koji imaju relativno solidan prihod zivot tamo moze biti prilicno blizu onome sto je bilo u BL prije rata, ugodan zivot u opcenito poznatom okruzenju i medju ljudima slicnog mentaliteta. Istrani su mirni i tolerantni a tamo je i dosta ljudi iz cijele bivse Juge. Konacno i ostale srcu bliske destinacije poput BL ili vama NL nisu daleko za otici.

Amerika je lijepa i bogata zemlja, posebno dobra za one koji vole biznis, ali na kraju svi mi nekako tezimo da se skrasimo u nekom nama poznatijem okruzenju i mentalitetu koji nam je blizi, pa makar i svjesno podnoseci one losije strane tog mentaliteta. U takvim situacijama lijepa iskrena rijec je najbolja solucija a ti si Co u tome ionako majstor :) Srdacno vas pozdravljam i uzivajte zasluzeno.

Wednesday, 19 August, 2020  
Blogger co said...

Nikako da stignem da se javim jer su nas gosti (sin, snaha i posebno unuke) držali „u višim brzinama“, doručak, kava uz more, igralište, plaža, ručak, ponovo plaža, igralište i kava, večera, izlazak u Pulu ili „naše malo misto“, obilazak Istre...) a imao sam namjeru.

Odavno, tačnije od trenutka kada se prvi put javio, pokušavam da odgonetnem ko se to krije pod pseudonimom Posmatrač i još uvijek mi to ne polazi za rukom. Prije par dana mi jedan post na facebook-u i Posmatračeva informacija da smo sada blizu i da ćemo se jednom i sresti podsjeti na jednog momka iz onih banjalučkih momačkih dana, a o kojem decenijama nemam nikakvih informacija, koji bi mogao biti ovaj „misteriozni“ komentator ali, naravno, ne mogu biti siguran. Nadam se da će vrijeme pokazati o kome se radi.

A što se tiče Istre, svakim danom smo sve sigurniji da smo napravili pravi potez. Prvi dani su bili stresni jer je trebalo uraditi puno toga u kratkom vremenu ali se sada mnogo lakše diše. Kada tome dodam da me vijesti iz USA sve više drže u ubijeđenju da se tamo sve neće završiti mirno, male aljkavosti, kao što je, na primjer slanje debit kartica na našu američku adresu umjesto na ovu u Pješčanoj uvali, sve manje nerviraju. Život je ovdje ipak mnogo ležerniji i manje stresan, posebno ako ne trebaš voditi računa koliko nešto košta. A za nas, koji smo penziju stekli u USA, to ne bi trebalo prestavljati nikakav problem. Samo da nas zdravlje posluži.

Saturday, 29 August, 2020  
Anonymous Aljoša said...

Dragi prijatelji,

Iskreno se radujemo da ste nasli sebe u novom okruzenju i da ste donijeli veliku odluku da napustite USA i skrasite se u predivnoj Hrvatskoj I njenom djelu koji nije zarazen sa nacionalizmom. Nas dvoje zelimo da vas zdravlje posluzi i da uzivate u novoj-staroj domovini. Ne bi zeljeli da se razocarate jer suceljavanje sa svakodnevnicom je drugacije nego kad provedemo 2-3 nedjelje na odmoru pa se tada ponasamo kao da nam je sve ravno do mora. Svakodnevni problemi ce vam biti laksi znajuci da vam vase lijepe unuke i snaha i sin mogu doci i uljepsati dane, a nadam se i kcerka koja je sada prilicno daleko. U Istri je izgleda jedna velika grupa nasih bivsih sugradjana sa kojima ste se ranije druzili i sada cete moci I da se, nadam se, vidjate cesce. Pula, koja je za mene jedan od najljepsih gradova Hrvatske, ima sta da pokaze a posebno se sjecam zelene pijace koju sam maksuz, boraveci u Fazani, posjecivao i snabdjevao porodicu sa svjezom hranom.

Jos jednom zelimo vam sve najbolje i da vam se ostvari sve sto zelite.

Primite puno pozdrava od Minke i Aljose Mujagic

Saturday, 29 August, 2020  
Blogger Saima said...

Eehhhhh da se imalo ove komunikacije bar dvije tri godine iza rata pa da ste se složno i udruženo dogovarali da se vratite s ne zasebno i krijući jedni od drugih odlazili , i iz svih djelova Bosne gdje bi nam bio kraj
Mi smo tako branili Sarajevo i preživjeli svašta sli opstali Mene budale “da su babi m....bila bi deda “
Ali ipak želim svima ma gdje bili zdravlja sreće i rahstluka a nama sa ovim budalama koji su se ušančili za svevremena zahvaljujući još većim budslamo od njih na izborim
Pozdrav Saima

Sunday, 30 August, 2020  
Blogger Unknown said...

Zelimo vam sve najljepse u Istri, mjestu gdje mi iz kategorije "ostali" mozemo naci zajednicki jezik. Milan i ja smo zainteresirani za Pulu, kupovinu apartmana, eventulno preselenje, pa bismo zeljeli razgovarati s vama o tome obzirom da sada imate to iskustvo. Milan je vec u penziji. Srdacan pozdrav -- Milan & Mira Baric.

Sunday, 13 September, 2020  
Blogger co said...

Drago nam je cuti da jos ima zainteresiranih za eventualno preseljenje u Istru jer nam se cini da bi to bio pravi potez. Neka mi se Milan javi na email komljeno@yahoo.com da se dogovorimo kako cemo se cuti.

Sunday, 13 September, 2020  

Post a Comment

<< Home