SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, November 02, 2020

55+ (prvi dio)

ili Svakodnevnica prije korone


Cesto sam pokusavala  da napisem nesto o zivotu u  naselju gdje stanujemo od kako smo preselili na Floridu. Pocnem, raspisem se, onda vidim da sam preopsirna  pa obrisem sve. Drugi put ne idu rijeci na papir pa opet odustajem. Kad sam bila odustala potpuno, dodje vrijeme korona virusa i sve se promjeni. Okrenu naglavacke. Boravak u kuci se oduzio i dosadio pa  opet poceh zapisivati svoje male ‘crtice’. Dodje opet na red i prica o zivotu u naselju. 

Prvo da razjasnim pojam naselje. Ovdje kazu ‘develpoment’, a oznacava dio grada u kojem grupa kuca izgradjenih u istom stilu  zajedno  sa zajednickim objektima cini posebnu cijelinu, kao Starcevica, kao Borik... Ima naravno i razlika. Ovdje naselja od okoline odvojena zelenilom, ogradom, a cesto i kapijom pa se ne moze uci bez znanja koda ili posebne dozvole. Unutar naselja se nalazi ‘club house’, kuca u kojoj su prostori za zabavne, sportske i kulturne aktivnosti i kancelarije za zaposleno osoblje. U naseljima nema prodavnica, ni skola, ni doktorskih ordinacija. Nekad bi mi za ova naselja rekli ‘spavaonice’. 



Cesto na ulazu u naselje pise ‘55+’ sto oznacava da je naselje specificno po tome da u njemu uglavnom zive ljudi stariji od 55 godina. Posto 55+ pomalo zvuci deprimirajuce, marketinski naziv je i naselje za aktivne seniore. Da bi bili aktivni,  seniori na raspolaganju  imaju bazene, terene za bocanje,  za tenis, saffle board, a u club house stolove za bilijar, za stoni tenis, kartanje. Za one manje aktivne tu je i mala  biblioteka gdje se knjige  posudjuju i vracaju bez ikakvih formalnosti. Brojne sekcije (vjezbanje, slikanje, ples, heklanje, pletenje, kuhanje..) pruzaju mogucnost za dodatne aktivnosti.. Ustvari, zavisi samo od samih stanovnika, koliko  imaju ideja i volje da se organizuju jer oni sami organizuju sve sekcije, feste, takmicenja...


         Glavna sezona u juznoj Floridi je u zimskim mjesecima, kad stanovnici iz sjevernijih krajeva, najcesce penzioneri,  dolaze na jug da uzivaju blagodeti tople floridske klime. Osjeti se to po guzvi na cestama, u radnjama, duzini cekanja za sto u restoranima...  Ljepsa strana sezone je zivot obogacen kulturnim, sportskim dogadjajima i festivalima  na otvorenom jer je tad vrijeme najljepse. Puno sunca sa ugodnim temperaturama od oko 25C. 


Tad se i u nasem naselju organizuju sve sportske i drustvene aktivnosti, a organizacijski ‘odbor’ cini povelika grupa dobrovoljaca. Najpopularnija sportska takmicenja su bocanje i saffle  board. Ne znam u koju kategoriju da svrstam bingo, koji je kod nas prilika da se sretnemo i popricamo. Zabave, party, privlace dosta posjetilaca. Pool party  je  najpopularnija. Prati u stopu Haloween Party kad vecina posjetilaca dolazi u kostimima. Zanimljivo je koliko se paznje posveti  kostimima. Prije sam mislila da je to samo za djecu. Ovdje vidjela da  i stariji jednako uzivaju i zabavljaju se pokazujuci svoje kostime. Tematske zabave kao talijansko ili irsko vece su takodje uvjek dobro posjecene. 



Pocetkom maja zavrsava sezona i vecina sezonskih stanovnika se vraca na sjever. Prestaju zabave, zavrsavaju takmicenja, naselje opusti. Mnogi stalni stanovnici takodje odlaze  u posjete familiji, prijateljima. Ipak ima i dosta onih koji ne idu nigdje, osudjeni na dugo, toplo i prilicno dosadno ljeto.  Jedina zabava u samom naselju za njih je dolazak na bazen. 


Da bi se malo obogatio drustveni zivot u ljetnoj sezoni, doslo se na ideju da se u club house organizuju drugacije, organizacijski manje naporne,  zabavne veceri.  Prvi put proslog ljeta, mislim 2019te,  imali smo nekoliko interesantnih veceri u club house. Filmske predstave, takmicenje u igranju karata, nekoliko ‘happy hour’  kad svako donese ponesto od hrane i pice pa se uz laganu pricu provede koji sat. Bilo je bitno da se nekako ozivi ljetni period. U tome se uspjelo, ali su se istrazivale nove mogucnosti. Jedna ideja je bila da se organizuje i vecer sa slikanjem uz vino. 


Ovdje cu zavrsiti prvi dio,  a prica o slikanju i vinu  slijedi u nastavku. 

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home