SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, July 05, 2021

Prvi utisci

Pješčana uvala noću
U novom kraju smo već duže od mjesec dana, dovoljno da se stekne osjećaj da li smo napravili pravi potez ili ne.

Pittsburgh smo ostavili u žurbi iako smo se za povratak u stari kraj počeli pripremati još od dana kada smo se prošle godine vratili iz Pješčane uvale. Puno se toga trebalo uraditi do konačnog odlaska i nije nam bilo lako. Jer, trebalo je srediti mnoge papire, napraviti mnoge izmjene na velikom broju internet portala preko kojih obavljamo poslove važne za svakodnevni život, spakirati i poslati sitnice za koje nas vežu uspomene, riješiti se raznoraznog alata koji se nakupio u kući za godina od kada su naše noge stupile na tlo Amerike, prodati kuću i auto... Srećom, i novi vlasnici su nam pomogli, pristajući da ostanemo u kući do dana polaska za Evropu.

Lipo li je, lipo li je...
Uz dobro planiranje, sve je išlo bez većih problema. A i let preko Atlante i Amsterdama je protekao bez uobičajene frke iako smo ih očekivali zbog korone koja je živote većine okrenula naglavačke.

I tako, 27. maja stigosmo u naš stan u blizini Pule još uvijek nesvjesni da je to naš konačni cilj, da više neće biti lutanja svijetom započetog onog junskog dana 93. kada smo morali napustiti rodni grad.

Pješčana uvala nas je dočekala lijepim vremenom, bistrim morem, restoranima i kafićima, šetnicom, park šumom Soline. Vrlo brzo smo ušli u prošlogodišnji ritam, istina ove godine malo sporiji, jer se ima vremena, jer je ovaj put karta samo u jednom smjeru. A i stan ima osnovne stvari za život pa se ostalo može planirati polako, bez žurbe.

Šetnja marinom Veruda
Turistička sezona je zvanično počela i do njenog kraja neće biti nekih većih radova. A planova se ima. Treba osmisliti i naručiti radni stol u dnevnom boravku, isplanirati i urediti mali vrt, dodati nešto namještaja u kupaoni...

A do tada, vrijeme se ubija šetnjama uz more, kupanjem, obaveznim kafendisanjem u kafićima Yes i Dulcea. A svrati se i u Škužu, restoran uz samu obalu, kada nam navrate gosti ili nam se ne pravi ručak.

Prvi utisci su, uglavnom veoma pozitivni a da li će tako biti i kasnije pokazat će vrijeme. Sada je najvažnije da nas zdravlje posluži jer bez toga sve ostalo nema velikog smisla.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home