SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Thursday, January 16, 2014

Ništa nas ne može iznenaditi

Link na video klip muzičke večeri „Ko nekad u osam“ imam već odavno, čak sam klip downloudorao s namjerom da ga na miru pogledam i eventualno uploudiram na server gdje držim svoje stvari i onda predstavim ovdje na blogu ali ne učinih to ni sam ne znam zašto. Možda je jedan od razloga što o tom događaju još uvijek nemam konačno mišljenje zbog poznatih razloga.

Danas sam odlučio da link ipak objavim na blogu jer predpostavljam da ima onih koji klip nisu vidjeli a voljeli bi.

Program nije loše osmišljen, na snimku se mogu vidjeti i neki naši sugrađani koje dugo nismo vidjeli, a ima tu i muzike koja nam vraća sjećanja na godine i atmosferu u gradu koje se nikada beće ponoviti.

Kao kontratežu ovom događaju, koja pokazuje svu apsurdnost onoga što se zadnjih godina dešava u našem gradu, „ukrao“ sam par slika objavljenih u Nezavisnim novinama snimljenih tridesetak dana kasnije na istom mjestu gdje je održana muzičko veče. 



Na prvoj vidimo kako u sali Doma kulture ondašnja vlast slavi srpski Božić. Izgleda da im nije dovoljno crkava koje su izgradili na svakom čošku u gradu već su okupirali i nekadašnji hram kulture. Žalosna vremena za grad i objekat koji je prirastao svakom pravom banjalučaninu. U centru događanja je naravno Mile, najveći pravoslavac poslije patrijarha Irinija, a uz njega su njegovi ministri, od kojih su neki prodali svoje dostojanstvo za dobru plaću. Jedan od njih je u prvim redovima, vjerujem da će ga neki prepoznati.



Ova druga fotografija me podsjeća na Sjevernu Koreju. Jedino se još u Pjong Jangu mogu vidjeti ovakvi prizori.



Ova treća doduše nije snimljena u Domu kulture već u zgradi nekadašnje SDK. A na njoj je opet prvi među pravoslavcima ali mu se oko pogače motaju i neki koji bi da ga jednog dana zamijene.


Da mi je neko prije dvadesetak godina govorio da će se nešto ovako događati, rekao bih mu je lud. Međutim, izgleda da se ipak moram držati one iz našeg vremena:"Ništa nas ne može iznenaditi". Kako će se stvari daljeprepuštam onima sa više mašte od mene.

4 Comments:

Anonymous Nada said...

Tesko mi je pisati objektivno o igranci dok medju plesacima prepoznajem ljude koji su nosili pusku u ratnim godinama.
Tesko je bez gadjenja promatrati gospodju koja sebe smatra etabliranim dijelom grada, a za vrijeme rata je otela sobu kolegi susjedu.
Tesko je ne primjetiti da onima koji su stvarali ugodjaj u dvorani kakvog se dio BL zeli sjecati, a sada su u izbjeglistvu, nije upucen ni kurtoazni pozdrav.
Tesko je ne primjetiti, da se malo nasalim, da su ovi iz Geme bili i ostali naj gori BL plesaci.
Nada Stefanac

Friday, 17 January, 2014  
Anonymous Anonymous said...

Pogledala sam link i nisam osjećala ništa.Ista sala,dosta starih muzičara,i pjevača,voditelji mješaju ekavicu i ijekavicu,a plesaći uglavnom vremešni ljudi sijede kose,uglavnom nepoznati.Prepoznala sam organizatoricu Radmilu Kolunđiju(djevojačk Mićin) Živjeli smo u blizini na Veneciji.Sjećam se kada su doselili iz Vojvodine.Bio mi je simpatićan njihov govor,i njoj mogu tolerirati ekavicu.Oni ostali su "pokondirene tikve"Među plesaćima prepoznala sa Kuštrinovića-meteorologa,prof.Gordanu Gaćešu i još koje lice,ali imena se ne sjećam.Sjetih se poznatih plesaća Žuće Plavetića i Hivzije Sujolđića.Oni su otvarali ples sa svojim curama i vrtili se po cijeloj dvorani ukrug.Jijepo ih je bilo gledati.Čudi me da su Domu kulture dali ponovo Banski dvori.(sjetih se Vrbaske banovine).Stvarno ništa nas ne može iznenaditi.Pozdrav Niskana

Friday, 17 January, 2014  
Anonymous Anonymous said...

Procitajte ako zelite:
1.Otvoreno pismo B.Gusica Vozdu demonske tvorevine:

bedrudingusic.wordpress.com/2013/11/26/miloradu-dodiku-otvoreno

2.Vrsnu knjigu njem.historicara Christophera Clarka o VELIKOSRPSKIM MJESECARIMA:eng.prijevod THE SLEEPWALKERS:As Europe moved into The First World War(njem.original:Die Schlafwander:Wie Europa in den Ersten Weltkrig zog).Knjigu je g.Ch.Clark napisao povodom 100 godisnjce Sarajevskog atentata i I.Svjet.rata.U knjizi su velikosrpski ideolozi prikazani kao veliki falsifikatori historijskih cinjenica,itd.Protiv ove knjige uslijedili su prljavi i neargumentirani napadi iz Beograda-od velikosrpskih ideologa koji su u ovoj knjizi nazvani MJESECARIMA(THE SLEEPWALKERS)...Mozemo uskoro ocekivati da se protiv knjige oglsi i Vozd iz SUMSKE REPUBLIKE ,kao i njegovi pastiri i lizisahani...
heretik

Friday, 17 January, 2014  
Anonymous Anonymous said...

--Vozdov policijski rezim:

www.klix.ba/vijesti/bih/policija-pretresla-kuce-kreatora-facebook-grupe-rusimo-dodika/140118062

heretik

Saturday, 18 January, 2014  

Post a Comment

<< Home