SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Sunday, May 01, 2016

Florida okom Kemine kamere

Moja želja da se raja pod stare dane ponovo okupi kao da se ostvaruje. Sejo me iznenadio informacijom da se i oni spremaju za Istru a ne bi me začudilo da njegovim putem ne krenu još neki. To naročito važi za raju iz Evrope kojoj do Istre sada ne treba više od dva-tri sata avionom. A kombinacija dobitna: zimi, u novim domovinama gdje je standard na visokom nivou pa iako su zime hladne ne trebaju brinuti hoće li toplana nabaviti mazut ili ne, a ljeti, u tople krajeve, malo podalje od turističke gužve ali još uvijek dovoljno blizu da svaki dan po želji malo bućnu u more. Da sam tamo, ni jednog trenutka se ne bih dvoumio. Ovako, izazov je popriličan i teško je donijeti pravu odluku.

Jedno vrijeme smo razmišljali da  uradimo nešto slično ovdje u Americi: ljeti, u svojoj kući, a zimi, na Floridu, gdje su zime blage a vrijeme prilično lijepo. Za vrijeme svjetske financijske krize cijene stanova na Floridi su toliko pale da smo mogli kupiti nekoliko, tek tako da nam se nadju pri ruci. Međutim, uradili nismo ništa i sve je još samo u planovima.

Ali zato, moj komšija Kemo je već povukao potez. Na Floridi je kupio lijep apartman u jednom lijepom naselju, opremio ga, i sada samo čeka da se otisne u penzionerske vode. Iz razgovora s njim vidim da bi to moglo biti uskoro. A kada taj dan dođe, Kemo će svoja fotografska lutanja Pensilvanijom i okolnim saveznim državama zamijeniti obilascima Floride i južnih dijelova nove nam domovine.

Ako je suditi po fotografijama koje je donio sa svog zadnjeg putovanja u Floridu, opet ćemo uživati u njegovima radovima. Već odavno je postao pravi majstor fotografije i svaka mu je pravi odmor za oči. Za prilog sam odabrao nekoliko tek toliko da potvrdim da govorim istinu, kao što uvijek činim.


Novi komsiluk0 Comments:

Post a Comment

<< Home