SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Wednesday, September 27, 2017

Prinsjesdag - tradicija

Den Haag – Binnenhof
Jedna od Holandskih tradicija je i Prinsjesdag (prevesti nije lako, ali bi se moglo napisati kao: princev dan), tacnije receno u 17. i 18. vijeku, na taj dan su princevi obiljezavali svoj rodjendan.

Naime, tradicija Prinsjesdag u obliku kako se danas obiljezava, datira od 2.maja 1814-te   !!!!!!!

Bez obzira na sastav vlada, kabineta, ministerija …… procedura je ista, odrzava se na treci utorak u septembru i pocinje u 13:15 sati (derde dinsdag van september), tradicija se postuje !!

Palata Noordeinde
Iako je Amsterdam glavni grad Holandije, Den Haag je sjediste kraljice ili kralja i svih politickih struktura. Svake godine, treci utorak u septembru, kralj dolazi iz palate Nopordeinde u Ridderzaal koji se nalazi u ‘’politickoj’’ cetvrti Binnenhof, gdje ga cekaju vlada, ministri, clanovi kabineta i pozvani strani gosti.  Kralj obavi proceduru (Troonrede) citanja proglasa o budjetu i finasijama za slijedecu godinu (2018).

Kralj krece iz palate u 12:50 min. Do Ridderzal se vozi rutom dugackom 1 km a na odrediste dolazi tacno u 13:15 minuta. Obezbjedjenje je ove godine bilo mnogobrojnije nego ikada do sada. Mozda je interesantno pomenuti da su 2/3 obezbjedjenja ….. VOLONTERI, studenti raznih univerziteta.

Ruta kretanja 1,00 km
Vecina konja koji se koriste u ceremoniji su takodje privatni i vlasnici ih rado daju u proceduru priprema za Prinsjesdag !

Do ove godine, prevoz se obavljao u zlatnoj kociji (koja je trenutno na reparaciji), pa se u zamjenu koristila ‘’staklena kocija’’, a naziv je dobila po tome sto ima mnogo vece i preglednije prozore.

U ‘’karavanu se nalazi vise kocija : u prvoj glavni covjek obezbjedjenja, u drugoj 2 osobe …. jedna za organizaciju prisutnih domacih u Ridderzal a druga za pozvane strance, u trecoj familija (brat ili sestra kralja) i na kraju kralj sa kraljicom.

Ulaz u Ridderzaal
Ove godine je ceremonija Prinsjesdag bila vise formalna (ali tradicija se postuje i odrzana je) jer pobjednicka partija VVD jos nije oformila novu vladu (pregovori traju od proljeca …. za novu koaliciju)

Tako da ce budjet za 2018-tu (i pojedini planovi) dozivjeti korekcije, ali ovdje je sve to normalno i obavlja se bez velikih ‘’potresa’’.  

Ja imam zelju da jedne godine odem u Den Haag i sve to dozivim (tu tradiciju) a ove godine sam pravio slike gledajuci TV-prenos pa prilazem par slika da i vi blogeri pogledate.

Mislim, da ako postujete jednu tradiciju, ako postujete svoju zemlju i svoj narod da je lakse postovati i druge.

Ove godine govor kralja je sadrzavao oko 1.660 rijeci, ali nije propustio da ne podvuce CUVANJE SUZIVOTA I MEDJUSOBNOG POSTOVANJA I UVAZAVANJA RAZLICITIH NACIONALNOSTI ili VJEROISPOVIJESTI.

Pozdrav svima !!!!!!!! Sega

Ridderzaal 1651.godine

Zlatna kocija na popravci

Zlatni tocak

Staklena kocija

Cekaju kralja i kraljicu

Kruna na krovu kocije

Kralj i kraljica

Gradjani strpljivo cekaju

Polazak ispred palate Noordeinde

Ljubitelji monarhije u spaliru

Obezbijedjenje jace nego ikada do sada

Pratnja uz konje i kociju

Princ Comstantijn i princeza Laurentien

Princeza Laurentien

Rad iz ljubavi - najsretniji volonter

Ulazak na trg Binnenhof

Kraljica Maxima

Ceremonija ispred Ridderzaal

Protokol ispred Ridderzal

Protokol sa kraljicom

Tron – Ridderzal

Svi prisutni .........cekaju kralja

Ulaz u Ridderzal

Slikanje, slikanje, slikanje ......

29 Kralj pred tronom

Govor kralja-ovaj puta oko 1.660 rijeci

Ceremonija odlaska ista 

Dva reda obezbijedjenja

Odlazak iz Binenhofa

Napustanje trga Binnenhof

Povratak u palate

Bivsa kraljica Beatrix-mase

Iscekivanje otvaranja balkonskih vrata

Pozdrav s balkona palate

Carobni balkon ... kralj i kraljica

Odlazak s balkona

Balkonska vrata se zatvaraju

Prinsjesdag je zavrsen

Ceremonija pri kraju

Prilazak ogradi i ulazu

Gospodja sa sesirom

Kaze ... da dolazi 30 godina

Kao spomenik ...... sjede citav dan

ministar finansija Dijsselbloem

Reporteri sredjuju utiske .....

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home