SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Tuesday, February 04, 2020

Divan prilog...


... u kojem je dragi  Sega kod mene izazvao divna sjećanja i emocije na jedno izgubljeno ali nezaboravljeno vrijeme sreće u našem rodnom gradu i naše mladosti.

Ja sam se i ranije htjela javiti komentarom ali sam pustila da prođe malo vremena pa da se javim.

Zaista je nevjerovatan članak i fotografije koje je Sega uspio da postavi nakon više od 20 godina. Sve Republike bivše domovine na jednom mjestu. Nisam jugonostalgičarska jer sam realna i znam da je to neponovljivo ali nisam ni fašistkinja ni nacionaliskinja i time sa ponosim. Živim u nadi da će jednog dana svih šest republika biti u EU, ali mnogi iz naše generacije neće to dočekati.  Ali to će mladi možda moći da  iskoriste  kad ne bude granica i da će se povezivati se kao što smo mi to radili. I ovaj blog će možda moći doprinositi tome i prilozi majki / baka /nana / očeva/  baba / djedova.  Ja sam, na primjer, uspjela pronaći mnogo imena iz KUD-a “Vaso Pelagić “ preko ovog bloga,  o kojem mi je otac pričao.

Nadam se da se Milan neće naljutiti ako i ovo napišem.  Drago mi je da prilog o  “pravoslavnoj dzemahiriju“ nije dugo bio posljednji na blogu. Ja sam o sličnoj temi oko Mazalica dala svoj komentar. Ti ljudi i njihova prošlost za mene skrnavljuju ovaj blog.  Ali razumijem i Milana jer njegove uspomene i njegov prekid uspješnog početka divnog privatnog biznisa  i početka pronalaženja sebe u idejama Ante Markovića. Pametan, sposoban , pošten, zadovoljan i sretan sa svojom porodicom mogao je biti jako uspješan. Vidimo da ima sve uslova da uživa u onome što je postigao i on i njegova djeca.

Ako mu olakšava da, pišući ovakve priloge, olakša sebi, da izbaci iz sebe svu tugu zbog protjerivanja iz svog grada, kako narod kaže, “na pravdi boga”, nek piše.

Ja bih danas mogla pisati o Federaciji kao “ Džamahiriskom pravoslavlju”, jer se Izetbegović u zadnje vrijeme oglašava kao portparol Dodika  i saopštava da se ni jedna odluka ovde neće donijeti bez Miletove  saglasnasti. Negdje u podsvijesti osjećam da im se “trese tlo” pod nogama. Ali neću da i ja ne bi na taj način oskrnavila ovaj blog.

Sad najviše uživam kad na ovom blogu čitam priloge o uspješnim i sretnim blogerima i njihovoj djeci. Voljela bih da ih se više javlja ali i Milan to dobro radi jer ih pronalazi.

Moj svaki dolazak u Banjaluku,  i susret sa ljudima počinje sa, “ako ti je drago sto me vidiš, sretna sam, a ako nije, ono dječije, pukni od muke”.

Zato ću ovaj prilog završiti s onim sto mi je srcu drago.

Dorian Rak
Moja djeca sa porodicama bila na Slapovima Krke i obišli prvu hidrocentrale sagrađenu po izumu Nikole Tesle.

Franin sin (deveta godina) ide u Tbilisiju u englesku školu. Imali su zadatak da odaberu neku poznatu svjetsku osobu i da se “pretvore” u nju.

Moj unuk je odabrao Nikolu Teslu. Roditelji su nedjelju dana obilazili trgovine da pronađu odijelo. Frane je to postavio na fejzbuk i ja u prilogu šaljem još malo slika i dogadjaja.

Pozdrav Saima

Moj mlađi unuk i ja u učionici moje drage snahe Zoe
u njenoj učionici u engleskoj internacionalnoj školi u Hagu



IV4 razred Zoe Rak


UZ SEGIN KOMENTAR


Kumrovec

Maršalova uniforma

Poslije 30 godina

Labels:

1 Comments:

Anonymous sega said...

Postovana Saima,
hvala na javljanju, hvala na komentarima ! Pored svih svojih obaveza stizes i na blog i to je dobro. U zadnje vrijeme sam malo ¨u vakumu¨ pa ne pisem iako to zelim i fali mi, kao i nekadasnji cesti izlasci i druzenja koja smo imali. Za razliku od tebe, ja sam ostao YU-go nostalgicar, nikako nisam u stanju da ta sijecanja i lijepa vremena ¨potisnem¨. S druge strane zzivimo u Holandiji (tacnije) Nizozemskoj koja me po mnogo cemu podsjeca na Jugu. Svake godine ovdije (prije kraljica) kralj Alexadar se obrati naciji prilikom usvajanja godisnjeg nacionalnog budzeta. Ono sto hocu da kazem .... : svaki puta koriste istu recenicu ... S OBZIROM DA SMO MULTINACONALNA ZEMLJA, CUVAJTE SUZIVOT KAO SVOJE OCI !!!!!!! Sada cu ponoviti da je Tito skoro uvijek ponavljao prilikom svojih govora ....: CUVAJTE BRATSTVO I JEDINSTVO KAO ZJENICU OKA !!!! Za mene, te recenice lice i imaju istu poruku !!!!!!
Saima, odusevio me tvoj, mislim najmladji unuk koji sa metlicom i lopaticom cisti dvoriste kod vase vikendice, to mi je najbolja slika u posljednje vrijeme na blogu !!!!!!
Drago mi je da si ponovo bila u Den Haagu i bar nakratko uzivala s veliko i malom dijecom !! Nista ljepse !!
Sva nasa dijeca u svom razvoju pocinju da tragaju za ¨korijenima¨ i najcesce pisu o onome sto misle da je bilo interesantno, znacajno. Tvome unuku ¨Tesli¨ zelim sve naj....naj !!!! Kada je nas mladji sin bio njegovih godina navracali smo u Kumrovac. To je u skoli koristio da pise o Titu i Jugoslaviji. Saljem i sliku iz tog vremena. Sada se sale samnom, pa su mi za Novu godinu donijeli trenerku sa grbom Juge, kazu.... to je samo za ¨prave Jugovice¨ !! Saljem i tu sliku. Pozdrav svima i DOBRO ZDRAVLJE !!!!!!!!

Wednesday, 05 February, 2020  

Post a Comment

<< Home