SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Tuesday, November 20, 2018

Crtice iz Bosne - Prokoško jezero

Prokoško jezero

Nastavljam se sa mojim utiscima iz Bosne. Još malo o Fojnici i njenoj okolini.

Nedelja u Fojnici je dan kada nemaju terapija te slobodno vrijeme možete posvetiti obilasku grada ili okoline. 
Odlučili smi se da posjetimo Prokoško jezero na planini Vranici.  Do tamo nema nekog stalnog prevoza pa smo uzeli taksi. Medjutim kada smo pitali taksiste rekli su da tamo idu samo oni sa autima tipa djipa ili popularno nazvani SUV-ovi zbog makadamske ceste. Nadjemo taksistu sa tim autom i on nam reče da će sa nama biti cijelo vrijeme a da tamo možemo i jasti specijalitete ispod sača. Usput nam reče da ponesemo jakne jer je gore puno hladnije.

Vidikovac
Krenemo oko 10 sati ujutro. Taksita ljubazan i često vozi na ovoj relaciji. Kaže da jako puno turista posjećuje jezero. Usput dok se penjemo makadamskom cestom, prolazimo kroz divne predjele obrasle tako zdravom šumom. Puno je vode, potoka koji padaju sa visine i na mnogim mjestima čine prekrasne slapove. Dan je ugodan i  sunčan te pravi izbor za izlet.

Vožnja je trajala otprilike sat vremena a
Restoran
pred sam dolazak taksista se zaustavi na proplanku sa kojeg se jezero vidjelo kao na dlanu. Stanemo tu da se uslikamo i osjetimo oštrinu planinskog zraka. Pogled na jezero i planinske predjele je zaista bio veličanstven.

Prokoško jezero, a neki ga nazivaju i "Gorsko oko", smješteno je u središtu planine Vranice, 20 kilometra udaljeno od Fojnice. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1650 m, i po mnogima je jedno od najljepših ledničkih jezera u Evropi. Specifično je, osim činjenice da je ledničkog tipa, i po tome što u njemu živi endemički primjerak vodozemca Tritona i brojne druge biljne i životinjske vrste. Jezero je okruženo malim drvenim planinskim kućama od kojih su neke naseljene a neke se izdaju turistima.

Vranica
Spuštamo se prema jezeru i vozač nam reče da će nam trebati jedno 2 sata da najbitnije obidjemo ali da prije toga svratimo u restoran i naručimo šta želimo da bude gotovo kad se vratimo. Domaćin nas dočeka i posluži sa kafom. Naručismo teletinu i pitu sirnicu ispod sača.

Krenemo u obilazak. Primjetimo dosta ovaca koje slobodno pašu čak jedno veliko stado na planini poprilično udaljenoj od nas. Od ovčijeg mlijeka ovdje se pravi izvrstan sir koji smo imali prilike probati. Samo jezero i priroda oko njega su zaista prelijepi. Reklo bi se netaknuti dragulj prirode. Sa svih strana je okruženo vrhovima planine Vranice, poezija za oči. U obilasku sretnemo čovjeka koji se vraćao iz berbe gljiva. Kaže ima vrganja i da su dobrog kvaliteta. Iako je bio Septembar još je bilo šumskog cvijeća.

Svuda se mogu vidjeti stada ovaca
Pošto je bio neradni dan dosta turista je došlo, mnogi su roštiljali i provodili slobodno vrijeme, uživajuci u čistom zraku i ljepoti prirode.
Tu se uvijek može naći domaćih ljudi koji prodaju voće ili proizvode od mlijeka. Taj dio je poznat po brusnici koja je ove godine izvrsno rodila. Kod jednog seljaka kupimo pekmez od brusnice i šljive požegače koje su bile baš ukusne.

Čičak
Po obilasku jezera svratili smo u restoran gdje nas je čekala vruća teletina i sirnica ispod sača. Dok smo ručali vrijeme se naglo promijenilo. Vranica je pokazala svoju čud. Gusti oblaci se začas pojaviše i podje pravi pljusak i u tom trenutku nam je tebala zimska garderoba . Uskočismo u taksi i vratismo se u Fojnicu koja je još bila obasjana suncem.
          
Prokoško jezero i okolina su proglašeni za regionalni
Malo šumskog cvijeća za uspomenu
park prirode i postali su zona stroge zaštite, a 2005. područje je proglašeno spomenikom prirode.

Nama će ostati u zaista lijepoj uspomeni.

Jasna

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home