SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Friday, July 07, 2006

Seget Donji

Natasa se, kako je obecala, javlja ovim prilogom iz jednog malog mista na obali Jadrana:

Sesnaest dana odmora u lipnju, za mene je bilo nezamislivo, ali srecom, ove godine se puno toga poklopilo i tako se ta blagodat dogodila. Boravila sam na moru, ali ovaj put u obiteljskoj kuci u Segetu Donjem pokraj Trogira. To je rodno 'misto' mog oca, i u njemu od svog rodjenja provodim svako ljeto. (pola odmora u Segetu - pola u kuci suprugovih roditelja u Vrboskoj na Hvaru, do 94. kad su kucu, nazalost prodali )

Seget se kao naselje - utvrda spominje pocetkom 15st. Staro misto je pravokutnog oblika, opasano zidinama s 4 kule na svakom uglu ( do danasnjih dana zidine i kule su sacuvane). Uzduz mista se proteze glavna ulica, koja vodi do crkve s malim trgom, a nastavlja se u poveliku i lijepo uredjenu kamenu rivu. ( U blizini Segeta je kamenolom i kvalitetnog kamena za posebne namjene ne nedostaje)

Misto je lijepo, i na odlicnom je polozaju. Centar mista je od centra Trogira udaljen 2 km, a do hotela Medene isto toliko. Od rive prema Medenoj ide pjesacka poplocana staza tik uz more, prolazi ispred hotela Jadran, hotela Medena, kroz borovu sumu, sve do Vranjice. Pogled sa staze je ocaravajuci; ako gledate na istok vidi se Seget, Trogir, Kozjak i pod njim Kastela i Split. Ako gledate na jug, vidi se Ciovo i oba Okruka, na zapad Solta, ispred nje mnogi manji otocici, otocic Kraljevac na kojem je boravio Ugarsko-hrvatski kralj Bela IV, kad su se Trogiru, u koji se privremeno sklonio, priblizili Turci: ako gledate na sjever vidite obronke Svilaje prekrivene brnistrom, ali nazalost na visim dijelovima ogoljele od cestih pozara proteklih godina.

Najljepse je proci tom stazom u ranim jutarnjim satima, sto sam i radila gotovo svakog dana. Nebo je tada kristalno plave boje, izlazece sunce daje posebnu jasnocu i blistavost boja, sve je mirno, ptice pjevaju, a na stazi se mogu sresti samo istinski ljubitelji prirode i pjesacenja.Tu ljepotu, jasnocu boja i radost koju one izazivaju u covjeku, vidjela sam i na prelijepim akvarelima naseg kolege Zlatka Valentica, nedavno objavljenih na blogu.

Stazom je takodjer lijepo prosetati u predvecerje i nocu, ali je to onda sasvim drugaciji ugodjaj i drazi je mladima.Trogirsko i Segetsko polje je poveliko i izuzetno plodno, ima najmanje 3 zetve. Stanovnici Segeta su se zahvaljujuci poljoprivredi, turizmu, brodogradilistu i ribarstvu veoma obogatili, ali je nesreca u tome, sto bogatstvo u novcu nije pratilo bogatstvo u znanju, opcoj kulturi, kulturi ponasanja, ekoloskoj svijesti. Sve ono, sto vrijedi za staro misto, ne moze se primjeniti na izgradnju u zadnjih 30 god. Ipak u zadnje vrijeme primjecuju se mali pomaci u pozitivnom smjeru.

Nadam se, da ce vam ove moje fotografije uspjeti docarati ovo malo misto, te da su vam ovakvi prilozi interesantni.

Pozdrav blogerima, Natasa


Ostale fotografije mozete vidjeti na ovoj stranici.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home