SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Tuesday, November 07, 2006

Parc regional de la Riviere-du-Nord

Nakon Rima, danas se selimo malo na sjever, u Kanadu, u kojoj zadnjih desetak godina zivi veliki broj bivsih banjalucana. Familija Kusmic (Dubravka i Zlaja), moje komsije iz zgrade, zive u Montrealu (o kojem jos nismo imali priloga, a trebali bi). Za Montreal znam da je prekrasan grad a danas nas Dubravka vodi u jedno malo lijepo mjesto u blizini Montreala gdje Kusmici vole da navrate. Evo priloga:

Mjesto se zove Parc regional de la Riviere-du-Nord i putuje se oko 45 minuta prema sjeveru. Prije smo isli cesce dok ja Ana bila manja.

Rijeka nije velika ali je vema brza, puna bukova. Voda je vise braonkaste boje. Kad se priblizis obali, impresionira zastrasujuca snaga vode i velika buka. Tu je nekad bila mala fabrika celuloze i mala hidrocentrala od 1 MW, koja je napajala fabriku. Centrala je jos u dobrom stanju samo je zatvorena, a od fabrike celuloze su ostali samo temelji.

Oko rijeke su staze sa obe strane. Moze se ici biciklom ili pjeske a zimi su to staze za "cross-country " skijanje. Staze i suma podsjecaju na nase Sehitluke, a rijeka mozda malo na Vrbas.

Ovaj put saljem par slika sa nase zadnje posjete u avgustu 2006.

Ovdje je link gdje se mogu vidjeti ljepe jesenske slike. To je ustvari web neke grupe ljubitelja prirode:

http://www.avieforme.ca/feerie2005-riv_nord.htm

Ovdje se mogu naci sluzbene turisticke informacije za ljubitelje prirode:

http://english.montrealplus.ca/feature/hiking/8616/trails_laval_rivieredunord.jsp

Nismo nikad bili tamo po zimi. Prilkom ove zadnje posjete pao je dogovor da to uradimo ove zime, pa ako se to ostvari poslacemo vam slike.

Puno pozdrava od Kusmica iz Montreala

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home