SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Friday, January 12, 2007

Prijateljstvo

Pet dana druzenja s nekadasnjim radnim kolegicama, a sada prijateljicama, odgajanih u potpuno razlicitim sredinama, a sve s gotovo istim razmisljanjima o najbitnijim ljudskim osobinama i odnosima.

Posjetila me je moja draga prijateljica, Nada Gosovic. Prije 3g posjetila me je prvi put nakon 10 godisnje nametnute nam razdvojenosti. Nadu znam od prvih godina zaposlenja. Upoznali ste se s njom iz Emirinog priloga i mog o Sirbegovicima. Osim cetvoromjesecnog boravka u US, bile smo mnogo puta na sluzbenim putovanjima, a zajedno smo s nasim kolegama, na ledini izgradile Mikroelektroniku.

Bile smo u raznim situacijama na poslu, bilo je napornih i vrlo neprijatnih momenata, ali nikad, bas nikad nije bilo nerazumijevanja ili sukoba medju nama dvjema. Nada zivi u Beogradu, gdje sam ju posjetila prije nesto malo vise od godine dana. Ona je osoba, kojoj sam vjeciti duznik, a nisam jedina, koju je, kao i nase obitelji prihvatila i pomogla pri izlasku iz Beograda za ratnih godina. Nismo se slagale u nekim politickim stavovima pocetkom rata, ali smo obje pustale da vrijeme pokaze sto je dobro, samo zato sto smo cijenile jedna drugu i nismo nikome dozvolile da unisti nase prijateljstvo, medjusobno povjerenje i covjeka u nama.

U subotu smo se okupile: Baisa, koju je dovezla sestra Seka (Dzelic), Nada, Slavica Jungic i ja.

Baisa mi je kao sestra. S tesko bolesnim suprugom izbjegla je iz Banjaluke, boravila kod mene nekoliko mjeseci. U najtezim trenutcima u njenom zivotu bile smo zajedno. Nikad dok smo zajedno radile, nismo pomislile da bi nas sudbina na tako strasan nacin zblizila. Baisa zivi u Svedskoj, vidjamo se kad posjeti ove krajeve. Nazalost, ovaj put je mogla ostati samo tu subotu.

Slavicu vec znate, ona je kao i ja na samom pocetku rata izbjegla iz BL, ostavsi bez icega., pocinjuci zivot iz pocetka. Vidjamo se povremeno, planinarimo zajedno.

Subota nam je protekla u druzenju, podsjecanju na stara vremena, ne zaboravivsi skoro nikoga. Bilo je sala, smijeha, gledale su se slike unucica, i naravno bilo je fotografiranja.

Nada ne zna za nas blog, neke komentare ne bi dobro prihvatila, a kako nema PC, nisam ju htjela time opterecivati.

Ovaj put, zahvaljujuci gotovo proljetnom suncanom vremenu upoznala je dobro Zagreb, Medvednicu, Samobor,.. Svidio joj se grad i okolica. Iznenadjena je, u gradu se mnogo toga izgradilo, obnovilo, cist je, novi tramvaji domace proizvodnje,..Bile smo i Kazalistu, HNK i gledale:

"Tesla Electric Company" Darka Lukića, u režiji Tomaža Pandura, nastala u koprodukciji Kazališta Ulysses i Pandur.Theaters. Dramaturginja predstave je Livia Pandur, glazbu potpisuje Silence, scenografiju Numen, a kostime Aleksander Radovič za Front. Svjetsku je premijeru predstava imala u Italiji na Festivalu u Cividaleu, a hrvatsku na Brijunima 11. kolovoza 2006. nakon koje su je i kritika i publika proglasile kazališnim događajem ljeta.U predstavi glume: Rade Šerbedžija, Livio Badurina, ..."

<
http://www.radio101.hr/?section=2&page=1&item=982>
<
http://www.film-mag.net/content.php?review.1666>

Svidjela mi se predstava, neobicna je, kao i Tesla, scenografija i glazba takodjer. Uvijek sam se pitala, da li je i ciji je medij Tesla?

Jos nesto, dala sam joj za citanje "Gloria in excelsis", odusevila se knjigom, stilom, izuzetnom inteligencijom, poznavanjem ljudi, dogadjaja, obicaja,..- po mom sudu najveceg naseg suvremenog knjizevnika, Miljenka Jergovica.Saljem par fotografija s druzenja i s Medvednice, gdje su nam se pridruzili Nadini rodjaci.

Natasa


P.S. Nekoliko slika mozete vidjeti na ovoj stranici.

Labels: ,

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Karmen, poslala sam ti e-mail, da nas nazoves, da se barem cujemo, kao sto smo se cule s Emirom i Izetom, ali se vratio.
Svi su te pozdravili, kao i sve ostale nase mikroelektronicare, svi ste bili s nama, ali kad sam pisala ovaj prilog, bilo je previse obaveza i mnogo toga sam zureci se,ispustila.

Friday, 12 January, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Steze me u grudima dok pisem ove redove, emocije i sjecanja naviru. Zao mi je sto nisam bila s vama.

Friday, 12 January, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Lijepo je vidjeti koleginice zajedno i raspoložene.
Veliki pozdrav!

Friday, 12 January, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Mali ispravak u vezi moje fotografije iz Beograda.
Nalazim se na Tasmajdanu, ne na Kalemegdanu, ispred crkve Sv. Marka.
Crkva je gradjena 1931-1940, po uzoru na Gracanicu. U njoj se od nedavno nalazi sarkofag s mostima cara Dusana ( sr. 14. st.).
Unutrasnjost je vrlo velika, relativno skromnog sadrzaja.
Na Kalemegdanu sam posjetila, interesantnu, vrlo posjecivanu kapelu Sv Petke, zastitnice zena, koja je obnovljena 1937. Sv. Petka se postivala jos od 14.St. Zidovi su prekriveni likovima svetice i drugih svetaca izradjenih u mozaiku. Dvoriste je u nekoliko nivoa, prepuno cvijeca s pogledom na Dunav.
Vrijedno za posjetiti.

O Bg bih mogla puno toga napisati, ostavljam to za druga vremena i drugu prigodu.

Monday, 15 January, 2007  

Post a Comment

<< Home