SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Saturday, October 06, 2007

Turkey tail

Znao sam da ce Majdin prilog ponukati Maria da se javi. Stari gljivar mora uzvratiti 'udarac'. I evo ga:

Prinuđen sam da bar jedan dan ovog kišnog vikenda mimo plana provedem u kući. Inače bih oštrio oči u gljivolovu, mom jesenjem sportu. I tako sada, uz pripremu cipela i kamašni za eventuelno sutrašnje hodanje, imam vremena da 'očistim' foto aparat i podijelim par slika s blogerima. Poslije vrelog i sušnog ljeta nismo očekivali desant vrganja. Neki dan ih je u slatinskim šumama Ljilja brala u buketima. Vjerujem da su Majda i njen otac također bili u prilici da im se obraduju.

Ipak ovaj put ću se zadržati na jednoj ljekovitoj gljivi: Trametes versicolor (coriola versicolor). Ranije sam na nišanu imao samo jestive (sve su gljive jestive, ali…), ali doveden u situaciju da pomognem u slučaju kada se pomoć ne odbija, prošle jeseni sam prvi puta obratio pažnju na ‘rojeve’ malih šarenih gljiva koje rastu po panjevima. Odonda ih nalazim na bjelogorici u manjim i većim grupama ili nizovima, lepeze im mogu biti različito obojene ali sa bjelkastim rubom i svijetlom donjom stranom. U literaturi ih nazivaju šarenim tvrdokoškama ili slikovitije ćuranovim repovima (Tako ih zovu i u ovom dijelu Bosne, a kako su Amerikanci i Englezi došli do imena: Turkey tail, utvrdiće nauka). O ljekovitom djelovanju ove gljive informisao sam se iz različitih izvora i svi se slažu da djeluje antikancerozno, antivirusni i antibakterijski. Može se piti kao čaj (3-4 puta dnevno; 5g gljive, 0,1 l vode, 30 minuta kuhanja, ohlađeno), kao kafa ili osušena i samljevena kao dodatak jelima. Pošto je ćuranov rep osvojio šume širom svijeta na dohvat ruke nam je prirodni preparat za podizanje imuniteta.

Predlažem blogerima da prošetaju okolnim šumama i pronađu ćuranov rep.

Od Nere očekujem da napravi prilog o ljekovitoj gljivi shii take koju konzumira.

Mario

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Dragi Mario,

Poslije Majdinog i tvog priloga o gljivama, zaista nema smisla da ja pravim prilog o nekakvim Shiitake gljivama kupljenih u prodavnici. Ma koliko kazu da je ljekovita sigurno nije ni upola kao one gljive sto ih vi donesete diretno iz prirode.
Ako ikad budem imala vremena da oh uzgajam , onda cu napraviti i prilog. Nego pripremi jedne patike i za mene pa ako bude prilike iduce godine da vam se pridruzim. Ova slika koju si poslao je toliko divna da sam je shvatila kao poziv.

Puno pozdrava,

Nera

Wednesday, 10 October, 2007  

Post a Comment

<< Home